Stek Woon & Lifestyle Magazine
Groentips voor mensen zonder groene vingers

Groentips voor mensen zonder groene vingers

groentips voor planten

Jullie kennen vast al wel de trend “Urban Jungle”. In tijdschriften en op social media zie ik steeds meer groen opduiken in interieurs. Ik kan enorm genieten van deze trend, ik vind huizen met veel groen echt geweldig. Maar stiekem zorgt deze trend ook voor een beetje jaloezie en frustratie bij mij. Mijn man en ik hebben namelijk geen groene vingers. Regelmatig sneuvelt hier een plantje. Zelfs cactussen redden het hier niet altijd. En toch blijven wij bezoeken brengen aan tuincentra en leren wij steeds meer bij. Ik deel een aantal van de lessen die ik geleerd heb met jullie. En let op, de lessen komen van iemand zonder groene vingers, dus bieden geen garantie voor de toekomst ; )

Survival of the fittest, of toch niet?

Een tip die ik vaak krijg van anderen, is dat ik het beste voor makkelijke planten kan kiezen. Zo gek is deze tip natuurlijk niet. Planten die weinig water en licht nodig hebben, hebben natuurlijk een betere overlevingskans dan planten die veel aandacht en zorg nodig hebben. Maar eigenwijs als ik ben besloot ik het advies te negeren en een bananenplant te kopen. Een bananenplant is geen makkelijke plant, hij heeft veel liefde en water nodig. De kans dat hij bij ons zou overleven was dan ook niet heel groot. Maar tot mijn verbazing doet deze plant het beter dan welke plant dan ook in huis! We hebben hem zelfs al een keer kunnen stekken. Dus mijn advies: kies niet alleen voor makkelijke planten, maar durf ook af en toe iets anders uit te proberen.

 

Voldoende zonlicht

Naast voldoende (en niet te veel) water hebben planten ook voldoende licht nodig. En dat is een beetje een probleem bij ons thuis. Je ziet het misschien niet op de foto’s, maar ons huis is erg donker. De keuze voor zwarte shutters en een zwarte keuken zorgen voor een iets minder goede lichtinval in huis. Wij hebben hier zelf geen last van, maar we merken aan sommige planten dat ze dat wel hebben. We proberen hier zo goed mogelijk rekening mee te houden door goed na te denken over welke plant we waar plaatsen, maar dit lukt niet altijd. In ons geval betekent het dat we moeten accepteren dat niet elke plant het overleeft bij ons. Heel jammer, maar goed om rekening mee te houden bij de aanschaf van een plant, zodat we niet de duurste planten aanschaffen. Dus wees bewust van het prijskaartje van de planten die je koopt als je geen groene vingers hebt, hoe jammer is het als die dure plant er na een jaar al niet meer is?

groentips voor mensen zonder groene vingers

Vaar niet blind op verzorgingstips

In tuincentra en op internet kan je veel informatie terugvinden over de verzorging van planten. Maar vaar hier niet blind op. Als je over een plant leest dat hij 1 keer per week water nodig heeft en je hier strikt aan houdt dan wil dat niet zeggen dat de plant het goed doet. Want als je hem elke keer net iets teveel of te weinig water geeft dan gaat het mis. Informatie opzoeken is handig, maar wat veel belangrijker is, is regelmatig voelen en kijken. Hoe nat is de grond van de plant? Verkleuren de bladeren? Dit zijn tekenen die erop kunnen wijzen dat je je planten te veel of te weinig water geeft. En ook hier spreek ik weer uit eigen ervaring. In het begin hielden we ons strikt aan de voorschriften en ging het toch weleens mis. Nu we beter kijken naar wat een plant echt nodig heeft gaat het een stuk beter.

groentips voor de woonkamer

Cactussen

Cactussen schijnen één van de makkelijkste planten te zijn. Maar met cactussen gaat het dus regelmatig mis bij ons. Er zijn er al een aantal die het niet overleefd hebben. Achteraf kwamen wij erachter dat we onze cactussen te veel water geven. We kregen de tip van iemand om de cactussen in de winter geen water te geven, en om ze in de zomer af en toe te besproeien. De afgelopen tijd lijken er geen cactussen meer te sneuvelen, dus dit kan weleens de tip zijn die voor ons werkt.

tips geen groene vingers

Hoe zit het met jullie groene vingers? En hebben jullie al een Urban Jungle in huis?

Liefs,

Ilse – InteriorTwin

 

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.