Stek Woon & Lifestyle Magazine
Badkamerinspiratie | Stek Magazine

Vochtplekken in huis

Heb je plotseling te maken met vochtplekken in huis? Dan schrik je natuurlijk enorm en wil je zo snel mogelijk de lekkage oplossen. De aanpak van vochtplekken hangt af van de locatie van de vochtproblemen. Daarom is het belangrijk om goed te onderzoeken waar de vochtplekken beginnen.

Laminaat vloer Gamma ervaringen

Vochtplekken op grondniveau

Laat het stucwerk of behang los aan de onderkant van je muur? Of zie je grote vochtplekken ontstaan aan de onderkant van de muur? Grote kans dat je last hebt van optrekkend vocht. Optrekkend vocht tast niet alleen de muren aan, maar kan er ook voor zorgen dan laminaat bol begint te trekken en de plinten gaan rotten. Optrekkend vocht is vaak op meerdere plekken tegelijk zichtbaar, omdat vocht over het gehele woonoppervlak omhoog trekt. 

vochtplekken in huis tips

Hoe ontstaat optrekkend vocht?

Optrekkend vocht kan ontstaan door grondvocht dat langzaam naar boven trekt. Het water trekt eerst in de buitenmuren en na verloop van tijd trekt het ook in de binnenmuren waar je schade krijgt in de vorm van vochtplekken. 

Vocht in je woning zorgt ervoor dat je een klam huis krijgt. De gemakkelijkste oplossing lijkt dan de verwarming hoger zetten. Daardoor stijgt de energierekening behoorlijk, maar zo creëer je dus ook een optimaal klimaat voor schimmels om te groeien. Schimmels in huis hebben grote gevolgen voor je gezondheid en als ze niet aangepakt worden, zelfs voor de fundering van je huis. Zet daarom nooit zomaar de verwarming omhoog in een klam huis, maar ga op zoek naar de oorzaak van die klamheid. 

Lokale vochtplekken

Heb je op slechts een muur last van vochtplekken? Dan heb je een lekkage door een kapotte waterleiding. Een lekkage in de muur is vaak al lang aanwezig zonder dat jij er vanaf weet. Je begint pas iets te vermoeden als de muren gaan verkleuren of als het stucwerk afbreekt. Daarom is het belangrijk om de oorzaak van de vochtplekken zo snel mogelijk te achterhalen. Dit kun je het beste laten doen door een lekdetectie expert. Een lokale lekdetectie expert vind je op het verzamelplatform Lekkageprobleem Kwijt. Een lekdetectie expert heeft professionele apparatuur om de waterlekken nauwkeurig op te sporen. Vervolgens kan een loodgieter de lekkage lokaal verhelpen. 

Vochtplekken in huis expert | Cover artikel

Vochtplekken op het plafond

Constateer jij vochtplekken op je plafond? En merk je daarnaast dat je huis muf ruikt? Dan is de kans groot dat je last hebt van condensatievocht door het slecht ventileren van je woning. Door een gebrek aan ventilatie kan de condensatie niet weg en blijft het hangen in de ruimte. Condensatie gaat vervolgens op zoek naar koude plekken, zoals het plafond en trekt daarin. Daarom is het belangrijk om regelmatig je huis te luchten, vooral de warme ruimtes zoals washokken en badkamers. Als regelmatig luchten geen uitkomst biedt, is het aan te raden om ventilatiesystemen te installeren die het huis extra ventileren.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.