Stek Woon & Lifestyle Magazine
Schermafbeelding    om

Duurzame woonaccessoires

Weet jij waar het hout van dat leuke tafeltje naast de bank vandaan komt of hoe jouw bank gemaakt is? Bewust kiezen doen we op steeds meer vlakken. En duurzame woonaccessoires zijn al lang niet meer saai. Eco is hip! En dat bewijst Skoon Ecodesign. Mooie trendy meubels en (woon)accessoires. Maar wel met een goede, schone, herkomst. Skoon komt uit de West Friese taal en betekent schoon.

Duurzame woonaccessoires | Stek Magazine | Skoon ecodesign

Goede doelen

Kick van der Mark is eigenaar van webshop Skoon Ecodesign. Ze heeft lang gewerkt voor milieuorganisatie Greenpeace. Kick heeft een dochter van 14 en al 10 jaar een LAT-relatie met haar vriend Thijs. Ze woont in Alkmaar in een verbouwd herenhuis, waar haar moeder beneden woont. “Mijn huis heeft in verschillende bladen gestaan, waarbij het interieur meestal werd omschreven als ‘eclectisch’,” vertelt Kick. “Ik heb veel stijlen en materialen gecombineerd. Het was heel kleurrijk, maar na een inspirerende reis naar Scandinavië afgelopen zomer, heb ik veel kleur weggehaald. Toen heb ik gekozen voor strakker en soberder zwart-wit. Met een beetje turquoise, dat wel! Maar er zijn plannen voor weer een verbouwing en daarop vooruitlopend verzamel ik op Pinterest inspirerende foto’s van andere interieurs. Leuk om te doen.”

Duurzame woonaccessoires | Stek Magazine | Skoon ecodesign

Verantwoorde processen

Eco had wellicht ooit een wat sober imago. Maar dat gevoel krijgen we helemaal niet bij Skoon. Kick: “Er zijn steeds meer ontwerpers die zich toeleggen op mooie duurzame woonaccessoires en kennis hebben over materialen en productieprocessen. Die kennis is essentieel. Veel mensen weten immers niet dat bijvoorbeeld chloor giftig is of staan niet stil bij de gevolgen van de houtkap van oerbossen. Ze zien alleen dat leuke tafeltje of krukje. Gelukkig zijn er nu ook mooie meubels die niet schadelijk zijn voor mens en milieu. En we moeten ernaar toe werken dat het uiteindelijk vanzelfsprekend is dat producten op de juiste manier, van de juiste materialen worden gemaakt en betaalbaar en mooi zijn.”

Duurzame woonaccessoires | Stek Magazine | Skoon ecodesign

Duurzame woonaccessoires

“Wij vinden vooral aparte producten van bijzonder hergebruikte materialen leuk. Een ring van kurk, een tas van gebruikte fietsbanden of een kast van karton. Of slingers van gebruikte landkaarten of van gevonden parapluis. Onze webshop heeft leuke woonaccessoires zoals mooie kussenslopen, plaids of kandelaars, maar ook ‘kekke’ cadeaus als tassen en leuke gadgets. Het moeten dingen zijn, die uiteraard verantwoord zijn en die we zelf graag willen hebben. We worden wekelijks benaderd door ontwerpers die graag met ons willen samenwerken, dus er zijn vaak nieuwe spullen!”

Duurzame woonaccessoires | Stek Magazine | Skoon ecodesign

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.