Stek Woon & Lifestyle Magazine
Tuin opknappen | Stek Magazine

Zo creëer je je eigen stekje met de juiste tuinset

Met het voorjaar in het vooruitzicht, kunnen we niet vroeg genoeg beginnen met het klaar maken van balkon, tuin en terras. Begin met het uitkiezen van de juiste tuinset en indeling. Dan zit jij bij de eerste zonnestralen op een heerlijk stekje!

Tuinset lounge riet

Tuinset kiezen

Voordat je je gaat oriënteren op een nieuwe tuinset, geven we je je graag drie tips mee om de juiste keuze te maken:

Tip 1 Kies de juiste plek

Het lijkt een heel voor de hand liggende tip omdat we vaak kiezen voor pal bij het huis of waar bijvoorbeeld al een terras ligt. Toch is het slim om eerst even te kijken waar je de meeste zon hebt en op welk moment je het meest van de zon geniet. Zit je graag na het werk nog even buiten in het zonnetje of vind je het belangrijk om ’s morgens vroeg van je eerste kopje koffie in de eerste zonnestralen te genieten? Of misschien allebei? Voordat je een complete tuinset aanschaft, kun je beter eerst op verschillende momenten van de dag eens even een stoeltje pakken en kijken op welke plekken je nu eigenlijk wanneer het beste zit. Houd ook rekening met de wind. Uit de wind kun je eerder en langer buiten zitten. Heb je de ruime, overweeg dan bijvoorbeeld om een schuur met overkapping te maken op de ideale plek en daar je zithoek te creëren.

Tip 2 Tafelen, loungen of allebei?

Bedenk vooraf ook goed waar je tuinset aan moet voldoen. Wil je urenlang lekker languit? Dan is een fijne loungeset met chaise longe een goed idee. Je hebt zo veel verschillende opstellingen en mogelijkheden voor een loungeset: Neem ter inspiratie eens kijkje bij Wicker loungesets

Tuinset lounge

Tuinset lounge riet

Betekent buiten zitten voor jou vooral (met je gezin) buiten eten? Dan wil je het liefst een stevige eettafel en bijpassende comfortabele stoelen. Heb je niet de ruimte voor zowel een eettafel als een loungeset? Kijk dan of je de twee kan combineren. Een loungeset met een wat grotere maar toch lage tafel om daaraan te kunnen eten. Of een ruimte eettafel en twee kleinere loungestoelen of bankje. Let ook vooral op het gewicht van je tuinset. Houd je ervan af en toe eens lekker te veranderen of verplaats je van het ene plekje uit de ochtendzon, in de loop van de middag richting de avondzon? Dan is redelijk licht tuinmeubilair aan te raden. Bedenk ook bij het gebruik van tuinmeubilair aan extra zitplaatsen. Geef je graag een tuinfeestje of barbecue party? Dan is een extra tuinset van bijvoorbeeld stapelbare stoelen super handig. Tot slot voor de Tip 2: Meet de ruimte goed op. Zorg dat je ook nog om je tuinset heen kan lopen, dat er ruimte is voor bijvoorbeeld een barbecue, een plantenbak en houd er rekening mee dat (nieuwe) beplanting eromheen nog kan uitgroeien.

Tip 3 Stijlen tuinset

Net zoals eettafels en stoelen voor binnen, is er enorm veel keuze aan tuinsets voor een comfortabel buitenleven. Laten we beginnen met de eettafels. In het interieur zien we nog steeds dat kuipstoeltjes enorm populair zijn. Ook voor buiten kun je voor deze hippe stoeltjes kiezen. Door dezelfde stijl van binnen naar buiten te laten gaan, creëer je een eenheid en rust. Je kan natuurlijk buiten wel voor een net iets opvallender kleurtje gaan dan binnen.

Tuinset kuipstoelen kunststof Tuinset kuipstoelen kunststof Tuinset kuipstoelen kunststof

Ook al schijnt het zonnetje even niet, je hebt toch vrolijke kleurtjes in de tuin. Een andere trend die we veel binnen zien is bijvoorbeeld de draadstoel. Ook in de buitenmeubels zien we dat terug. Voordeel is dat wanneer je voor een complete loungeset kiest op een wat minder groot oppervlak, het geheel toch lekker ‘luchtig’ blijft en niet te massaal oogt. Spreekt een bepaalde stijl je aan maar heb de ruimte niet? Kijk dan eens naar een kleinere vierkante tafel. Zelfde stijl, minder ruimte maar net zo mooi!

Tuinset kuipstoelen kunststof

 

Om te bepalen welke stijl jou het meest aanspreekt kun je een moodboard maken van je woonkamer met de kleuren en aantal meubels en vervolgens een aantal foto’s van je tuin bijvoegen. Zo zie je al snel welke materialen, kleuren en stijl het beste past bij jou en jouw balkon, tuin of terras! En dan… shoppen maar!

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.