Stek Woon & Lifestyle Magazine
gallery sonos

Maak van jouw huis een smarthome

Domotica in huis
De TV aanzetten met de afstandbediening zijn we al jaren gewend. De komst van apps en digitalisering brengt ons nog een flinke stap verder met slimme gadgets. Zo zet je op je werk even een wasje aan, laat je de thermostaat weten dat je weg bent en laat je het bad onderweg naar huis vast vollopen. Om vervolgens in bad het nieuws van de spiegel af te lezen en een relaxed muziekje op te zetten die je streamt met je favoriete afspeellijst via je iPad. De ontwikkelingen zijn eindeloos maar we hebben vier items voor je uitgelicht.


icon_smarthome Sonos PLAY:5

Wanneer zet jij jouw eerste muziek op? Misschien moet je eerst een kopje koffie hebben voordat de eerste tracks aan mogen maar een ander staat al meteen onder de douche vrolijk mee te zingen. Door het plaatsen van de draadloze speakers van Sonos (PLAY:1, PLAY:3 en PLAY:5) en de handige Sonos app stream je je favoriete muziek via WiFi overal in huis. In elke kamer waar jij muziek op wil zetten, wanneer je maar wil!

smarthome_sonos

Altijd en overal
Het Smart speakersysteem van Sonos is draadloos waardoor je heel snel en simpel de speakers kunt aansluiten. Geen gedoe met kabels dus. Zelfs in de badkamer kun je tijdens het badderen naar een relaxed muziekje luisteren. In de keuken tijdens het kokkerellen en ‘s avonds lekker op de bank genieten van jouw favoriete artiest.

Alle muziek ter wereld binnen handbereik
Met Sonos wordt jouw muziekwereld nog groter. Met de Sonos app kan je luisteren naar meer dan 100.000 radiostations, programma’s en podcasts – allemaal gratis. En je hoeft je computer er niet voor aan te zetten. Blader door stations of typ de naam van je favoriete artiest. Sonos werkt naadloos met Spotify®, Deezer, Google PLAY, Soundcloud, Radio by TuneIn en elke service die DRM-vrije tracks aanbiedt voor downloaden.

Geluid dat je voelt met Trueplay
Trueplay maakt van je Sonos-speaker een Smart speaker die perfect wordt afgestemd op elke kamer. Plaats je Sonos-speakers waar jij dat wilt. Achter in de boekenkast. Op een bijzettafel of achter de bank, uit het zicht. Trueplay zorgt voor akoestische aanpassingen, soms kleine of soms grote, via de software in je Sonos-speaker. Met jouw iPhone of iPad meet je hoe geluid weerkaatst tegen muren, meubels en andere oppervlakken in een kamer. Trueplay tuned je Sonos-speaker zodat muziek in elke kamer glashelder klinkt. Door het zuivere geluid van Trueplay hoor je nieuwe muziekdetails in jouw favoriete nummers. Een nog levendiger en intenser geluid. Genieten van muziek zoals muziek bedoeld is. Trueplay is beschikbaar voor PLAY:1, PLAY:3 en de nieuwe Sonos PLAY:5 (1e generatie en de nieuwe versie) speaker.

De nieuwe Sonos PLAY:5
Ontdek de totaal nieuwe PLAY:5, de krachtige Smart speaker met glashelder, perfect geluid. Je voelt de energie die de artiest in de opname heeft gestoken. Daardoor ervaar je jouw favoriete muziek nog intenser. Met meer dan twee keer het akoestische vermogen van het origineel, levert de totaal nieuwe PLAY:5 het meest pure geluid dat je ooit hebt gehoord.

Meer informatie over de PLAY:5


icon_smarthome Dornbracht

Ook in de badkamer mag de nodige design en comfort aanwezig zijn. In de badkamertrends hebben we het al uitgebreid gehad over de spa-trend. De badkamer wordt meer en meer een health-spot om body en mind tot rust te laten komen.

smarthome_dornbracht

Jouw ideale watertemperatuur
Dornbracht haakt met zowel design als concept in op de hedendaagse badkamer. “De badkamer wordt digitaal”, legt Andreas Dornbracht uit. “De Smart Tools leggen vandaag al de basis voor de badkamer en keuken van morgen. Het design en concept maakten we in samenwerking met Sieger Design, Square one en Meiré und Meiré. Daarmee vormt ons nieuwe systeem Smart Water de start van een nieuwe, digitale toekomst.” Wat betekent dat precies voor ons dagelijks badritueel? Smart Water is in principe een slim systeem dat de diverse watertoevoeren in de badkamer (en keuken) vereenvoudigt en ook individualiseert. Met twee regelknoppen stel je bijvoorbeeld de exacte temperatuur en waterhoeveelheid in. Dat zal per persoon verschillen dus ideaal wanneer je dat niet steeds opnieuw hoeft uit te vinden of te wachten totdat het bad vol is. Zo ga je slim met water om.

Handig display
Vaak zijn digitale oplossingen geen fraaie oplossingen. Dit systeem zit volledig geïntegreerd in het ontwerp en design. Vooral de decentrale plaatsing van de bedieningselementen is uniek en creëert een plus aan comfort: bediening en wateruitlaat kunnen voor de eerste keer flexibel en gescheiden van elkaar geïnstalleerd worden middels een overzichtelijke display. Voor wie een echt spa-gevoel wenst kan via de Smart Tools ook de Sensory Sky douche van Dornbracht aansturen. Compleet met verschillende kleuren en parfums van etherische oliën.

Meer informatie over Dornbracht


icon_smarthome Nest thermostaat

Dat het licht altijd aangaat en de verwarming zorgt voor een aangename temperatuur beschouwen we als vanzelfsprekend. De laatste jaren worden we wel steeds bewuster van hoe we omgaan met energie.

Nest thermostaat

Een standje lager
Ben jij iemand die altijd al de thermostaat bewust gebruikt en ‘s avonds en als je weggaat de temperatuur wat lager zet? Om dat nog slimmer te doen en vooral gemakkelijker zien we diverse systemen verschijnen. Uiteraard kosten deze systemen een bepaalde investering maar wel met als doel om uiteindelijk te besparen. Speciaal voor dit onderwerp testte onze hoofdredactie, Julia, de Nest Learning Thermostat thuis.

Fraai uiterlijk
We kunnen gerust zeggen dat de gemiddelde thermostaat er nu niet bepaald design verantwoord uitziet. Dat is in ieder geval al het eerste pluspunt van de Nest. Je kan hem zowel op de muur plaatsen als in een fraaie standaard (€ 35,-). Je kan de installatie ook zelf doen maar wij kozen voor een professionele Nest monteur. De Nest moet namelijk ook aangesloten worden op je CV ketel. Via een open communicatieprotocol kan een thermostaat de ketels digitaal aansturen en is er de mogelijkheid tot modulerend verwarmen, waarbij het vermogen stapsgewijs kan worden geregeld. Moderne CV ketels zijn ook een stuk zuiniger maar door de koppeling aan de Nest zou het rendement nog hoger moeten worden.

Trainingsfase
De Nest hangt aan de muur, de ketel is aangesloten dus we zijn ready to go. De monteur heeft ons uitgelegd dat de Nest na een week zelf gaat nadenken over wat er in huis gebeurt. De eerste week moeten we Nest even trainen. De Nest heeft een eenvoudig en helder display waar je door te draaien en te klikken kan aangeven welke temperatuur je wenst als je thuis bent en wat de laagste temperatuur mag zijn als je weg bent. Eerlijk gezegd hebben we wel altijd een poging gewaagd om de thermostaat uit te zetten als we weggaan maar om nou te zeggen dat we dat heel consequent gedaan hebben… Dat is eigenlijk al het eerste voordeel van de Nest. We zien er de lol van in om het beter te doen! Elke avond draaien we keurig de temperatuur lager en als we opstaan wat hoger en geven daarna aan dat we weg zijn. En dat vergeten we nog wel eens. Geen paniek want hier komt het grote pluspunt: Je kan Nest vanaf je mobieltje instructies geven. Van een afstand meld je alsnog even dat je afwezig bent.

Het verwarmingsplan
In de eerste week moet je nog melden dat je weer thuis bent of wanneer je weggaat maar er zit een sensor op de Nest waardoor hij ziet of er beweging in huis is. Het is dan ook belangrijk dat je de Nest op één vast plek neerzet of hangt. Na een week begint Nest via het display wat vragen te stellen zoals of het de bedoeling is na 23.00 uur de temperatuur te verlagen en of Nest de temperatuur vanaf 7.00 uur weer moet opkrikken? We krijgen al snel het idee dat we goed bezig zijn. Een groen blaadje geeft aan dat je ‘neutraal’ bent. Als de thermostaat rood is gaat hij verwarmen tot de gewenste temperatuur. Elke week kan je een rapport bekijken van de resultaten. Na een paar weken kunnen we natuurlijk nog niet zeggen of we energie besparen. Daar komen we later op terug. Maar doordat Nest nu zelf nadenkt staat de verwarming in ieder geval niet meer onnodig aan. En zijn we een keer een weekendje weg dan kunnen we een uurtje voor aankomst de verwarming alvast aanzetten. Een eerste indruk: Fraai design, makkelijk te bedienen, leuk om zo mee bezig te zijn en handig om vanaf een afstand te kunnen bedienen! Wordt vervolgd.

Meer informatie over de thermostaat van Nest


icon_smarthome Miele@home

Handige apps zijn inmiddels niet meer weg te denken in het dagelijks leven. Door nieuwe innovaties is het zelfs mogelijk om ook huishoudelijke apparatuur middels een app te besturen. Zo breidt Miele haar Smart Home-pakket (Miele@home) uit met de speciale Miele@mobile app. Met deze handige app kunnen huishoudelijke apparaten vanaf welke plaats dan ook via een smartphone of tablet gecontroleerd en bediend worden.

smarthome_miele-at-home

Alle apparaten in één overzicht
Bij SuperVision is het ovendisplay het centrale controlepunt voor alle in het netwerk opgenomen Miele-apparaten. Zo lees je op het ovendisplay bijvoorbeeld de resterende programmatijd van de volledig integreerbare afwasautomaat. Bij SuperVision is geen mobiel apparaat nodig. De informatie over de apparaten is centraal in de keuken beschikbaar.

Afzuigkap past zich automatisch aan
Een ander mooi voorbeeld is het Con@ctivity 2.0 systeem, waarbij het vermogen van de afzuigkap zich automatisch aanpast aan wat er werkelijk op de kookplaat gebeurt. Zodra je de kookplaat aanzet gaat ook automatisch de verlichting van de afzuigkap aan. Binnen een paar seconden reageert de ventilator, precies afgestemd op het kookproces. Verander je de hittebron, dan verandert ook het vermogen van de afzuigkap. Zo kan jij je volledig concentreren op het koken zelf. En alles blijft ook netjes schoon omdat de bediening automatisch gaat.

Thuisnetwerk
Bij nieuwbouw en omvangrijke renovaties wordt ook vaak gekozen voor een bussysteem. In samenwerking met Busch-Jager, een toonaangevend bedrijf op het gebied van elektrotechniek, bewijst Miele welk comfort een thuisnetwerk op basis van een KNX-bussysteem biedt. Dit systeem zorgt voor meer veiligheid, meer comfort en ook niet onbelangrijk, voor energiebesparing. In dit systeem neemt het Busch-ComfortPanel de taak van commandocentrale op zich. Middels een groot touchscreen heb je overzicht over alle aangesloten apparaten. Zo kun je zien hoelang de was nog duurt, wanneer je het vlees in de oven moet omdraaien en hoe laat de afwasmachine klaar is. In één oogopslag
weet je precies welk apparaat wat doet. Wanneer je het huis verlaat zie je ook welke apparaten nog aanstaan. Elk apparaat heeft zijn eigen interface. Op maat kunnen hier ook interfaces aan toegevoegd worden voor bijvoorbeeld het regelen van verwarming, zonwering, verlichting, ventilatie en een alarmsysteem.

Meer weten over Miele@home of download de app

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.