Stek Woon & Lifestyle Magazine
Goed gereedschap is het halve werk tijdens het klussen

Goed gereedschap is het halve werk tijdens het klussen

Ben je op zoek naar een nieuwe tafel voor binnen of voor buiten? Als je een beetje handig bent, kun je er gemakkelijk eentje zelf maken. Zorg dat je goed gereedschap in huis hebt en maak van te voren een werktekening. Het fijne van zelf een tafel maken is dat je het helemaal op maat kan maken. Zeker voor in de tuin kan bijvoorbeeld een lange smalle tafel heel erg leuk zijn. Je kan er natuurlijk ook nog zelf een bankje bij maken.

Werktekening

Voordat je gaat beginnen heb je een werktekening nodig. Bepaal welk materiaal je wil gaan gebruiken. Dat is ook afhankelijk of je je tafel buiten wil laten staan. Meet de formaten op. Heb je al stoelen of een bank die er straks bij moet komen? Neem dan die hoogte als uitgangspunt voor de hoogte van de tafel. Houd er ook rekening mee wanneer je er nog kussens op gaat leggen, dan wordt de zithoogte net iets hoger.

Pak je gereedschap

Wij kozen voor een tafel van steigerhout met buizen. We zetten er ook wieltjes onder zodat de tafel gemakkelijk te verplaatsen is in de tuin. Zo zet je de tafel gemakkelijk in de zon of juist buiten de zon. De lengte van onze tafel is 180 cm x 100 cm. Bekijk het stappenplan om de tafel na te maken.

Steigerhouten tafel zelf maken

Stap 1

Haal alle materiaal en goed gereedschap in huis. Steigerhout kun je bij een bouwmarkt kopen of bij een houthandel bestellen. Laat de planken alvast op maat zagen of zaag ze zelf vooraf op maat. Buizen en koppelingen zijn ook verkrijgbaar via een bouwmarkt. Leg alle onderdelen klaar voor gebruik. Tip: wil je tafel beitsen? Doe dat dan vooraf. Lossen planken zijn veel makkelijker te verven dan eenmaal in elkaar.

Koppel de buizen aan elkaar

Stap 2

Met een inbussleutel koppel je de buizen en koppelingen aan elkaar. Het is niet moeilijk en je bent redelijk snel klaar.

Dwarsbalk maken voor tafel

Stap 3

Om het blad bij elkaar te houden, boor je drie of vier dwarsplanken vast onder het blad. Een accuboormachine is het meest handige zodat je niet beperkt bent tot de afstand tot een stopcontact of met een verlengsnoer hoeft te werken. Zeker buiten heel handig. Voor een stevige bevestiging boor je de dwarsplanken vast voor.

Tafel maken van steigerhout

Stap 4

Als je tafelblad klaar is, plaats je deze op de onderkant van steigerbuizen. Je hoeft het niet meer vast te schroeven, het valt zo in het frame. In no time heb je zelf een tafel gemaakt.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.