Stek Woon & Lifestyle Magazine
Verlichting | energiebesparing | Stek Magazine

In 5 stappen een sfeervol verlichtingsplan voor je huis

Verlichting maakt of breekt de sfeer in huis. Maar hoe maak je een goed verlichtingsplan? Voor mooie lampen heb je een goed budget nodig, snoeren moeten goed weggewerkt zijn. Een hele puzzel dus. Veel mensen vinden het lastig om met verlichting een fijne sfeer te creëren. Herkenbaar? Lees dan deze 5 tips voor een sfeervol verlichtingsplan.

Maak een verlichtingsplan voor de verbouwing

Al in het begin van een verbouwing wordt de elektra aangelegd. Je moet dan aangeven waar je de aansluitpunten voor verlichting wil hebben. De elektrische bedrading naar de aansluitpunten kun je dan nog wegwerken in het plafond of in de wand. Zo voorkom je snoeren en draden door de ruimte.

Ingrediënten voor je verlichtingsplan

De perfecte verlichting in een ruimte bevat de volgende ingrediënten:

 • Basisverlichting
  Dit is de verlichting die een ruimte in zijn geheel licht geeft. Bij binnenkomst zet je die met één druk op de knop aan. De basisverlichting komt het best tot zijn recht als de bronnen bestaan uit diffuus, indirect of te dimmen licht. Spotjes, wandlampen of plafondlampen zorgen voor een egale lichtverdeling.
 • Direct licht
  Een aantal plekken in de ruimte vragen om direct licht. Om te werken of te lezen is een goede lichtbundel belangrijk. Denk aan een staande lamp naast de bank, een lamp boven de eettafel of goede spots boven het aanrecht.
 • Sfeerverlichting
  Om een ruimte gezelligheid te geven pas je sfeerverlichting toe. Donkere kale hoeken voorzie je zo van een warme sfeer. Een kastje maak je tot eye catcher met een mooie lamp.

Verlichtingsplan zelf maken tips | Stek Magazine

Nu we dit weten… Aan de slag!

Maak in 5 stappen je verlichtingsplan.

 • Stap 1 
  Maak een plattegrond van de ruimte.Meet alle wanden op en de plaats van ramen en deuren. Teken deze vervolgens op een vel papier. 1:50 is een fijne schaal om mee te werken.
 • Stap 2
  Teken in de plattegrond de inrichting.Dit is belangrijk om exact te bepalen op welke plek je verlichting nodig hebt. Plus bijbehorende aansluitpunten in het plafond of stopcontact.
 • Stap 3
  Geef in de plattegrond aan op welke plaatsen je bepaalde verlichting wil hebben.
  Allereerst zorg je voor voldoende basisverlichting. Deze basisverlichting verlicht de hele ruimte en is niet dominant aanwezig. Denk aan spotjes in het plafond. Of indirecte verlichting langs de wand.
 • Stap 4
  Shoppen! Nu ga je op zoek naar armaturen. Op pad dus om de juiste lampen te zoeken. Neem hiervoor de tijd. De juiste lamp is lastig te vinden. Richt je in eerste instantie op de verlichting die ingebouwd moet worden of aan het plafond komt. Hiervoor moeten aansluitingen komen die moeilijk te verplaatsen zijn. Een losse staande lamp is veel flexibeler en makkelijk te vervangen.
 • Stap 5
  Bepaal de plaats voor de aansluitpunten in plafond en wand. Aan de hand van de gekozen armaturen weet jij nu precies waar de aansluitingen moeten komen.Heb je de aansluitpunten bepaald? Kies vervolgens de plaats voor centrale schakelaars en dimmers. Een handige voor je lichtknopje is naast de deur. Zodat je in het donker niet struikelend hoeft te zoeken naar een schakelaar.

Extra tip

Vind je het lastig om te bepalen welk type verlichting je mooi vindt? Kijk dan goed om je heen. Vooral ’s avonds, als overal de lampen aan staan, kan je veel inspiratie opdoen. Bijvoorbeeld in restaurants, bars en hotels. Dit zijn plekken bij uitstek waar sfeer heel belangrijk is.

Kortom

Een uitgekiend verlichtingsplan geeft de optimale sfeer aan je huis. Neem er de tijd voor. En maak een goed plan vóór je start met verbouwen. Zodat alle bedrading en schakelaars netjes weggewerkt kunnen worden in wand en plafond. Voorkom lelijke snoeren en donkere hoeken. Zo geniet je daarna volop van jouw interieur! Meer weten over hoe je een verbouwing aanpakt? Neem een kijkje op deverbouwingsarchitect.nl

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.