Stek Woon & Lifestyle Magazine
huis te verduurzamen

Slimme verlichting en energiebesparing: Haal het beste uit je interieur met bewuste keuzes

We leven in een tijd waarin technologie ons dagelijks leven steeds meer beïnvloedt, is het geen verrassing dat slimme verlichting een populaire trend is geworden in interieurdesign. Maar wist je dat slimme verlichting niet alleen je huis kan verfraaien, maar ook kan bijdragen aan energiebesparing? In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van slimme verlichting en laten we je zien hoe het vergelijken van je energieleverancier kan helpen om je energiekosten verder te verlagen.

Verlichting | energiebesparing | Stek Magazine

Kies voor slimme verlichting en zo ook voor efficiëntie en flexibiliteit

Slimme verlichtingssystemen, zoals Philips Hue, bieden talloze mogelijkheden om de verlichting in je huis aan te passen aan je behoeften en voorkeuren. Via een smartphone-app kun je het lichtniveau, de kleur en de timing van je verlichting regelen. Maar wat nog belangrijker is, is dat slimme verlichting energie-efficiënt is.

energiebesparing met slimme verlichting

Je kunt timers en bewegingssensoren instellen, waardoor de lampen alleen branden wanneer dat nodig is. Dit bespaart niet alleen energie, maar vermindert ook de belasting van het milieu en verlaagt je energierekening.

Vergelijk de verschillende energieleveranciers

Naast slimme verlichting kun je ook besparen op je energiekosten door bewust te kiezen voor een energieleverancier die groene energiebronnen gebruikt. Het vergelijken van energieleveranciers is een belangrijke stap om een duurzame en kostenefficiënte optie te vinden.

Verlichting met app bedienen | Stek Magazine | Independer

Zoek naar leveranciers die investeren in hernieuwbare energie, zoals wind- of zonne-energie, en die een bewuste benadering hebben van duurzaamheid. Door over te stappen naar een groene leverancier kun je niet alleen je ecologische voetafdruk verkleinen, maar mogelijk ook geld besparen op je energierekening.

Slimme tips voor energiezuinig gebruik van verlichting:

Naast het hebben van slimme verlichting en het kiezen van een groene energieleverancier zijn er nog andere stappen die je kunt nemen om energie te besparen en je interieur duurzamer te maken. Hier zijn een paar tips:

  1. Maak gebruik van natuurlijk licht: Profiteer zoveel mogelijk van natuurlijk daglicht door gordijnen en jaloezieën open te houden. Dit vermindert de behoefte aan kunstmatige verlichting.
  2. Gebruik timers en bewegingssensoren: Stel timers in op je slimme verlichtingssysteem, zodat lampen automatisch worden uitgeschakeld wanneer je ze niet nodig hebt. Installeer bewegingssensoren in kamers waar je vaak komt, zodat de verlichting automatisch wordt ingeschakeld wanneer je de ruimte betreedt.
  3. Groepeer en regel de verlichting: Maak gebruik van groepering en regeling van je verlichting. Met slimme verlichtingssystemen kun je kamers of zones in je huis groeperen en ze individueel regelen. Dit stelt je in staat om alleen de verlichting aan te zetten in de ruimtes waar je daadwerkelijk aanwezig bent, waardoor onnodig energieverbruik wordt voorkomen.
  4. Dim je verlichting: Maak gebruik van de dimfunctie van je slimme verlichting om het lichtniveau aan te passen aan de activiteit of de gewenste sfeer. Door het verminderen van de helderheid van je lampen verbruik je minder energie en creëer je tegelijkertijd een gezellige ambiance in je interieur.
  5. Leer van je verbruik: Veel slimme verlichtingssystemen bieden de mogelijkheid om je energieverbruik te monitoren en analyseren. Maak gebruik van deze functies om inzicht te krijgen in je verlichtingsgewoonten en identificeer mogelijkheden om nog meer energie te besparen.
  6. Lees ook: In 5 stappen een sfeervol verlichtingsplan voor je huis

Het combineren van slimme verlichting en het vergelijken van je energieleverancier biedt een krachtige combinatie om energie te besparen en je interieur te laten stralen. Door bewuste keuzes te maken en technologie te omarmen, kun je niet alleen kosten besparen, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst. Neem de controle over je verlichting, verlaag je energieverbruik en geniet van een stijlvol en energiezuinig interieur. – Joris Kerkhof, energie expert bij Independer

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.