Stek Woon & Lifestyle Magazine

Binnenkijken bij de buren van 68

Op een heerlijke plek aan de Nieuwkoopse plassen, ontwierpen Jolanda en echtgenoot Pier Herre hun droomhuis. Een bijzonder project. Nadat ze een geschikte kavel hadden gevonden, begon het proces om een kavel-partner te vinden en samen te gaan bouwen.

Kavel samen delen | Op 1 kavel 2 huizen bouwen | Stek Magazine
Kavel samen delen | Op 1 kavel 2 huizen bouwen | Stek Magazine

Woon daten voor een kavel

Het verhaal en de wensen van Jolanda en Pier waren zoals zo velen. Amsterdam verlaten en een plek zoeken waar genoeg ruimte is om heerlijk te wonen met 3 jonge kinderen. Tijdens hun zoektocht kregen ze informatie over woonkavels in Nieuwkoop. Op het terrein van een voormalige camping, gelegen aan het water, werd een nieuwe wijk gebouwd. Een kavel met een twee-onder-een kapwoning was haalbaar voor het stel dus moesten ze op zoek naar de ideale partner om samen mee te gaan bouwen. “We zijn toen gaan daten”, vertelt Jolanda lachend. “We zagen zelf een schuurwoning helemaal voor ons en duurzaamheid stond voor ons centraal. Uiteindelijk vonden we een goede match. Onze buren hadden wel heel andere woonwensen. Voor ons was leefruimte voor onze huidige gezinssituatie belangrijk en zij wonen er met z’n tweetjes. Maar dat het zo duurzaam mogelijk moest, was absoluut een gezamenlijk startpunt. Heel bijzonder dat we zo onze eigen buren hebben uitgezocht en elkaar hebben gevonden. De klik was er vanaf het begin. Er staat ook geen schutting tussen onze tuinen. Dat geeft wel aan hoe we samen wonen op één kavel. Om anderen te inspireren deel ik mijn verhaal en foto’s ook op instagram met de toepasselijke naam deburenvan68.”
instagram.com/deburenvan68

Kavel samen delen | Op 1 kavel 2 huizen bouwen | Stek Magazine

Chinees gezegde

Waar mogelijk kozen Jolanda en haar man samen met hun ‘bouwpartners’ voor duurzame oplossingen. De woningen op de kavel zijn van hout en net als de gehele wijk, gasvrij. Ze maken gebruik van een lucht warmtepomp en uiteraard zijn de daken voorzien van zonnepanelen. Samen met een gespecialiseerde architect in duurzaam bouwen, kwam het ontwerp tot stand. “Het ontwerp was een voorzet van de architect”, legt Jolanda uit. “We werden aangetrokken door de bijzondere vorm van het huis. We kregen een taps toelopende maquette met een schuine daknok. Het laat mooi zien dat er twee verschillende families, in verschillende levensfases, met eigen wensen in het gebouw kunnen wonen. Daarna hebben we het eigenlijk volledig zelf verder ingevuld. Wij wilden een huis wat helemaal past bij ons gezin nu. Niet een huis wat later wellicht goed verkoopt maar ruimtes waar we alle vijf veel plezier van hebben. Het bouwen van een huis was voor het stel de eerste keer. Misschien nog niet helemaal perfect, maar zeker geslaagd. Er zijn altijd wel puntjes… Eigenlijk een beetje volgens een mooi Chinees gezegde: het eerste huis bouw je voor de vijand, het tweede huis voor een vriend en het derde voor jezelf. Dit is echt een huis voor ons en voor onze kinderen. Gewoon lekker speels. Een schommel in de woonkamer, een net waar je in kan liggen en naar beneden kijkt, trappetjes naar slaapzolders… We kozen bewust voor een verrassende indeling en vooral de verbintenis tussen de ruimtes.”

Woonkamer donkergrijze vloer, roze en hout | Stek Magazine | Kavel delen

Dit is echt een huis voor ons en voor onze kinderen. Gewoon lekker speels. Een schommel in de woonkamer, een net waar je in kan liggen en naar beneden kijkt, trappetjes naar slaapzolders…

Een eetbar met gouden tegeltjes keuken

Koffietent als inspiratiebron

Voor de grote open keuken en woonkamer, liet het stel zich inspireren door Amsterdamse koffietentjes. Jolanda: “De keuken moest onderdeel zijn van het interieur en vooral geen prominente ‘typische’ keukenopstelling. Een soort niet-keuken. Eigenlijk hebben we ontworpen om de koffiebar met het espresso-apparaat heen. Meubelmaker Mark heeft de keuken, de bar en de underlayment kasten ontworpen. Zo past alles nu perfect bij elkaar en hebben we precies de sfeer die we wilden. Voor de bar hebben we de hoogte afgekeken van hun sta bureau op kantoor. Zo is de bar is op de stahoogte (ongeveer 1.10 meter) waardoor het precies de functie heeft die bij ons past. Wij kunnen er prima met de laptop staand aan werken en koffietjes drinken. Ook onze reizen waren een bron van
inspiratie hoe we wilden leven en hoe het huis eruit moest zien. We maakten samen een wereldreis van 7 maanden en met het gezin trokken we 10 weken rond met een camper. Heerlijk om zo vrij te kunnen leven. Dat gevoel hebben we ook meegenomen in ons huis; verrassend en met veel open verbindingen. We willen met elkaar contact kunnen houden. Wat kleuren betreft, kozen we voor een donkere cement based vloer, veel groene planten en als accentkleur roze. Het is helemaal in balans en past perfect bij ons gezin.”

Zwarte keuken met donkergrijze vloer en hout | Nieuwbouw kavel

Onze houtkachel kan 360˚ draaien, zodat deze de kant op kan branden waar je zit, de roze kamer of de zithoek of juist richting de bar.

Kavel samen delen | Op 1 kavel 2 huizen bouwen | Stek Magazine

Verbinding met buren

“Elke hoek in de open woonkamer en keuken is met de zon mee ontworpen”, vertelt Jolanda verder. “De witte piano en eettafel in het Oostelijk ochtendlicht. De middagzon komt door het net de woonkamer invallen. Dan draaien we door naar de neutrale zithoek voor de thee en koekjes in de middagzon. En onze knusse roze kamer voor de avond. Hier hebben we ook heerlijke openslaande ramen waarin we kunnen borrelen aan de straatkant. In Amsterdam hadden we een huis waar aan de voorzijde van het huis de pui als een roldeur open geschoven kon worden. Dat concept hebben we hier herhaald met ons grote openslaande raam. Daar zaten we ook aan de straatkant te genieten van het zonnetje. Eigenlijk doet niemand dat, de straatkant van het huis ook benutten. Wij vinden het juist erg leuk om ons huis letterlijk open te stellen en de verbinding te zoeken met de omgeving en de buren. Het is een heerlijke plek om te zitten.”

Grote pui aan straatkant | Kavel Nieuwkoop
Openslaande ramen aan straatkant  Kavel Nieuwkoop

Slaapkamer met bad

Op de tweede verdieping bevinden zich de slaap- en badkamers. Een fijne grote master bedroom met een eigen bad. “De kasten zijn gemaakt van underlayment, ook weer door meubelmaker Mark”, licht Jolanda toe. “Het vormt een mooi contrast met de strakke basis en heeft de natuurlijke uitstraling die we voor ogen hadden.” Ook de schuine plafonds hebben we ‘underlayment’ gelaten omdat we het mooi vinden, maar ook om te laten zien/benadrukken dat het een houten huis is. Het underlayment is behandeld met SunCare JetMatt 100, geleverd door greenpaints.nl. Deze finish voorkomt het snel geel worden van het hout. Blijft het wat witter.”

Slaapkamer met underlayment
Bad in slaapkamer plaatsen tips

Klimmen en klauteren

Ook de kinderkamers geven precies weer met welk uitgangspunt het huis ontworpen is: helemaal passend bij de gezinssituatie. De kamers hebben knusse hoekjes, trappetjes naar een eigen zolderruimte en fijne kleuren. Jolanda: “Jip (7) en Otte Fien (11) hebben een twijfelaar op hun zoldertje staan, een knusse slaapplek met een bedstee gevoel en zodoende genoeg ruimte om beneden te spelen en huiswerk te maken. Lieze Loor (9) heeft haar bureau en speelgoed boven staan en slaapt beneden. De kachelpijp loopt door haar kamer en daardoor kan haar zolder te warm worden om er lekker te kunnen slapen.”

Underlayment in kinderkamers
Meisjeskamer met Marilyn Monroe

“Het huis is precies zo geworden als we het bedacht hadden. Gewoon lekker speels en echt een huis waar wij en de kinderen nu heel veel plezier van hebben.”

Wil je Jolanda volgen? Neem een kijkje op haar instagram account @deburenvan68

Reageer