Stek Woon & Lifestyle Magazine
Broere & Zn Lekkerkerk lamp

De versleten graanzak van mijn opa werd een hippe lamp!

In mijn vorige blog vertelde ik al dat ik van mijn passie mijn werk heb gemaakt. Ik verzamel oude voorwerpen die mij een verhaal vertellen en daar maak ik dan graag weer een hip interieurobject van. Ik doe dit in mijn Studio in Didam. Hier omring ik mij met bijzondere spullen die ik vind op marktjes, waarmee ik mijn verbeeldingskracht de vrije loop laat gaan…

Woonaccessoires hergebruiken

Hoe dat zo is gekomen? Ik denk dat ik allereerst verzamelde. Ik bewaarde altijd al persoonlijke spullen die een geschiedenis hadden. Omdat ik het jammer vond dat het maar in de kast bleef liggen ben ik er op een gegeven moment dingen mee gaan maken. Het begon met privé woonaccessoires en daar wil ik nu een mooi voorbeeld van geven.

Broere & Zn Lekkerkerk

Restanten uit kaaspakhuis

Op deze foto zie je mijn opa (geheel links) staan voor het kaaspakhuis. Hij had een graan- en kaashandel wat later door zijn zoons is overgenomen. Eind jaren tachtig werd het pakhuis afgebroken, mijn vader heeft toen een aantal zaken gered uit de puinhopen. Zo ook een oude, kapotte graanzak, maar wel met de naam van mijn opa erop gestempeld! Omdat ik ook J. Broere heet en 2 zoons heb, kreeg ik deze zak.

Lampenkap maken

Twee jaar geleden heb ik mij ingeschreven voor een workshop ‘lampenkap maken’. Ik had de opdracht zelf stof mee te nemen. Ineens kreeg ik de ingeving dat ik ergens nog een oude graanzak had liggen. Hoe gaaf zou dat zijn?! Een lampenkap gemaakt van deze oude graanzak mét de naam van mijn opa erop! Ik zag het meteen voor me.

Ronde lampenkap

Spannend proces tijdens het maken van de lampenkap, zou ik de stof niet verknippen, zou het lukken? Het zou nét moeten passen! Ik wist ook al dat deze vrij grote ronde lampenkap op een mooie stoere houten driepoot moest komen te staan. Bij een leuke doe-het-zelf woonwinkel kon ik dit exemplaar kopen. Een perfecte match!

De versleten graanzak van mijn opa werd een hippe lamp!

Broere & Zn Lekkerkerk lamp

Nu staat de lamp te ‘shinen’ in onze woonkamer, soms verhuist hij naar een ander plekje. Maar altijd in het zicht. En let op dat prachtige detail, het muizengaatje is zo vakkundig hersteld! 😊 Ik ben er zo blij mee!

Upcycled lampen van Jantien zijn te koop in de webshop op Etsy.

6 reacties

  • leuk bericht, mijn overleden man, logeerde in de 60 jaren bij zijn tante die de huishouding deed bij de familie Broere. de kaas heeft m nooit meer los gelaten, alhoewel hij uit een onderwijzers gezin kwam en zelf een afgeronde leraren opleiding gedaan had werd hij vee boer met een eigen zuivelverwerking.

    • Wat ontzettend bijzonder! Dank voor het delen. We geven het door aan Jantien. En wat een mooi verhaal dat jouw man uiteindelijk toch daarin terecht is gekomen. We hopen dat het jou goed gaat!

      • Hallo Hannelore, wat een bijzondere en mooie reactie. Dank je wel! Ik denk dat dit dan bij mejuffrouw Bijl geweest is? Ik heb haar ook nog gekend. Het kaaspakhuis was ook voor mijn (overleden) vader een hele bijzondere plek. Hij is overigens wel het onderwijs in gegaan. Ik kan het hem helaas niet meer navragen, maar misschien weet mijn moeder er nog iets van… Hartelijke groeten, Jantien

  • Hallo Jantien, ik ben als oud-inwoner van Lekkerkerk geïnteresseerd in alles wat met Oud-Lekkerkerk te maken heeft. Zo kwam ik via Facebook in aanraking met de voormalige kaashandel J. Broere & Zn. Zou je er bezwaar tegen hebben om op de Facebook pagina Oud-Lekkerkerk een afbeelding van je mooie lampenkap te plaatsen, compleet met een stukje passende tekst?

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.