Stek Woon & Lifestyle Magazine

4 tips voor goede wifi in huis

Oost west, thuis best, maar niet als je last hebt van slechte wifi op bepaalde plekken in huis. Een goede internetverbinding is tegenwoordig onmisbaar in ons leven en als we dat niet hebben, kan dat bijzonder frustrerend zijn. Daarom is het zaak om werk te maken van het verbeteren van je draadloos internet als je er ontevreden over bent. We geven vier tips voor goede wifi in huis.

Goede wifi in huis

Het juiste abonnement

Alles valt en staat in de eerste plaats met het juiste internetabonnement. Neem je een goedkoop abonnement met een lage downloadsnelheid, dan is het niet gek als je je wifi traag vindt. Dit risico ligt op de loer bij abonnement voor DSL-internet, omdat niet alleen die techniek beperkt is, maar ook nog eens de afstand van je woning tot de wijkcentrale de maximaal haalbare snelheid doet afnemen. Kijk online voor een beter abonnement voor internet en tv of alleen internet als je geen gebruik maakt van lineaire televisie.

Plaats van je router

De plaatsing van je router speelt een belangrijke rol in de kwaliteit van je draadloos internet op verschillende plekken in huis. Een centrale plek is in theorie het beste, maar kijk ook naar welke objecten het signaal kunnen beperken. Vaak is de meterkast niet de meest geschikte plek als je overal in huis goede ontvangst wilt hebben. Zet je router niet op de benedenverdieping op de grond, maar zet hem ook niet achter je televisietoestel. Probeer verschillende plekken uit om te kijken wat het doet met je ontvangst in verschillende ruimtes in je woning.

Slaapkamer goede wifi in huis

Kanaal aanpassen

Bij het uitzenden van het wifi-signaal, kan je router verschillende kanalen gebruiken. Vaak kiezen routers standaard voor kanaal 1, 6 of 11. Het probleem ontstaat dan dat wanneer er veel routers relatief bij elkaar staan (bijvoorbeeld in een flatgebouw) deze elkaar in de weg gaan zetten. Daarom is het beter om voor kanaal 3, 4, 8 of 9 te gaan. Op de website van je internetprovider kun je vinden hoe je dit kunt aanpassen. Wil je weten op welk kanaal je wifi nu zit en welke andere routers in de buurt van hetzelfde kanaal gebruik maken? Download dan de gratis app Wifi Analyzer op je smartphone.

Oplossingen om de wifi te verlengen en verspreiden

Er zijn verschillen apparaten die je kunt gebruiken om je draadloos internetsignaal te verlengen. Veel mensen kiezen voor een wifi repeater, maar dit is vaak niet de beste oplossing. Deze pikt een al verzwakt signaal op en halveert deze vervolgens weer omdat hij niet tegelijkertijd kan ontvangen en uitzenden. Betere alternatieven zijn access points of mesh wifi. Access points zijn een soort extra routers die op verschillende plekken in de woning kunt plaatsen. Deze moeten wel met een internetkabel verbonden zijn aan de oorspronkelijke router, maar dan krijg je een wel een wifi-signaal op volle sterkte vanaf het access point. Mesh wifi is een draadloos alternatief, dat in feite een systeem van verschillende zenders is die elk een wifi-signaal uitzenden en samenwerken om een betere dekking te creëren. Deze apparaten hoef je enkel op een stopcontact aan te sluiten en installeren met behulp van een app.

In de keuken van beaufood.nl

Merk je nu dat het probleem van langzaam en haperend internet zich niet alleen voordoet op apparaten waarbij je van de wifi gebruikmaakt, maar ook apparaten die wel met een internetkabel op de router aangesloten zijn? En kan het niet aan je abonnement liggen? Vraag dan je internetprovider om een nieuwe router.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.