Stek Woon & Lifestyle Magazine

Linoleum: van vloer tot meubel

Vorige week vond de Dutch Design Week plaats. Marijke Griffioen, ontwerper bij Forbo Flooring en Thomas Eurlings, zelfstandig ontwerper, maakten samen de tentoonstelling ‘Linoleum, a different dimension’. Marijke en Thomas vertellen over het bijzondere (3D) gebruik van Furniture linoleum en Bulletin Board.

Marijke Griffioen, ontwerper Forbo:

Vlakke materialen komen tot leven!

Verwondering is het uitgangspunt van de expositie, wat betekent dat voor jou?

“Voor mij is het een associatie met de historische ‘wunderkammers’, ook wel ‘ ‘wonder-rooms’ genoemd. In de drie ruimtes van de tentoonstelling verzamelen we bijzondere toepassingen van Furniture linoleum en Bulletin Board die mij persoonlijk doen verwonderen.”

Linoleum meubels
Designer Kim van Nispen op haar kruk van linoleum.

Waarom maakten jullie deze tentoonstelling?

“Bij linoleum denk je al gauw aan een vlakke toepassing, op de vloer, of in het geval van Furniture linoleum als bekleding van tafels of kasten. Bulletin Board is vaak gebruikt als pinbord of bekleding van scheidingswanden. Maar er is veel meer mogelijk met het materiaal. We wilden al deze bijzondere verschijningsvormen van linoleum bijeen brengen om de rijkheid van het materiaal voor het voetlicht te brengen.”

Ontwerper Albert Lieuwe Bouwman op de tentoonstelling.

Wat was er te zien?

“De verzameling prototypen en producten prikkelde, doordat iedereen het materiaal op een eigen manier benadert. We zagen historische toepassingen uit de jaren dertig door de Fin Alvar Aalto, linoleumfan van het eerste uur. Maar ook nieuwer werk van bijvoorbeeld studio Kolk & Kusters die de flexibele eigenschappen van het materiaal op een nieuwe manier interpreteren door het te vouwen tot bankje.”

Meubels van linoleum

Wat is bijzonder aan het materiaal?

“Furniture linoleum en Bulletin Board zitten, door hun toepassing, ‘dichter op de huid’. We komen er simpelweg vaker mee in contact dan met dat wat op de vloer ligt. Wel is het gemaakt van dezelfde natuurlijke ingrediënten: lijnolie, hars, hout- of kurkmeel, kalksteen en pigmenten. Het is egaal, zijdezacht en door de diepte van de kleuren lijkt het materiaal soms puur pigment. Bulletin Board is robuuster door de korrelige, matte structuur. Voor mij heeft het materiaal iets gemoedelijks en het ruikt ook lekker. Het is een materiaal waar je je aan hecht.”

Thomas Eurlings, ontwerper Forbo:

Soms lijkt het linoleum net leer!

Wat is er zo bijzonder aan deze materialen?

“In Furniture linoleum en Bulletin Board kun je uni-kleuren maken, dat is in het Marmoleum – voor op de vloer – minder gebruikelijk. De jongste collectie bestaat uit heel actuele kleuren, van zachte pastels tot diepe kleuren, heel uitnodigend. Anders dan met vloerbekleding zijn deze materialen aan de achterkant voorzien van papier, niet van jute. Dat maakt het materiaal flexibeler, zodat je het makkelijker kunt buigen en vervormen.”

In de tentoonstelling verzamelden jullie dertig ontwerpen met Furniture linoleum, wat bracht dat op?

“De rijkheid van de kleuren en de aaibaarheid van het materiaal komt heel goed tot z’n recht in deze verzameling ontwerpen. Het materiaal is flexibel en toch sterk. De plooibaarheid leidt tot bijzondere vondsten. Zo maakte Daphna Laurens bureau-accessoires. De gelaagdheid van het materiaal komt daarin heel goed uit. De ontwerpers plakken meerdere lagen op elkaar waardoor het de eigenschap van tuigleer krijgt.”

Stefano Sabatè met zijn vaas van linoleum
Stefano Sabatè met zijn vaas van linoleum

Wat wilde je bereiken met deze tentoonstelling?

“Ik hoop dat we bezoekers aan DDW opnieuw hebben kunnen laten kennismaken met het materiaal, en dat het hen inspireert het ook thuis toe te passen. Bedrijven en ontwerpers proberen we ook te prikkelen in hun ideeën over toepassing van deze materialen.”

Heb je zelf al eens ontwerpen gemaakt met Furniture linoleum / Bulletin Board?

“Voor stylingopdrachten en fotoshoots voor Forbo gebruik ik het vaak, ook op andere manieren dan vlak toegepast. Graag zou ik ook eens een product maken met het materiaal. Ik denk dan aan de combinatie met een ander materiaal, en om er inlegwerk mee te maken, een dessin. Dat sluit ook aan bij mijn achtergrond in textiel.”

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.