Stek Woon & Lifestyle Magazine

De voor- en nadelen van laminaatvloeren: waar je op moet letten voordat je kiest

Wil je een nieuwe laminaatvloer (laten) leggen? Dan is het belangrijk om je eerst uitgebreid in te lezen over de voor- en nadelen van dit type vloer. Misschien is het bijvoorbeeld wel beter om voor PVC of vinyl te kiezen. Ook van deze materialen kun je namelijk vele trendy vloeren vinden, die minstens net zo mooi zijn als laminaat.

Floorlife laminaatvloer voordelen

De belangrijkste voordelen van laminaat

Een van de redenen dat veel mensen een laminaatvloer aanschaffen is dat ze deze gemakkelijk zelf kunnen leggen. Je zaagt de planken simpelweg op maat, legt er een geschikte ondervloer onder en klikt de delen daarna in elkaar. Als dat echter de reden is dat je voor laminaat wilt gaan, kun je ook klik PVC overwegen. Dit is iets luxer, klinkt doffer als je erop loopt en is net zo makkelijk te leggen.

Floorlife laminaatvloer voordelen

Een tweede voordeel van laminaat is dat het in verhouding erg betaalbaar is. Zeker de goedkopere merken die je in de bouwmarkt vindt hebben vaak erg lage prijzen, hoewel je je kunt afvragen of de kwaliteit dan goed genoeg is. Een alternatief in dat geval is vinyl. Het is net zo betaalbaar, maar gemaakt van kunststof, waardoor je het ook in vochtige ruimtes kunt leggen. Overigens is laminaat wel gemakkelijk schoon te maken. De toplaag is namelijk heus bestand tegen een vochtige doek of dweil en vaak is enkel stofzuigen ook al voldoende.

Floorlife laminaatvloer voordelen

De belangrijkste nadelen van laminaat

Het grootste nadeel van laminaat is waarschijnlijk dat het in de meeste gevallen niet vochtbestendig is. Het heeft dan ook niet de voorkeur voor keukens of wasruimtes. Men kiest dan liever voor PVC of een tegelvloer.

Floorlife laminaatvloer voordelen

Daarnaast kunnen de goedkopere merken laminaatvloeren snel beschadigingen als deukjes en krassen vertonen. De toplaag is in dat geval niet sterk genoeg. Bij de wat luxere merken, zoals Floorlife, zul je dat probleem overigens niet zo snel hebben. Klik hier om de laminaat collectie van floorlife te bekijken.

Een derde nadeel van laminaat is dat het eventuele beschadigingen wat lastig te repareren zijn. Je kunt de plank er namelijk niet zomaar tussenuit halen om er vervolgens een nieuwe in te leggen. Daarvoor zul je de vloer helemaal vanuit de zijkant los moeten halen. Met een PVC vloer heb je dat probleem niet, want deze kun je met een warme föhn loshalen en gemakkelijk vervangen.

Het alternatief voor laminaat

Twijfel je nog of je voor een laminaatvloer gaat? Bekijk dan in de webshop van Floorlife tevens de collectie PVC vloeren en vinyl. Beide vloeren hebben heel andere eigenschappen dan laminaat, met andere voor- en nadelen. Beslis pas daarna welk type vloer het beste bij je past, zodat je er gegarandeerd jarenlang plezier van hebt.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.