Wil jij jouw kleine woonkamer inrichten tot een comfortabele en gezellige plek die tegelijkertijd ruimtelijk aanvult? Om het aantal vierkante meters zo optimaal mogelijk te benutten is het van belang om de juiste kleuren te kiezen, de juiste meubels te plaatsen én de juiste indeling te creëren. Hoe? Home- & Livingplatform Biano geeft je 8 tips om een kleine woonkamer slim in te richten!
Het inrichten van een kleine woonkamer
Voordat je fanatiek aan de slag gaat met het inrichten van jouw kleine woonkamer, is het handig om eerst na te denken over de functie van de woonkamer. Wat vind jij het meest belangrijk in de woonkamer? Wil je de woonkamer voornamelijk gebruiken om met z’n allen gezellig te kunnen eten aan een grote eetkamer set? Of is een comfortabele bank juist de prioriteit, zodat je heerlijk ontspannen kunt bankhangen voor de televisie? Omdat je een kleine woonkamer zo slim mogelijk moet indelen, is het belangrijk om prioriteiten te stellen. Welke activiteiten en functies zijn het meest belangrijk? En welke meubels horen daar bij?
Tip 1: Werk met een consistent en licht kleurenpalet
Wellicht een beetje een open deur: maar een licht kleurenpalet doet een kleine woonkamer groter lijken. Lichte kleuren zorgen er namelijk voor dat (zon)licht gereflecteerd wordt. De vloer en muren reflecteren zelfs het meeste zonlicht. Een belangrijke tip is daarom dan ook om bij het maken van het kleurenpalet op drie kleuren te richten: twee bijna identieke kleuren met een lichte tint en een accentkleur. Door niet alleen de muren, maar ook een vloer te kiezen in (bijna) dezelfde lichte kleur zorg je ervoor dat de ruimte zelfs nog groter oogt. Je creëert een ruimtelijk geheel en het lijkt alsof de meubels als het ware in de ruimte zweven.
Ook wat betreft de printen is het advies om mee te gaan in het kleurgebruik van de rest van het interieur. Schilder als het kan de plinten mee in de kleur van de muren. Met de accentkleur kun je het geheel visueel wat spannender maken.
Tip 2: Creëer voldoende opbergmogelijkheden
Bij het inrichten van een kleine woonkamer is het creëren van goede opbergmogelijkheden the key. Omdat je over weinig vierkante meters beschikt is het verstandig om gebruik te maken van loze ruimtes zoals wandplanken in een lege hoek of een nisje, een boekenkast rondom de deurpost of een opbergsysteem in het trapgat . Probeer zoveel mogelijk de spullen in gesloten opbergdozen of -manden op te bergen: zodat je spullen zoveel mogelijk uit het zicht zijn. Heb je lades? Zoveel bijvoorbeeld in het dressoir of de salontafel? Maak dan gebruik van compartimenten: zo richt je alle kleine spulletjes zo overzichtelijk en efficiënt mogelijk in.
Tip 3: Kies voor multifunctioneel meubilair
Juist in deze gekke tijden is multifunctioneel het codewoord! De woonkamer is namelijk een ruimte geworden waar we niet alleen televisie kijken of eten, maar is tegelijkertijd ook nog een speelplek of werkplek geworden. Sla twee vliegen in één klap en ga op zoek naar meubels die je op verschillende manieren kunt gebruiken. Tegenwoordig zie je steeds meer multi-taskers die eenvoudig in een ander meubelstuk veranderd kunnen worden. Het schoolvoorbeeld hiervan is de “Library Shelf”. Dit is een wandsysteem dat uit meerdere hangplanken bestaat, waarvan de onderste hangplank de breedste plank is dat als bureautafel kan dienen. Op die manier heb je niet alleen een bureau, maar ook extra planken aan de muur om spullen op te bergen! Of wat dacht je van een slanke sidetable die je ook als klein bureau kunt inzetten? Of bijvoorbeeld de salontafel met extra opbergruimte?
Tip 4: Maak gebruik van zwevend meubilair
Door voor zwevende meubels te kiezen, zal de woonkamer groter lijken. Het “luchtige” design van zwevende meubels zorgt er namelijk voor dat de ruimte onder het meubilair zichtbaar is, waardoor het interieur minder massief lijkt en een meer ruimtelijk gevoel creëert. Bovendien zorgt zwevend meubilair ervoor dat de vloer optisch niet onderbroken wordt en blijft de ruimte aanvoelen als één groot geheel: het meubilair zweeft boven de vloer. Denk bijvoorbeeld aan een hangend televisiemeubel, een comfortabele bank op pootjes of een zwevende vakkenkast. Er zijn tegenwoordig veel modulaire en zwevende systemen waar je creatief mee aan de slag kunt.
Tip 5: Kies voor transparante elementen
Naast zwevend meubilair zijn ook transparante elementen dé truc om een optisch effect in de woonkamer te creëren. Omdat je door de transparante elementen heen kunt kijken, belemmeren ze minder het zicht als je door de woonkamer kijkt, waardoor je de illusie wekt dat er meer ruimte is. Het kiezen van glazen of kunststof transparante meubels en woonaccessoires is daarom een goed idee! Van een glazen vaas tot een transparante kunststof stoel en van een glazen hanglamp tot een salontafel met glazen blad: zorg ervoor dat je er doorheen kunt kijken! Heb je het budget om het groter aan te pakken? Plaats dan bijvoorbeeld een glazen schuifdeur of glazen wand in de ruimte: hierdoor creëer je nog meer het gevoel van één groot geheel.
Tip 6: Benadruk met verticale lijnen de hoogte
Door de hoogte te gebruiken kun je de vorm van een kamer compleet doen veranderen. Door de nadruk op de hoogte van de ruimte te leggen zorg je er namelijk voor dat het plafond veel hoger lijkt dan het geval is. Optisch hoogte creëren wordt dit ook wel genoemd. Maak bijvoorbeeld gebruik van een hoge kast met een dun frame, zet leuke spulletjes neer op een decoratieladder, plaats je planten in een plantenstandaard of hang een sfeervol schilderij op. Ook de overgordijnen die van plafond tot volledig aan de vloer lopen kunnen perfect de nadruk op de hoogte in een ruimte leggen. Bevind je je nog in de startfase van een inrichting of zelfs verbouwing? Overweeg dan om de verticale lijnen door de trekken in de volledige ruimte. Kies bijvoorbeeld voor hoge deuren en kozijnen, schilder verticale banen op de muur of ga voor behang met een verticale print.
Tip 7: Speel met (natuurlijk) licht
Een kleine woonkamer inrichten schreeuwt om licht! Ben je gezegend met grote raampartijen en natuurlijk lichtinval? Blokkeer dit (zon)licht dan zo min mogelijk met donkere gordijnen of andere objecten! Des te meer licht, des te meer ruimtelijkheid. Mocht er weinig natuurlijk licht in de woonkamer binnenvallen, dan is het nog belangrijker om op de juiste manier gebruik te maken van sfeerverlichting. Tip is om de te kiezen voor verlichting op meerdere niveaus: bijvoorbeeld een subtiele vloerlamp in de hoek, in combinatie met een slanke wandlamp aan de muur. Probeer waar mogelijk met verborgen of ingebouwde lichtbronnen te werken en deze lampen te plaatsen op verticale oppervlakken, zoals aan de muur.
Tip 8: Slim decoreren met woonaccessoires
Woonaccessoires zijn de finishing touch in het interieur. Gelukkig zijn er ook wat betreft woonaccessoires een paar slimme trucs toe te passen om de ruimte optisch groter te laten lijken. Het klassieke voorbeeld hiervan is de spiegel. Spiegels reflecteren niet alleen het natuurlijke licht dat door de ramen naar binnen komt, maar reflecteren ook het natuurlijke licht en creëren diepte. Een ander slim trucje om de ruimte optisch ruimer te laten lijken is door een bepaald object of patroon meerdere keren terug te laten komen. Laat bijvoorbeeld hetzelfde patroontje in zowel een plaid of vloerkleed als in de sierkussens terug komen. Door het herhalen van een object of een patroon wek je namelijk de optische illusie dat dit patroon of object ook buiten het gezichtsveld herhaald zal worden.
Reageer