Stek Woon & Lifestyle Magazine

Wat zijn de verschillen tussen houten en aluminium jaloezieën?

Op het gebied van raamdecoratie heb je momenteel veel mogelijkheden. Het aanbod strekt zich uit van rolgordijnen tot aan jaloezieën en van plissé gordijnen tot aan speciale raamfolie. Gaat jouw voorkeur hierbij uit naar jaloezieën? Dan is het belangrijk om te weten dat je uit meerdere soorten jaloezieën kunt kiezen.

Zo is het een feit dat je uit meerdere materiaalsoorten kunt kiezen. De twee populairste soorten zijn zonder twijfel de houten- en aluminium jaloezieën. Maar, wat maakt een houten jaloezie nou zo bijzonder? En wat maakt een aluminium jaloezie nou zo bijzonder? In dit artikel lees je de verschillen tussen beide soorten materialen.

Aluminium jaloezieën | Interior vitamines | Stek Magazine | Binnenkijken bij Charlotte

Voor- en nadelen van houten jaloezieën

Met een houten jaloezie haal je op een natuurlijke manier het licht naar binnen. Het hout heeft een soort van dempende werking, waardoor de schaduwen een stuk minder ‘zwaar’ ogen. Tevens is het een feit dat hout zelf ook een rustgevend gevoel uitstraalt.

Heb je in je woning voor een landelijke stijl gekozen? Dan kun je niet om de jaloezieën van hout heen. Dit materiaal hoort simpelweg in een landelijk interieur. Ook bij andere interieurstijlen kun je overigens tegenwoordig prima voor een jaloezie van hout kiezen.

Bijkomend voordeel: je hebt de keuze uit meerdere houtsoorten. Fabrikanten gebruiken meer en meer houtsoorten om de mooiste jaloezieën te produceren. Wel moet je rekening houden met de verduistering. Bij aluminium jaloezieën kunnen de lamellen dichter op elkaar geplaatst worden, waardoor de verduistering beter is. Ook is een houten jaloezie niet voor in alle ruimtes geschikt; hout kan bijvoorbeeld niet al te goed tegen vocht.

Aluminium jaloezieën

Voor- en nadelen van aluminium jaloezieën

Met aluminium jaloezieën kun je alle kanten op. Doordat aluminium in een fabriek gefabriceerd wordt, kun je de jaloezieën op de gewenste manier ontwerpen. Je kunt ze perfect op maat laten maken en in de gewenste kleur uitvoeren.

In een strak interieur passen de jaloezieën van aluminium maar al te goed. Dit materiaal heeft namelijk zelf ook een strakke uitstraling. Mocht je voor een landelijk interieur gekozen hebben, staat een jaloezie van aluminium hier niet al te fraai bij. In een modern interieur vormen de jaloezieën van aluminium echter een geweldige aanvulling.

Aluminium jaloezieën van topjaloezieën

Wel moet je bij aluminium jaloezieën rekening met de schaduw houden. Deze jaloezieën zorgen voor een ietwat harde schaduw, waarbij de raden duidelijk zichtbaar zijn. Aan de andere kant is het wel zo dat de aluminium jaloezieën goed verduisteren. Beter dan houten jaloezieën in ieder geval.

Woon je graag in een schoon en geordend huis? Dan zijn aluminium jaloezieën de mindere keuze. Deze jaloezieën trekken meer en vuil en stof aan, ten opzichte van de varianten van hout. 

Naar welk materiaal gaat jouw voorkeur uit? Beide materiaalsoorten brengen in ieder geval de nodige voor- en nadelen met zich mee.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.