Stek Woon & Lifestyle Magazine
Verlichting | energiebesparing | Stek Magazine

In 5 stappen een sfeervol verlichtingsplan voor je huis

Verlichting maakt of breekt de sfeer in huis. Maar hoe maak je een goed verlichtingsplan? Voor mooie lampen heb je een goed budget nodig, snoeren moeten goed weggewerkt zijn. Een hele puzzel dus. Veel mensen vinden het lastig om met verlichting een fijne sfeer te creëren. Herkenbaar? Lees dan deze 5 tips voor een sfeervol verlichtingsplan.

Maak een verlichtingsplan voor de verbouwing

Bij de aanvang van een verbouwing wordt doorgaans de elektriciteit geïnstalleerd. Op dat moment dien je aan te geven waar je de aansluitpunten voor verlichting wilt hebben. De elektrische bedrading naar deze aansluitpunten kan vervolgens discreet worden weggewerkt, ofwel in het plafond of in de wand. Dit minimaliseert de aanwezigheid van snoeren en draden in de ruimte.

Ingrediënten voor je verlichtingsplan

De perfecte verlichting in een ruimte bevat de volgende ingrediënten:

 • Basisverlichting
  Dit is de verlichting die een ruimte in zijn geheel licht geeft. Bij binnenkomst zet je die met één druk op de knop aan. De basisverlichting komt het best tot zijn recht als de bronnen bestaan uit diffuus, indirect of te dimmen licht. Spotjes, wandlampen of plafondlampen zorgen voor een egale lichtverdeling.
 • Direct licht
  Een aantal plekken in de ruimte vragen om direct licht. Om te werken of te lezen is een goede lichtbundel belangrijk. Denk aan een staande lamp naast de bank, een lamp boven de eettafel of goede spots boven het aanrecht.
 • Sfeerverlichting
  Om een ruimte gezelligheid te geven pas je sfeerverlichting toe. Donkere kale hoeken voorzie je zo van een warme sfeer. Een kastje maak je tot eye catcher met een mooie lamp.
Verlichtingsplan zelf maken tips | Stek Magazine

Nu we dit weten… Aan de slag!

Maak in 5 stappen je verlichtingsplan.

 • Stap 1 
  Maak een plattegrond van de ruimte.Meet alle wanden op en de plaats van ramen en deuren. Teken deze vervolgens op een vel papier. 1:50 is een fijne schaal om mee te werken.
 • Stap 2
  Teken in de plattegrond de inrichting.Dit is belangrijk om exact te bepalen op welke plek je verlichting nodig hebt. Plus bijbehorende aansluitpunten in het plafond of stopcontact.
 • Stap 3
  Geef in de plattegrond aan op welke plaatsen je bepaalde verlichting wil hebben.
  Allereerst zorg je voor voldoende basisverlichting. Deze basisverlichting verlicht de hele ruimte en is niet dominant aanwezig. Denk aan spotjes in het plafond. Of indirecte verlichting langs de wand.
 • Stap 4
  Shoppen! Nu ga je op zoek naar armaturen. Op pad dus om de juiste lampen te zoeken. Neem hiervoor de tijd. De juiste lamp is lastig te vinden. Richt je in eerste instantie op de verlichting die ingebouwd moet worden of aan het plafond komt. Hiervoor moeten aansluitingen komen die moeilijk te verplaatsen zijn. Een losse staande lamp is veel flexibeler en makkelijk te vervangen.
 • Stap 5
  Definieer de locatie voor de aansluitpunten in het plafond en de wand op basis van de geselecteerde armaturen. Nu je de aansluitpunten hebt bepaald, kies dan de positie voor de centrale schakelaars en dimmers. Het is handig om de schakelaar naast de deur te plaatsen, zodat je niet in het donker hoeft te zoeken naar de schakelaar en voorkomt dat je struikelt.

Extra tip

Heb je moeite met het kiezen van het gewenste type verlichting? Neem dan de tijd om goed om je heen te kijken, vooral ’s avonds wanneer overal de lampen branden. Je kunt veel inspiratie opdoen, met name in settings zoals restaurants, bars en hotels, waar sfeer van groot belang is.

Kortom

Een uitgekiend verlichtingsplan geeft de optimale sfeer aan je huis. Neem er de tijd voor. En maak een goed plan vóór je start met verbouwen. Zodat alle bedrading en schakelaars netjes weggewerkt kunnen worden in wand en plafond. Voorkom lelijke snoeren en donkere hoeken. Zo geniet je daarna volop van jouw interieur! Meer weten over hoe je een verbouwing aanpakt? Neem een kijkje op deverbouwingsarchitect.nl

1 reactie

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.