Stek Woon & Lifestyle Magazine
huis verwarmen tips

Zo kun je je huis verwarmen zonder gas

In de nabije toekomst moeten steeds meer huizen van het gas, maar hoe kun je je woning dan alsnog verwarmen? Maak je geen zorgen, er zijn veel meer verwarmingsmogelijkheden zonder gas dan je denkt! Gasboilers mogen dan wel het meest voorkomende verwarmingssysteem zijn voor huizen in Nederland, alsnog zijn er meer opties die in sommige gevallen ook nog eens beter voor het milieu zijn. Hieronder lees je meer over hoe je je huis kunt verwarmen zonder gas!

Huis verwarmen zonder gas mogelijkheden

Warmtepompen

Warmtepompen worden steeds populairder en zijn voor veel huizen het favoriete duurzame verwarmingssysteem geworden. Een nadeel van deze milieuvriendelijke optie is echter wel dat het veel energie vereist. Je kunt dit tegengaan met behulp van warmtepomp zonnepanelen, de panelen zullen dan energie opwekken voor de pomp. Je kunt trouwens kiezen tussen twee soorten: luchtbron en grondbron. Een luchtbronwarmtepomp gebruikt een ventilator om lucht te zuigen, het onttrekt de warmte hiervan. Grondwarmtepompen absorberen juist ondergrondse warmte door een koelvloeistof door ondergrondse leidingen te laten circuleren.

Huis verwarmen zonder gas opties

Elektrische boiler

Gasloos wonen is ook mogelijk door je gasboiler te vervangen voor een elektrisch exemplaar. Dit is met name een goede optie voor appartementen en kleine huizen. Een elektrische boiler zal namelijk niet voldoen aan hogere eisen voor warm water en verwarming wat in grotere woningen nodig zal zijn. Bij deze optie heb je geen rookkanaal nodig, terwijl de elektrische boiler ook nog eens erg compact is. Veel ruimte zal dit apparaat dus niet innemen in je huis of appartement.

Biomassaketel

Als je bij het verwarmen van je huis rekening wilt houden met het milieu dan kan een biomassaketel een goede optie zijn. Dit verbrandt biomassabrandstof, denk aan stammen, pellets en houtsnippers, voor het verwarmen van je woning, terwijl het zodoende je ook van warm water voorziet. Ze zijn een van de grootste verwarmingssystemen die er zijn en er is extra ruimte van ongeveer 10 m² nodig om de brandstof op te slaan. Als je gebruik wilt maken van een biomassaketel dan heb je dus veel extra ruimte in je huis nodig. 

Huis verwarmen met kleine warmtepomp

Olieketel

Een olieketel werkt precies hetzelfde als een gasketel, het verbrandt namelijk een brandstof voor het leveren van warm water en centrale verwarming. Olieketels omvatten net als gasketels combi-, regular- en systeemtypes, al is er wel een verschil: de brandstof moet namelijk in een tank opgeslagen worden. Hiervoor is een geschikte buitenruimte rond je woning nodig, anders kun je namelijk niet gebruik maken van een olieketel voor het verwarmen van je huis. 

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.