Stek Woon & Lifestyle Magazine
Mindfull tuinieren | Stek Magazine

Een sfeervol terras in 3 stappen

Of je nu een kleine of grote tuin hebt, geen tuin is compleet zonder sfeervol terras. Dat kan een klein hoekje zijn waar je geniet van de ochtendzon. Of een groot terras voor een barbecue met buitenkeuken en eettafel. Lees onze 3 stappen om elk terras om te toveren in een plek die net zoveel sfeer heeft als jouw woonkamer.

De basis van een sfeervol terras

Een mooi terras begint net als jouw woonkamer, met een goede basis. En dat is de vloer. Zeker wanneer jouw nieuwe terras moet overlopen van buiten naar binnen, kies je dezelfde soort uitstraling. Heb je bijvoorbeeld binnen tegels? Kies dan buiten voor hetzelfde formaat en kleur tuintegels Dan loopt het mooi in elkaar over. Heb je binnen een houten vloer, dan kun je natuurlijk buiten een houten vlonder aanleggen. Maar denk ook eens aan keramische buitentegels. Deze heb je in veel soorten en tinten. Ze zijn onderhoudsvriendelijk en gemakkelijker schoon te maken dan een houten vlonder. Bijkomend voordeel is dat je met keramische buitentegels een mooi strak terras kan leggen.

Tuin ontwerp | Stek Magazine

Voor een sfeervol terras zijn een aantal tegels met motief ook zeker een aanrader. Het geeft een speels effect en een aangekleed gevoel. Zeker in seizoenen wanneer er geen aankleding op het terras staat, geeft een motief in tuintegels toch sfeer.

Tuinmeubilair voor een groot en klein terras

Hoe groot een terras moet zijn is afhankelijk van een aantal factoren. Wil je je terras laten overlopen vanuit je openslaande deuren? Dan leg je een terras aan over dezelfde lengte als je vloer binnen. Bedenk ook goed waarvoor je het terras gaat gebruiken. Moet het ruimte bieden voor 2 personen of voor een grote tuintafel? Zo moet je voor een terras voor 4 personen rekenen op een minimaal formaat van 3 x 4 meter. Je houdt ongeveer 3 vierkante meter per persoon aan.

Muur in tuin met tuintegels

Meet van te voren dus goed op welke tuinmeubels je nodig hebt of al gekocht hebt, alvorens je je terras met tuintegels gaat aanleggen. Voor een sfeervol terras is een flexibele indeling ideaal. Neem een loungeset waar je lekker comfortabel in kan zitten maar combineer het met een wat hogere tafel. Zo kun je ook eten op jouw terras zonder dat je een grote tuintafel nodig hebt. Kies een kleur en stijl loungeset die ook past bij jouw tuintegels.

Sfeervol terras inrichten

Finishing touch: je terras aankleden

Je hebt jouw nieuwe terras voorzien van een mooie buitenvloer en de keuze gemaakt voor een mooie loungeset. Tijd voor het leukste gedeelte: de aankleding voor een sfeervol terras. Denk hierbij ook aan mooie tuinverlichting. Een sfeervolle hanglamp, een staande lamp voor buiten. Ze zijn echt net zo mooi als de lampen binnen en geven jouw terras een echt huiskamer-gevoel. Voor het vroege voorjaar of beginnende najaar heb je ook verwarming nodig of een overkapping nodig. Dat kan van eenvoudig tot uitgebreid. Helemaal trendy is bijvoorbeeld een schaduwdoek. Ideaal om sfeer te creëren maar ook tegen wat regendruppels of felle zon. En natuurlijk kunnen de nodige tuinaccessoires zoals plaids en kussens niet ontbreken. Maak je terras af met mooie potten. Voor een mediterraans tintje is een olijfboom of een palm een echte sfeermaker.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.