Stek Woon & Lifestyle Magazine
Binnenkijken Haarlem | Stek Magazine

Binnenkijken in een voormalig paleis

Op een geweldige plek in Haarlem, aan de gracht, bevindt zich het voormalige paleis van de Bisschop van Haarlem. Een kleine 4 jaar geleden werd een deel verbouwd tot 8 appartementen. Annemarie en haar echtgenoot zijn de eerste bewoners van één van deze appartementen, waar zich vroeger de werkkamer van de bisschop bevond. Binnenkijken in een voormalig paleis is bijzonder leuk. Het is een huis met verhalen. Lees maar mee!

Binnenkijken paleis Haarlem | Stek Magazine interieur

Wonen in een rijksmonument

Het is bijna niet voor te stellen dat de lange rij panden allemaal onderdeel waren van het paleis van de Bisschop van Haarlem. Eerst zou het een hotel worden, later is gekozen om een deel in te richten als appartementen. Annemarie en haar echtgenoot hadden net hun woning verkocht en waren op zoek naar een huis in Haarlem. Ze kregen een tip van een verhuurder en besloten een kijkje te gaan nemen. Vooraf hadden ze geen idee waar het precies om ging en lieten zich verrassen. “Toen we het pand en vervolgens het appartement binnenkwamen wisten we meteen dat dit ons huis moest worden”, vertelt Annemarie enthousiast.

Binnenkijken paleis Haarlem | Stek Magazine interieur

“Op dat moment waren het toen natuurlijk nog volledig lege ruimtes maar de geweldige ramen, het licht, de historie van het pand en het uitzicht spraken voor zich. Het pand is een rijksmonument. Dat betekent dat het ook van binnen in precies dezelfde staat moet blijven als het oorspronkelijk was. De betrokken aannemer heeft het fantastisch gedaan. Zo bevindt zich in de woonkamer een kamerhoge antieke kast met aan de linkerzijde een deur die toegang geeft tot de gang. De aannemer heeft een doorgang gemaakt in de kast aan de rechterzijde zodat je door de kast naar de keuken gaat. Hoe gaaf is dat?! De planken zijn er grotendeels uitgehaald maar zouden er zo weer in kunnen. Het leuke van zo’n grote kast is, dat je deze steeds weer anders kan inrichten. En dat doe ik maar al te graag. Ik vind het heel leuk om deze regelmatig een andere look te geven.”

De kast verandert vaak van look. De grote foto liet ik afdrukken via Mo-Ca. Ik vind ‘m prachtig en zo heb je meteen een mooie nieuwe sfeer.

Binnenkijken paleis Haarlem | Stek Magazine interieur
Woonstijl botanisch | Stek Magazine

Beetje gokken

Het appartement laat zich het best omschrijven als stijlvol met een urban jungle touch. Prachtige natuurlijke tinten die een oase van rust uitstralen. Alle meubels, de vloer en accessoires vormen samen een perfecte match. Geen wonder dat Annemarie ook regelmatig wordt gevraagd om als interieurstylist andere huizen in te richten. Vaak weet ze met dezelfde meubels en een paar slimme tips en tricks de bewoners te verrassen met een nieuwe indeling en nieuwe look. De meeste meubels in het appartement zijn ook meegekomen uit de eerdere woning van Annemarie en haar echtgenoot. “Het was wel even flink puzzelen met de inrichting”, lacht Annemarie. “De plafonds zijn namelijk zo hoog dat alle verlichting eerst moest worden opgehangen. Daarvoor was een complete stellage nodig. Best gek natuurlijk om al die lampen op te hangen zonder dat je meubels er staan. En bijna nog vreemder om ze allemaal te zien hangen terwijl er verder niets in de ruimte staat. Het was een beetje gokken hier en daar maar we zijn helemaal tevreden met het resultaat.”

Woonkamer lichte naturel kleuren met zwart
Interieur botanisch inrichten | Stek Magazine

Mooie materialen

Overal in het appartement ligt dezelfde prachtige vloer. Deze lijkt op gemeleerd steen maar niets is minder waar. De vloer is gemaakt van geperst hout en voelt zelfs zacht aan. “Het leek net een enorme hoop zand wat binnen werd gestort”, vertelt Annemarie. “Toen het eenmaal was verdeeld over de gehele oppervlakte en begon te drogen, waren we heel enthousiast over het resultaat. We hebben voor deze duurzame vloer gekozen omdat de aannemer ons hierover vertelde. Het is namelijk een ideale oplossing om aan te brengen in een monumentaal pand zodat de ondergrond ook mooi vlak wordt. Ik houd van natuurlijke materialen en, zoals je kan zien, ook van heel veel groen. Ook daar is de grote kast een mooi decor voor, ik heb er heel veel groene beauties in en op staan. Omdat we, vanwege de monumentenstatus, enkel glas hebben, hebben we wat last van tocht. Daarom kies ik ook veel voor sterke planten zoals cactussen. Ook houd ik van wat meer bijzondere planten en met een groot exemplaar maak je echt een botanische statement in huis. Ik breng regelmatig een bezoekje aan Daluto palmen en exoten in Kudelstaart. Ik ga natuurlijk nooit met lege handen de deur uit! Ze hebben daar zulke mooie grote en ook bijzondere planten. Vriendelijke eigenaar en goede service. Je begrijpt waarom ik er graag kom. Een echte aanrader.”

Binnenkijken paleis Haarlem | Stek Magazine interieur

Beeldige kunst

Overal in het huis staan prachtige beelden. We zijn heel benieuwd wie de kunstenaar is. “Dat is ook een mooi verhaal”, begint Annemarie. “We hebben ooit een bank gekocht van Leolux. In de showroom stond naast die bank een prachtig beeld. Mijn man en ik waren er meteen weg van. We hebben gevraagd wie het beeld had gemaakt en dat bleek Sjer Jacobs te zijn. Inmiddels hebben we meerdere beelden van hem in huis. Twee kijken de hele dag heerlijk naar buiten, naar de grachten. Ik vind vooral de hoofden zo leuk.”

Inmiddels hebben we meerdere beelden Sjer Jacobs hem in huis. Twee kijken de hele dag heerlijk naar buiten, naar de grachten. Ik vind vooral de hoofden zo leuk.

Ronde tafel met 4 stoelen

Keuzes

Omdat ze de eerste bewoners waren, is alles heerlijk nieuw. Annemarie: “De keuken is ook helemaal nieuw, daarin hadden we geen keuze. We mochten nog wel bepalen of we een quooker wilden of een ingebouwde vuilnisbak. Die keuze had ik snel gemaakt, ik was echt gewend geraakt aan de quooker in ons vorige huis. De raambekleding moesten we zelf aanschaffen. Dat was vooral voor de grote ramen aan de voorzijde even een uitdaging. Zoals gezegd is het enkel glas dus we hadden wel echt iets nodig om het vooral in de winter warm te houden. Ik zag, gezien de grote hoogte, gordijnen niet voor me. Toen kwamen we op luiken en kwam ik uit bij Hout van Noud. Een echte vakman die voor ons de luiken op maat heeft gemaakt. Hij heeft ze zo mooi gemaakt dat het net lijkt alsof ze er altijd al waren.” Toen Annemarie en haar echtgenoot de keuze al hadden gemaakt, bezochten ze een appartement op een verdieping lager. En laten daar nu ook luiken voor de ramen zijn: de oorspronkelijke luiken. “Toeval of niet, we hebben perfect gekozen”, lacht Annemarie. “We zijn heel blij met onze luiken.”

Binnenkijken paleis Haarlem | Stek Magazine interieur
Binnenkijken paleis Haarlem | Stek Magazine interieur

Het appartement heeft naast de woonkamer, keuken en badkamer nog 3 ruime kamers waaronder een heerlijk lichte master bedroom en een logeerkamer voor de kleinkinderen. 

Binnenkijken paleis Haarlem | Stek Magazine interieur

Bijzondere muren

Het appartement heeft naast de woonkamer, keuken en badkamer nog 3 ruime kamers waaronder een heerlijk lichte master bedroom en een logeerkamer voor de kleinkinderen. Ook is er nog een grote ruimte die, net als de bestemming vroeger, ook dienst doet als semi werkkamer. “Het leuke van zo’n historisch pand, is dat je van alles tegenkomt”, vertelt Annemarie. “We wilden de grote werkkamer met balkon eigenlijk flink aanpakken en van een nieuwe laag verf voorzien. Eenmaal aan de slag kwam een originele tegelwand en hiërogliefen tevoorschijn. We kregen meteen een bezoekje van Monumentenzorg, zij kwamen regelmatig langs om te controleren of alles wel in de oorspronkelijke staat bleef. Aan de muren in deze kamer mocht toen ook niets meer veranderd worden, geen nieuwe laagje verf, niets. We hebben alles goed schoongemaakt en zo gelaten. Door het terras en de grootte van de ruimte, is het een heerlijke plek. We genieten enorm van ons huis en hoe bijzonder het is om in een voormalig paleis te mogen wonen!”

Paleis van bisschop van Haarlem

Wil je Annemarie volgen? Neem een kijkje op haar instagram account @annemar29
of op haar website www.annemar29.nl. Meer binnenkijkers bekijken

Reageer