Stek Woon & Lifestyle Magazine
Stek Magazine: Zo kies je de vloer die bij je past in 3 stappen

Een nieuwe vloer in 3 stappen

Ben je op zoek naar een nieuwe vloer? Dan ben je er vast inmiddels wel achter dat er enorm veel keuze is. Hout, vinyl, pvc, een gietvloer, noem maar op. Zoveel mogelijkheden maken het niet makkelijk om een goede keuze te maken. Iedere vloer heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Maar waar moet je dan voor kiezen? Daarom voor jou een stappenplan om tot de beste vloer te komen.

Beantwoord de volgende vragen. Dat zal je een heel eind op weg helpen.

Stap #1: Wat zijn je wensen?

Iedere vloer heeft zijn eigen kwaliteiten. Maar ook jij hebt zo je wensen. Het is daarom goed om eerst op een rij te hebben wat jouw manier van wonen is. En welke vloer daarbij wel of juist niet past. Heb je kinderen? Dan heb je behoefte aan een vloer die tegen een stootje kan. En behaaglijk is om op te spelen. Vloeren van stevig hout of linoleum voldoen goed. Ben je extreem netjes en erger je je snel aan viezigheid op de vloer? Een lichte gietvloer waarop je ieder vuiltje ziet zal dan geen handige keuze zijn. Ben je druk en heb je weinig tijd om je huis op orde te houden, kies dan niet voor een vloer die veel aandacht nodig heeft. Ook als je vloerverwarming hebt zullen er een aantal vloeren afvallen. Hoewel de mogelijkheden daarin de afgelopen jaren flink zijn veranderd. De juiste houten vloer kan dan toch een optie zijn. Er zijn vloeren die vragen om een stabiele ondergrond. Een gietvloer op een houten ondervloer is zeer af te raden, omdat je zeker scheuren zal krijgen. Twijfel je over een vloer, stel dan gewoon je vragen aan professionals. Zij kunnen je het beste adviseren.

Stap #2: Wat is je stijl?

Het oog wil ook wat. Iedere vloer heeft zo zijn eigen uitstraling. Omdat een vloer veel vierkante meters inneemt bepaalt hij voor een groot gedeelte de sfeer in huis. Als je een goed beeld hebt van de stijl die je wil neerzetten in je interieur dan is het makkelijker een keuze voor een vloer te maken. Houd je van klassiek of woon je in een mooi oud pand? Een prachtig parket in visgraat zal die stijl extra accentueren. Voor een natuurlijke look kies je voor hout of natuursteen. Met een vloer van woonbeton geef je de ruimte direct een industriële uitstraling. Is je stijl meer strak en modern, dan is een gladde tegel- of gietvloer een goede keuze voor jou.

Stek Magazine: Zo kies je de vloer die bij je past in 3 stappen

Houd je van klassiek of woon je in een mooi oud pand? Een prachtig parket in visgraat zal die stijl extra accentueren.

 

Stap #3: Wat is je budget?

Heb je de bovenstaande vragen beantwoord dan kan het budget wat jij voor ogen hebt een doorslaggevende factor zijn. Vloeren zijn er in allerlei prijsklassen. Gietvloeren en hoogwaardig parket vallen bijvoorbeeld altijd duurder uit dan een vloer van pvc of laminaat. Meet eerst het aantal vierkante meters vloer oppervlak dat je nodig hebt. Ga vervolgens op zoek naar een vloer die je aanspreekt. Op internet is er veel informatie te vinden over prijzen. Zo weet jij snel hoeveel budget jij nodig hebt om een nieuwe vloer aan te schaffen. Vergeet niet dat de vloer ook gelegd moet worden en er waarschijnlijk een ondervloer nodig is. Hiervoor worden (meestal) extra kosten gerekend.

Stek Magazine: Zo kies je de vloer die bij je past in 3 stappen

Tips

Voor een ruimtelijk en rustig effect leg je dezelfde vloer zonder obstakels over een hele verdieping. Of liever nog door je hele huis. Zo krijg je een eenheid in huis en zorg je voor klasse. Zelfs drempels kunnen daarbij een belemmering zijn. Heb je een prachtige glazen pui in je gevel? Onderzoek dan eens of je de vloer ook in een terras buiten door kan trekken. Zo worden binnen en buiten bij elkaar betrokken en geef je je huis nog meer ruimtelijkheid. Helaas kunnen niet alle materialen binnen en buiten toegepast worden. Ook hier geldt: laat je goed voorlichten. Iemand met vakkennis kan je daar over alles vertellen.

Kortom…

De keuze voor een vloer is niet 1, 2, 3 gemaakt. Kijk goed naar de woonwensen die jij hebt. Bepaal je interieurstijl en kies een vloer die goed bij jou en je huis past. En ga op zoek naar de vloer die binnen je budget valt.

Heel veel succes!

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.