Stek Woon & Lifestyle Magazine
Welke pot past bij welke plant?

Welke pot past bij welke plant: 4 x tips

Ga je nieuwe potten kopen voor jouw balkon planten of voor het terras? Wat voor pot je ook koopt, het allerbelangrijkst is dat overtollig water kan weglopen. Zorg dus altijd voor gaatjes onderin de pot. Je kan ook de plant met kweekpot en al – de plastic pot met afvoergaatjes waar je plant bij aankoop in zit – in een dichte sierpot zetten. Maak dan wel altijd een verhoging, zodat er ongeveer een centimeter water in de sierpot kan blijven staan zonder dat je kweekpot erin baddert. Dat kan met wat kiezeltjes, een paar kurken of een omgekeerd bordje. Of zet je plant in een stenen of plastic pot met gaatjes onderin en zet die op een schotel die het overtollige water opvangt.

Steen of plastic pot?

Stenen potten zijn poreus, ze ademen een beetje. Dat betekent aan de ene kant dat het water ook via de pot verdampt en dat je dus vaker water moet geven. Aan de andere kant zorgen die gaatjes er ook voor dat er lucht in komt. En dat is voor veel planten belangrijk om de wortels gezond en fris te houden. Plastic heeft als voordeel dat het ondoorlaatbaar is en dus goed water vasthoudt. Het water dat je geeft, komt dus terecht bij de plant en niet in de wanden van de pot. Nadeel is dat de wortels alleen lucht krijgen via de bovenkant van de aarde. Tip! Als je een nieuwe stenen pot hebt, zet die dan eerst een kwartiertje in een bak water. De nieuwe potten zijn vaak zo droog en dorstig dat ze zich bij de eerste gietbeurt helemaal volzuigen en niets voor de plant overlaten.

Gewicht is ook iets om rekening mee te houden bij je keuze. Ga je je plant vaak verplaatsen, bijvoorbeeld omdat hij in een donker hoekje staat en dus regelmatig moet ‘lichten’, dan is plastic lekker licht. Stenen potten zijn veel zwaarder, en zeker bij grote potten tikt dat verschil flink aan. Aan de andere kant zorgt een zware pot wel voor meer stabiliteit. Een topzware plant in een plastic pot valt al snel om. Houd ook rekening met de ligging van jouw balkon of terras bij de keuze van een pot. Bij een ligging op het westen heb je veel meer last van wind en kun je beter kiezen voor een stenen pot of bak.

Perfecte pasvorm

De meeste planten houden niet van een te grote pot. Het water kan zich dan ophogen op plekken waar de wortels niet bij kunnen, wat zorgt voor te veel vochtigheid en mogelijk wortelrot. Maar te klein vindt hij ook niet fijn; dat geeft de plant geen ruimte om door te groeien. Om erachter te komen of je plant te klein behuisd is, moet je naar de wortels kijken. Als ze naar boven groeien of er flink wat wortels door de afwatergaten aan de onderkant van de pot komen zetten, is dat een duidelijke schreeuw om ruimte. Soms zijn de planten bij aankoop al toe aan een nieuwe pot. Kijk dus altijd of je nieuwe plant een groter huis nodig heeft voordat je hem een vaste plek geeft.

Welke pot past bij welke plant?

Tekst: Mooiwatplantendoen.nl

Foto’s: Elho

1 reactie

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.