Stek Woon & Lifestyle Magazine
Besproeien waterpompshop | Stek Magazine

Besproeien van jouw gazon: wanneer en waarom?

In Nederland hebben we over het algemeen niets te klagen over de hoeveelheid regen die er valt. Op basis van het jaarlijks gemiddelde kun je concluderen dat er genoeg water naar beneden komt om de plantjes van te laten groeien. Maar een gemiddelde waarde zegt niets over een eventuele periode van droogte. Met name in het voorjaar en in de zomer kan wekenlang geen druppel regen vallen. Je mooie gazon kan daardoor snel uitdrogen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Lees hier wanneer het tijd is om te gaan sproeien, waarom dat belangrijk is en hoeveel water je moet gebruiken.

Besproeien tips gazon

Uitdroging voorkomen

Omdat gras permanent blootgesteld wordt aan direct zonlicht, is de kans op uitdroging groter dan bij gewassen die geheel of gedeeltelijk in de schaduw staan. Het is daarom belangrijk om de kwaliteit van het gazon regelmatig te controleren en tijdig te beginnen met sproeien. Met een beregeningspomp van waterpompshop.nl kun je veel problemen voorkomen. Immers, als het gras uitdroogt, zullen grassprieten afsterven en ontstaan er gele plekken in het gazon. Uiteindelijk worden dat kale plekken en die zorgen er vervolgens voor dat onkruid vrij spel heeft. Ook bestaat de kans op mosvorming. Als het eenmaal zover is gekomen, zul je flink in de buidel moeten tasten om het gazon weer te herstellen. Dat is zonde van het geld en zonde van de tijd. Het is bovendien helemaal niet nodig, want als je voldoende sproeit, is er niets aan de hand.

Besproeien van gras

Sproei niet dagelijks

Het is niet verstandig om elke dag een beetje water te sproeien. Beter kun je eens in de week een heleboel water tegelijk laten vallen. Daar wordt het gras namelijk sterker van. Als een grasplantje een paar dagen geen water krijgt, zal de wortel verder doorgroeien in de diepte, om daar op zoek te gaan naar water. Sproei je elke dag, dan heeft de wortel aan de oppervlakte al voldoende water en dus blijft de wortel korter, waardoor het gras zich dus minder aan de grond hecht.

De juiste hoeveelheid

Hoeveel water je moet sproeien, hangt af van diverse factoren. Op kleigrond hoef je minder water te sproeien dan op zandgrond. Ook is de temperatuur van belang. Als het kwik onder de 25 graden blijft, kun je volstaan met 10 millimeter water per sproeibeurt. Zit de temperatuur daarboven, dan sproei je anderhalf tot twee keer zo veel.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.