Stek Woon & Lifestyle Magazine
Kast maken van MDF | Stek Magazine

DIY: Kast maken van MDF

Vind je het ook leuk om eindeloos op Pinterest rond te struinen naar leuke interieur ideeën? Dan herken je vast het volgende probleem: waar komt die leuke kast vandaan? Je kan natuurlijk zelf een kast maken van MDF. Je gebruikt de inspiratie van de plaatjes en maakt de perfecte kast op maat. Lees ons handige stappenplan!

Moodboard

Voor elk interieur project is het handig en leuk om eerst een moodboard te maken. Ga je een kast maken van MDF in de woonkamer of de kinderkamer? Verzamel dan eerst plaatjes van al je meubels, vloer en verfkleuren. Je kan natuurlijk ook foto’s maken en deze uitprinten. Daarna plak je de ideetjes die je hebt gevonden op Pinterest erbij. Zo kun je ook gemakkelijk bekijken of de stijl van je nieuwe kast past bij de rest en in welke kleur de nieuwe kast mooi is.

Kast maken van MDF | Stek Magazine

Kast van MDF maken

Je hebt een goed beeld van de kast die je wilt hebben. Vervolgens is het handig om te bepalen waar je de kast voor wil gebruiken. Is het bijvoorbeeld een TV kast? Dan is het handig om te zorgen dat je genoeg draagvlak hebt. Komt de kast in de slaapkamer? Bedenk dan goed hoeveel opbergruimte je nodig hebt en naar welke kant de deuren open moeten gaan. Ga je de kast vooral gebruiken om jouw mooiste woonaccessoires te showen? Meet dan jouw pronkstukken eerst goed op zodat je de vakken goed kan indelen. Kortom, in deze stap breng je al je wensen goed in beeld en meet je alles goed op!

Schets maken

Maak nu eerst een goede schets. Meet nauwkeurig de ruimte op waar jouw kast moet komen te staan en werk alle details uit. Elke opbergruimte, eventuele deuren en diktes breng je in kaart en verwerk je in de schets. Zo weet je precies welke MDF plaat je moet bestellen en hoeveel jouw kast gaat kosten. Tip: online kun je ook MDF platen precies in de juiste maten laten zagen. Zeker als jouw kast wat complexer is of bijvoorbeeld precies perfect onder de trap gemaakt moet worden, is dit een heel slimme zet.

Kast maken van MDF | Stek Magazine

Perfecte kast

Nu je het materiaal in huis hebt, kun je je kast van MDF maken. MDF moet je wel schilderen. Het is verstandig om het eerst in de grondverf te zetten. Hiervoor koop je speciale MDF grondverf op waterbasis. Alle losse planken zijn makkelijker te schilderen dan wanneer het al in elkaar zit. Na de grond verf kun je het in elke gewenste kleur afschilderen. Ook heel leuk voor een kinderkamer is om grote kastdeuren met krijtbordverf af te schilderen. Zo heb je meteen een leuke speelhoek. Trendy voor kasten in de woonkamer is om deze in dezelfde kleur te verven als de muur. Of neem een iets lichtere of donkere tint. Je zal zien dat het resultaat prachtig is. Een kast van MDF maken is relatief eenvoudig omdat het makkelijk materiaal is en mooi afgewerkt kan worden in elke gewenste kleur.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.