Stek Woon & Lifestyle Magazine

Grote tuin in vakantiesfeer

Daniël (35) en Mardou (35) wonen samen met dochter Amélie, 2 katten en 2 konijnen in Castricum. Een heerlijke hoekwoning uit 1969, dicht bij de kust. Naast een stijlvol ingericht huis heeft het gezin ook een minstens zo mooie tuin. Samen met Mardou nemen we een kijkje in de grote tuin.

Wat sfeer betreft zit er zeker overlap in. Het vakantiesfeertje vind je ook buiten terug, met name door de veranda en de buitenkeuken. Door het stucwerk dat we buiten zelf hebben aangebracht, heeft het een meer buitenlands tintje gekregen.

Van wooninspiratie tot klusideeën

Mardou heeft al sinds haar kindertijd al een passie voor interieur. “Ik was altijd al bezig met freubelen en rommelen in mijn kamer”, vertelt Mardou. “Ik heb ondertussen de meest bijzondere combinaties gemaakt om zo uiteindelijk te ontdekken wat ik mooi vind en wat bij ons past.” In 2014 begon Mardou kiekjes te delen van haar interieur op Instagram.

Mardou Seven Couches

Met haar budgettips, wooninspiratie, klusideeën en snelle do-it-your-self projecten bleek dat een schot in de roos. Ondertussen inspireert ze maandelijks tienduizenden interieur liefhebbers via Instagram en haar eigen interieurplatform sevencouches.nl Ook de tuin viel in de smaak bij haar enthousiaste volgers. Mardou: “We hebben de tuin flink aangepakt. Het was totaal geen geheel en de grote zijtuin hoorde gevoelsmatig niet bij het huis. Er waren drie verschillende terrassen met elk een andere tegel. Delen van de tuin waren overwoekerd door mooie, maar veel te grote struiken. Daar zijn we drie jaar geleden rigoureus mee aan de slag gegaan. Alles ging op de schop.”

Grote tuin slim indelen

Alhoewel Daniël en Mardou een duidelijk idee hadden over de wensen voor hun grote tuin en de indeling, besloten ze toch om een tuintekenaar in te schakelen. “Vooral omdat de tuin zo groot is, wilden we het in 1 keer goed aanpakken”, legt Mardou uit. “Door het grasveld over de breedte te leggen hebben we de zijtuin bij de achtertuin getrokken. Ook is de schuur uitgebouwd en hebben we een veranda gemaakt die zicht heeft op alle hoeken van de tuin. Ten aanzien van de beplanting kozen we voor een mix tussen makkelijk, mooi en diervriendelijk. We hebben rekening gehouden met bijen, vogels en egels. Schuilplekjes, nestkasten, een insectenhotel; aan alles is gedacht.” 

In de tuin rommelen is één van mijn grote passies; daar krijg ik heel veel energie van.

Van maaien tot zaaien

De basis van de tuin is aangelegd door een hovenier. Mardou: “Hij heeft de vlonders gemaakt, de bestrating gelegd en de berken geplant. De rest van de tuin heb ik zelf aangelegd en dat onderhoud ik ook. Van snoeien tot verticuteren en van maaien tot zaaien. Ik heb inmiddels een sport van gemaakt van hergebruiken. Zo maak ik zelf lavendelolie, stek ik vlinderstruiken van snoeiafval en droog ik zaden uit groenten die we eten om te herplanten in onze moestuin. In de tuin rommelen is een van mijn grote passies, daar krijg ik heel veel energie van.”

Do it yourself buitenkeuken

“Hergebruiken is een sport geworden bij ons thuis”, vertelt Mardou enthousiast verder. “De buitenkeuken is daar een mooi voorbeeld van. Deze hebben we grotendeels gemaakt van ‘tweedehands’ materialen. Het blad is van composiet en komt uit het huis van een oud-collega van Daniël. Hij liet een nieuwe keuken plaatsen, maar de uitsparing voor de spoelbak zat niet op de goede plek. Dat blad zou vernietigd worden. Eeuwig zonde vonden wij, dus hebben we het ontwerp op dat blad aangepast. De kastjes zijn gemaakt van oude, houten vloerdelen die uit het huis van vrienden werden gesloopt. Dat ruwe, onbehandelde hout heeft enorm veel charme.”

Groen paradijs

“In tegenstelling tot mijn interieur is onze tuin heel groen. Grote planten, goed gevulde borders, (fruit)bomen en struiken: je ziet het allemaal terug. Gras speelt een belangrijke rol in onze tuin, we hebben drie grasveldjes in en om het huis. Het kost veel tijd om dat netjes te houden, maar daar ik heb geen moeite mee. Ook siergrassen vind je veel terug – om dat strandsfeertje te creëren. Verder heb ik gekozen voor mediterrane planten, zoals de lavendel, de oleander, Toscaanse jasmijn en gaura (prachtkaars) – die mij doet denken aan mijn favoriete Griekse eiland. De niet woekerende bamboe (fargesia) is ook ruimschoots vertegenwoordigd in onze tuin. Bijzonder makkelijk in onderhoud én groenblijvend. De bijen zijn dol op steentijm en onze vlinderstruiken – die ik zelf heb gestekt. Daarnaast hebben we twee perenbomen, drie berken, een sierkers, lijsterbes en drie sierperen. Het kan mij buiten niet groen genoeg zijn.”

Favoriete plek in de tuin

De mooi aangelegde tuin is een multifunctionele buitenruimte geworden met veel heerlijke hoekjes om het hele jaar door te genieten. Compleet met heel veel groen, een te schattige heuse kleutervilla voor dochter Amélie en een geweldige buitenkeuken. Maar wat is de favoriete plek van Mardou? “Dat is moeilijk kiezen”, lacht Mardou. “De veranda, maar ook de buitenkeuken zijn heel geliefd. Op het terras bij de buitenkeuken zitten we graag met familie en vrienden. Bij slechter weer zitten we onder de overkapping. De kleutervilla van Amélie is ook echt een eyecatcher. Eigenlijk ben ik in zijn geheel heel blij met onze tuin. Dat komt ook doordat we ‘m helemaal zelf hebben bedacht en opgebouwd denk ik. Alles is in principe naar wens. Dus elk plekje in de tuin is eigenlijk wel een favoriete plek!”

Wil je weten hoe het interieur eruit ziet van Mardou? Neem dan een kijkje op sevencouches.nl

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.