Stek Woon & Lifestyle Magazine

In 5 stappen een sfeervol verlichtingsplan voor je huis

Verlichting maakt of breekt de sfeer in huis. Maar waar begin je om een goed verlichtingsplan te maken? Mooie lampen kosten een vermogen, snoeren liggen door de hele kamer… Een nachtmerrie. Veel mensen worstelen om met verlichting een gezellige sfeer te creëren. Herkenbaar? Lees dan deze tips voor een sfeervol verlichtingsplan.

Maak een verlichtingsplan voor de verbouwing

Al in een vroeg stadium van de verbouwing wordt elektra aangelegd. Je moet dan kunnen aangeven waar je de aansluitpunten voor verlichting wil hebben. De elektrische bedrading naar de aansluitpunten kun je dan nog wegwerken in het plafond of in de wand. Zo voorkom je lelijke snoeren en draden door de ruimte.

Ingrediënten voor je verlichtingsplan

De ultieme verlichting in een ruimte bevat de volgende ingrediënten:

 • Basisverlichting
  Dit is de verlichting die een ruimte in zijn geheel licht geeft. Bij binnenkomst zet je die met één druk op de knop aan. De basisverlichting komt het best tot zijn recht als de bronnen bestaan uit diffuus, indirect of te dimmen licht. Spotjes, wandlampen of plafondlampen zorgen voor een egale lichtverdeling.
 • Direct licht
  Een aantal plekken in de ruimte vragen om direct licht. Om te werken of te lezen is een goede lichtbundel belangrijk. Denk aan een staande lamp naast de bank, een lamp boven de eettafel of goede spots boven het aanrecht.
 • Sfeerverlichting
  Om een ruimte gezelligheid te geven pas je sfeerverlichting toe. Donkere kale hoeken voorzie je zo van een warme sfeer. Een kastje maak je tot eye catcher met een mooie lamp.

Nu we dit weten… Aan de slag!

Maak in 5 stappen je verlichtingsplan.

 • Stap 1 
  Maak een plattegrond van de ruimte.Meet alle wanden op en de plaats van ramen en deuren. Teken deze vervolgens op een vel papier. 1:50 is een fijne schaal om mee te werken.
 • Stap 2
  Teken in de plattegrond de inrichting.Dit is belangrijk om exact te bepalen op welke plek je verlichting nodig hebt. Plus bijbehorende aansluitpunten in het plafond of stopcontact.
 • Stap 3
  Geef in de plattegrond aan op welke plaatsen je bepaalde verlichting wil hebben.
  Allereerst zorg je voor voldoende basisverlichting. Deze basisverlichting verlicht de hele ruimte en is niet dominant aanwezig. Denk aan spotjes in het plafond. Of indirecte verlichting langs de wand.
 • Stap 4
  Shoppen! Nu ga je op zoek naar armaturen. Op pad dus om de juiste lampen te zoeken. Neem hiervoor de tijd. De juiste lamp is lastig te vinden. Richt je in eerste instantie op de verlichting die ingebouwd moet worden of aan het plafond komt. Hiervoor moeten aansluitingen komen die moeilijk te verplaatsen zijn. Een losse staande lamp is veel flexibeler en makkelijk te vervangen.
 • Stap 5
  Bepaal de plaats voor de aansluitpunten in plafond en wand. Aan de hand van de gekozen armaturen weet jij nu precies waar de aansluitingen moeten komen.Heb je de aansluitpunten bepaald? Kies vervolgens de plaats voor centrale schakelaars en dimmers. Een handige voor je lichtknopje is naast de deur. Zodat je in het donker niet struikelend hoeft te zoeken naar een schakelaar.

Extra tip

Vind je het lastig om te bepalen welk type verlichting je mooi vindt? Kijk dan goed om je heen. Vooral ’s avonds, als overal de lampen aan staan, kan je veel inspiratie opdoen. Bijvoorbeeld in restaurants, bars en hotels. Dit zijn plekken bij uitstek waar sfeer heel belangrijk is.

Kortom

Een uitgekiend verlichtingsplan geeft de optimale sfeer aan je huis. Neem er de tijd voor. En maak een goed plan vóór je start met verbouwen. Zodat alle bedrading en schakelaars netjes weggewerkt kunnen worden in wand en plafond. Voorkom lelijke snoeren en donkere hoeken. Zo geniet je daarna volop van een gezellige ruimte!

Reageer

Download de Stek Magazine app

Download onze gratis Stek Magazine interieur app voor de leukste woonideeën! Elke 6 weken een nieuwe editie met woontrends, interviews, tuinideeën, design, binnenkijken en interieurtips.

download_AppStore   Google Play