Stek Woon & Lifestyle Magazine

Een moestuin op balkon of in kleine tuin? Ja hoor, dat kan prima!

Je hebt helemaal geen enorme moestuin nodig om je eigen groenten te telen. Een moestuin in potten of bakken is een prima alternatief. Dus een moestuin op balkon kan ook heel prima. Ik vertel je welke groentes geschikt zijn. Het zijn er meer dan je denkt.

Moestuin op balkon | Moesmeisje | Stek Magazine

Een moestuin creëren in een kleine tuin of op een balkon biedt een prachtige mogelijkheid om zelf verse groenten, kruiden en soms zelfs fruit te kweken, zelfs als je beperkte ruimte hebt. Door slim gebruik te maken van verticale ruimte, containers en slimme planning, kun je een overvloedige en gevarieerde oogst realiseren. Elf groenten voor moestuin op balkon of kleine tuin:

Moestuin in potten | Moesmeisje | Stek Magazine

1. Aardbei

Sappig en zoet, wie houdt niet van dit heerlijke zomerse fruit? En wat een geluk: aardbeien doen het supergoed in pot of bak. Sterker nog, ze groeien vaak beter dan in de volle grond. Daar hangen de aardbeien al snel op de grond en kunnen gaan rotten. Bij moestuinieren in potten en bakken, heb je daar een stuk minder last van. De aardbeien hangen veilig over de rand. Let op: aardbeien hebben wel genoeg zon nodig om mooi rood en zoet te worden.

2. Peper en paprika

Ook de peper en paprika zijn zonaanbidders. Ze groeien oorspronkelijk in warme landen. Ze houden dus van een beschut, warm en zonnig plekje. Een balkon met zon is dus ideaal. Daar staan ze lekker uit de wind en regen. Ook warmt een pot of bak sneller op dan de volle grond. In de volle grond valt de oogst vaak tegen. Zorg dat je ze genoeg mest geeft.

Moestuin op balkon | Moesmeisje | Stek Magazine

3. Lente-ui

Lente-uitjes hebben weinig ruimte nodig, dus ook deze groente is ideaal voor jouw moestuin in pot of bak. Leuke tip: je kunt ze zelf zaaien, maar ook heel makkelijk laten hergroeien. Bewaar het kontje van de lente-uitjes die je in de winkel hebt gekocht en zet ze in een glaasje met water. Het uitje loopt dan opnieuw uit. Na een weekje of wat kun je ze in je pot of bak zetten.

Moestuin op balkon | Moesmeisje | Stek Magazine

4. Courgette

De meeste courgettes hebben veel ruimte nodig, dus je hebt hier wel een aardige pot of bak voor nodig (minimaal 40 cm doorsnee). Goede opties zijn klimcourgette of kleinere soorten die speciaal bedoeld zijn voor pot of bak. Het is handig om twee courgettes dicht bij elkaar te zetten in verband met een makkelijke bevruchting. Lukt dat niet, dan kun je je courgette handmatig bevruchten.

Let op. In potten droogt de grond eerder uit. Zorg bij warm en droog weer dus dat je voldoende water geeft. Bij veel regenval moet het water goed kunnen weglopen. Daarom moeten de potten gaten aan de onderkant hebben.

Kan een moestuin op het balkon? Stek Magazine

5. Raapsteel

Deze vergeten groente doet het ook prima op een wat kleine oppervlakte. Je kunt ze dicht op elkaar zaaien en als je het blad jong oost hoef je niet uit te dunnen. Als je raapsteel een paar centimeter boven de grond afknipt groeit het gewoon weer aan. Zo heb je er extra lang plezier van. Raapsteel kun je ook op een wat minder zonnig plekje zetten.

Kan een moestuin op het balkon? Stek Magazine

6. Sla

Hetzelfde geldt voor sla. Een paar uurtjes zon per dag is genoeg. Sla die geschikt is voor jouw moestuin op balkon of kleine tuin is bijvoorbeeld rucola, pluksla, veldsla en Aziatische mesclun. Pluksla is mijn absolute favoriet. Je kunt er meerdere malen van oogsten omdat de sla na het afknippen gewoon verder groeit. Vorig jaar heb ik er van mei tot en met augustus plezier van gehad!

Moestuin op balkon? Stek Magazine

7. Doperwt, peul en sugarsnap

Deze groentes kunnen dicht op elkaar gezaaid worden en gaan de hoogte in, dus hebben relatief weinig ruimte nodig. Maak een tipi van bamboestokken om ze omhoog te laten klimmen of laat ze tegen een rek klauteren. Zelf ben ik niet zo’n fan van doperwten omdat je veel planten nodig hebt om 1 of 2 keer erwtjes te kunnen eten. Daarom houd ik het nu bij sugarsnaps. Die vind ik lekkerder dan peultjes. Heerlijk om in een wokgerecht te doen.

Groente kweken op balkon? Stek Magazine

8. Kruiden

Mijn kruiden zet ik altijd in mijn moestuin in pot. Die wil ik namelijk snel bij de hand hebben als ik ga koken. Even de tuin in lopen en hop 5 minuten later zitten de oregano en rozemarijn door de pastasaus. Behalve oregano en rozemarijn teel ik ook tijm, peterselie, bieslook, selderij, kamille, munt en basilicum. Munt woekert bovendien enorm, dus ik vind een pot of bak dan wel zo handig om hem in toom te houden.

Aardappelen zelf kweken | Stek Magazine

9. Aardappels

Dit heb ik twee jaar geleden geprobeerd en dat lukte echt heel goed. Aardappels kun je het beste in een diepere pot of emmer telen. Je hebt tegenwoordig zelfs speciale aardappelemmers Handig! Niets leukers dan 1 aardappel poten en maanden later een flinke portie op je bord hebben liggen.

Trostomaatjes in pot kweken | Stek Magazine

10. Tomaat

De tomaat teel ik ook altijd thuis. Ik heb een plastic kasje in mijn tuin gezet. Dat past net. Tomaten houden er namelijk niet van om nat te worden. Ze lopen dan veel kans om last te krijgen van de nare schimmel phytophthora, waar ze dood aan kunnen gaan. Wat je natuurlijk ook kunt doen is je tomaten bij slecht weer onder een afdakje zetten (hallo balkon!) of er een zeiltje boven spannen.

Hoe maak je een moestuin in potten? Stek Magazine

11. Komkommer

Vorig jaar heb ik zo’n 15 komkommers kunnen oogsten van 1 plant in pot. Ik liet hem gewoon tegen wat bamboestokken omhoog klimmen. Dat werkte perfect. Net zoals de tomaat heeft deze plant wel flink wat zon nodig (zo’n 6 uur per dag).

Let op: deze groente lust wel een slokje. Zeker bij droog weer.

Welke grond en voeding?

Ik gebruik het liefst potgrond waar voor een flink aantal weken voeding in zit. Bijvoorbeeld de biologische potgrond van Cellmax of de Makkelijke Moestuinmix. Qua voeding kies ik voor biologische compost en vloeibare biologische mest. Cellmax heeft een fijne biologisch gecertificeerde lijn die ook volledig plantaardig is, met een algemene voeding en een voeding speciaal voor vruchtgroenten zoals peper, paprika, tomaat en komkommer.
Daar heb ik vorig jaar flink de vruchten van geplukt!

Kim Nelissen Moesmeisje | Stel Magazine

Ik ben Kim Nelissen, heb een eigen tekstbureau en woon middenin Utrecht stad. In een klein beneden-appartement met een stadstuintje. Met mijn website moesmeisje.nl wil ik laten zien dat je geen enorme moestuin nodig hebt om toch eigen verse groenten te eten. Met goed plannen, de zaaiafstanden niet altijd te nauw nemen en op een slimme manier jouw groentes kiezen, is er meer mogelijk dan je denkt. In deze rubriek deel ik al mijn tips met jou.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.