Stek Woon & Lifestyle Magazine
Industriële lamp interieur

Opvallende verlichting als eyecatcher

Voor veel mensen is verlichting gewoon iets praktisch. Het moet er een beetje fatsoenlijk uitzien en er moet voldoende licht zijn om je ding te kunnen doen. Als het kan moet de lamp een gezellige en mooie uitstraling hebben en goed passen in het interieur. Bij sommigen gaat verlichting echter een stuk verder. Voor hen is de opvallende verlichting juist de eyecatcher van het interieur!

Opvallende verlichting

Om je verlichting als eyecatcher toe te passen, moet de verlichting allereerst opvallend zijn. Een klein, onopvallend spotje gaat natuurlijk geen eyecatcher zijn. Hanglampen en staande lampen zijn bij uitstek geschikt als eyecatcher, omdat ze vaak een opvallende plaats in je huis innemen. Door je verlichting te gebruiken om de aandacht te trekken, kun je ook de aandacht weghalen van eventuele kleine minpuntjes in je huis. Om je verlichting te laten opvallen kun je bijvoorbeeld kiezen voor een opvallende kleur of een opvallend formaat, zoals bijzonder grote hanglampen.

Past de verlichting in het interieur?

Het is heel leuk om te kiezen voor grote of opvallende verlichting. Als het niet past in je interieur is de verlichting niet geschikt als eyecatcher. Tenslotte wil je liever dat je verlichting op een positieve manier de aandacht trekt en niet omdat het lelijk is of niet in de interieurstijl past. Elke stijl heeft zijn eigen eyecatchers. Zo kies je in de industriële stijl vaak voor een opvallend grote lamp of een draadlamp die de aandacht trekt. Terwijl je in de retro of Scandinavische stijl een lamp vooral laat opvallen door een bijzondere kleur.

Winter- en zomerverlichting

Er is een duidelijk verschil tussen winter- en zomerverlichting. Vooral winterverlichting wordt vaak toegepast als eyecatcher, omdat de omgeving wat donkerder is. Deze opvallende verlichting is vaak knus en gezellig en vooral de sfeer die wordt opgeroepen is belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan een gezellige leeslamp of overal kleine kerstlampjes. In de zomer gaat het veel meer om de uitstraling van de lamp zelf dan om de sfeer die wordt opgeroepen. Het is lang licht, dus gaan de lampen maar weinig aan. In de zomer valt de keuze veel sneller op grote lampen of lampen die opvallend gekleurd zijn en op deze manier de aandacht trekken.

Verlichting gebruiken als eyecatcher is mooi en origineel. Let er wel op dat, als je verlichting fungeert als eyecatcher, de andere items in je huis wat minder opvallend moeten zijn. Heb je bijvoorbeeld een erg mooie lamp, maar daar vlak naast een knalroze bank met paarse stippen, dan zal deze eerder de aandacht trekken. Eigen is het alleen in een retro inrichting gebruikelijk dat er veel verschillende dingen zijn die je aandacht vragen. In vrijwel alle andere woonstijlen is het verstandiger om te kiezen voor enkele gerichte eyecatchers  Terwijl de rest wat minder opvallend is en naadloos past in de rest van het interieur. Zo bewaar je tegelijkertijd de rust in huis.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.