Stek Woon & Lifestyle Magazine

Geniet van je sfeervolle tuin met de juiste verlichting

Verlichting in de tuin is niet alleen praktisch maar kan ook de sfeer bepalen. Met de juiste buitenlampen tover je jouw tuin om tot een speelse, groene oase of juist een strakke, rustige plek. Voordat je enthousiast op pad gaat om lampen uit te zoeken of online een bestelling plaatst, is het handig om eerst een goed verlichtingsplan te maken voor je tuin. Zo kun jij de perfecte verlichting uit. We zetten de stappen voor je op een rijtje.

Stap 1: De plattegrond

Waarschijnlijk heb je er al eentje maar zo niet, maak dan eerst een plattegrond van je tuin en geef de belangrijkste punten van de tuin (op schaal) aan. Denk hierbij aan: het huis, eventuele parkeerplaats, schuur, schutting, terras, beplanting, bloembakken, speelplaats, zandbak, achterdeur etc.

Tip: zet ‘s avonds waxinelichtjes neer op de punten waar jij op de plattegrond verlichting hebt getekend. Zo krijg je een goed beeld van hoeveel licht je waar nodig hebt!

Stap 2: Soort verlichting

Om tot een goed lichtplan te komen, breng je de drie soorten tuinverlichting in kaart:

1. Functionele tuinverlichting
Dit is de onmisbare verlichting in de tuin, zoals een tuinlamp bij de achterdeur, verlichting van een tuinpad en bijvoorbeeld een lamp bij de schuur of een houtopslag.

2. Accent tuinverlichting
Bepaal welke elementen in jouw tuin speciale aandacht verdienen. Vind je jouw vijver de blikvanger in de tuin of heb je een mooi beeld? Dan kun je dit uitlichten met accentverlichting, zodat je er ook ‘s avonds van kan genieten. Een echte leukerd om een plantje uit te lichten (ook zeer geschikt voor op een balkon) is de Flowerlight van Elho. Het is net een klein lampenkapje!

3. Sfeerverlichting
Met fakkels, lampionnen en kleine lampjes zorg je voor extra sfeer in de tuin. Kies hiervoor bijvoorbeeld je favoriete plek om te loungen of dat ene mooie hoekje in de tuin waar je ‘s avonds graag nog even zit.

Stap 3: Type lamp

De keuze voor buitenverlichting is enorm. Voor zowel praktische verlichting als sfeerverlichting zijn bovengrondse buitenlampen heel geschikt. Een schutting of poort kun je het beste verlichten met wandlampen. En ook voor in de tuin zijn er spots in vele varianten. Een richtbare tuinspot is een goede keuze voor accentverlichting, maar je kunt ook kiezen voor grondspots. Kies je voor spots? Beperk je dan tot een bepaald aantal om te voorkomen dat je tuin overbelicht is en geen sfeer meer heeft. Wil je een echt huiskamergevoel buiten? Dan biedt het merk Gacoli uitkomst. Wat denk je van hanglampen boven de tuintafel en een stalamp bij je loungeset? Zo haal je de sfeer van binnen ook helemaal naar buiten.

Stap 4: Soort lichtbron

Ook voor buiten heb je heel veel mogelijkheden wat lamp betreft. Geel licht is wat warmer en brengt een romantische sfeer. Heb je een moderne tuin? Dan is wit licht een meer eigentijdse keuze. Maar denk ook vooral aan LED-verlichting of lampen die zichzelf opladen door de zon. Buitenlampen staan vaak ongemerkt lang aan en zo beperk je je energiegebruik.

Stap 5: Voorzieningen

Nu je lichtplan klaar is en je bepaald hebt welke lampen je waar gaat plaatsen, is het tijd om een lijstje te maken met alle voorzieningen die je nodig hebt, zoals schakelaars, kabels, dimmers etc. Met een goed plan, geniet je het hele jaar door van jouw sfeervolle tuin!

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.