Stek Woon & Lifestyle Magazine

Duurzame prefab woning in Spanje

De Spaanse architect, Pablo Serrano, ontwierp een prefab appartementengebouw. Een Prefab woning is dankzij zijn duurzaamheid, zijn efficiëntie en niet als laatste vanwege de geringe kosten erg gewild. Om deze reden greep ook de architect Pablo Serrano (DOM Arquitectura) bij zijn project “case de Madera” terug op deze geprefabriceerde manier van bouwen. Voor Serrano betekent dit project een stuk pionierswerk, omdat prefab bouw in Spanje nog niet zo bekend is. Er ontstond een modern appartement-loft in de wijk San Cugat (Barcelona), dat als model voor energie-efficiënt en ecologisch prefab bouwen geldt.

Prefab woning | Architect Pablo Serrano | Stek Magazine

Warme uitstraling

Een prefab woning klinkt misschien kil maar voor dit project koost Pablo Serrano warm hout als bouwmateriaal. Zijn keuze was voornamelijk vanwege de uitstekende thermische eigenschappen van hout. In dit geval werden sparren gebruikt voor de gevel en voor het binnenwerk het hout van de pijnboom. Al het hout stamt uit de Catalaanse Pyreneeën. De toegepaste materialen komen uit de directe omgeving om transport te verkorten. Daarom zijn ook alle bouwstoffen recyclebaar. Er is een minimum aan bouwafval en er zijn zo weinig mogelijk middelen verbruikt.

Prefab woning is Spanje | Duurzaam wonen | Stek Magazine

Laag energieverbruik

De stand en definitieve positie van het gebouw zijn zorgvuldig gekozen. Het doel was een maximum uit de aanwezige milieucondities te halen, zo weinig mogelijk in te grijpen op de natuurlijke omgeving en daarbij het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Door optimaal gebruik te maken van de thermische eigenschappen verwarmt in de winter de zon het huis over de lange zuidzijde met de grote ramen. In de hete zomer geven de omliggende bomen de nodige schaduw. Gelijktijdig is door de inbouw van de ramen een natuurlijke beluchting mogelijk. De haard, die de woonkamer scheidt van de werkkamer dient als extra warmtebron. Kortom: in de zomer zijn de ruimtes aangenaam koel en doorlucht, in de winter behaaglijk warm. Een thermische zonpaneleninstallatie op het dak produceert nog extra warm water.

Prefab woning | Duravit wasbak | Pablo Serrano

Prefab huis met design

Ook het meubilair werd uitgezocht op duurzaamheid. Het design heeft een lange levensduur en is tijdloos, zoals de wasbak Scola van Duravit Een ontwerp uit de jaren zestig. De eenvoudige badkamer krijgt door het dominant aanwezige hout een warme uitstraling, in deze moderne prefab woning. Een geslaagd project waarbij de badkamer zorgt voor een luxe uitstraling.

Meer inspiratie en informatie over duurzaam wonen

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.