Stek Woon & Lifestyle Magazine
Sociaal Dutch design

5 x Sociaal Dutch design topontwerpen

Als je aan een sociale werkplaats denkt, denk je vaak aan zelfgemaakte kaarsen, creatieve wasknijpers of ander gefröbel. Toen Annet Mulder, oprichtster van Studio Perspective, zag welke ongelooflijk gave objecten in sociale werkplaatsen worden geproduceerd, zwaaide ze haar baan bij de televisie gedag. Nu werkt ze aan meer aandacht voor de werkplaats-medewerkers en de designers die sociaal ondernemen en Sociaal Dutch design ontwerpen maken.

Maatschappelijk verantwoord

“In de sociale werkvoorziening is veel gaande”, vertelt Annet. “Sinds de invoering van de participatiewet in 2015 staat de sociale werkvoorziening onder druk. Daarnaast worden de deelnemers vaak als kostenpost omschreven. Dit terwijl ze ongelooflijk veel in hun mars hebben. Tegelijkertijd willen steeds meer bedrijven maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ook ontwerpers willen graag op een sociale manier produceren. Om daar iets in te betekenen, is Studio Perspective is ontstaan.”

Puur sociaal Dutch design

Studio Perspective verkoopt online social design. Dutch design dat op een sociale manier wordt gemaakt. Annet: “Het gaat vaak gaat om een samenwerking tussen Nederlandse ontwerpers en een sociale werkplaats of sociale firma. Veel jonge designers weten ook de stap naar de sociale werkplaats te vinden. Zo kunnen ze lokaal én sociaal produceren. Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt doen bij elke verkoop nieuwe werkervaring op. Zo nemen hun kansen op betaald werk toe. Daarbij is het makkelijk om maatwerk te leveren, omdat deze partijen niet of nauwelijks met voorraden werken. Echt een win-winsituatie!”

De top 5 social designs van Annet:

1. Wandkast

Mogelijkheid Collectie

Sociaal Dutch design

Sociaal Dutch design

De wandkast is een minimalistisch en tijdloos design uit de Mogelijkheid Collectie ontworpen door Don Zweedijk. Don liep uit nieuwsgierigheid de sociale werkplaats het Maliegilde in Utrecht binnen. De beschutte metaalwerkplaats van WIJ 3.0 biedt aan ruim twintig mannen een plek om het vak metaalbewerking te leren. Bezig met zijn studie Product design aan de HKU besloot Zweedijk als vrijwilliger aan de slag te gaan. Toen hij drie jaar later moest afstuderen was het voor hem meteen duidelijk: dit wilde hij samen met het Maliegilde doen. Don ontwierp een wandkast die realiseerbaar én uitdagend is voor de makers, en won met dit strakke, tijdloze design zowel de prijs in de categorie ‘Ondernemerschap’ als de publieksprijs. Dit was het startpunt voor de Mogelijkheid Collectie.

2. Wire Table

Peter van den IJssel

Sociaal Dutch Design

Sociaal Dutch Design

Sociaal Dutch Design

Amsterdamse ontwerper Peter van den IJssel (Den Haag, 1985) studeerde aan het Hout en Meubileringscollege in Amsterdam om vervolgens de overstap te maken naar de Willem de Koning Academie in Rotterdam. In 2011 studeerde hij af als interieurarchitect en ging hij aan aan de slag bij verschillende ontwerpstudio’s. Zijn werk is veelal geïnspireerd op de krachtige, simpele bouwstijl uit de jaren ’50, met veel gebruik van staal en laswerk. Ook haalt hij inspiratie uit muziek, zijn andere passie.

De Wire Table is een stijlvolle salontafel verkrijgbaar in drie kleuren en met zeshoekig of driehoekig grondvlak en driehoekig tafelblad wat het design speels maakt qua lijnenspel. De Wire Table wordt met de hand gemaakt in een sociale onderneming in Friesland. Bij elke verkoop doen de deelnemers werkervaring op in de metaalbewerking en nemen hun kansen op de reguliere arbeidsmarkt toe. Een op-en-top eerlijk en 100% Nederlands designproduct.

3. Spool Floor

Tolhuijs Design

Sociaal Dutch Design

Sociaal Dutch Design

Ontwerper Bastiaan Tolhuijs vindt dat afval een tweede leven verdient. Dat hij daarin gelijk heeft, blijkt wel uit zijn mooie collectie die goed is voor mens én milieu! Tolhuijs gaat bij verschillende bedrijven langs en kijkt wat er daar bij het afval belandt. Dit afval koopt hij op en daarna gaat hij aan de slag met zijn ontwerp. Het ontwerp komt tot leven in de gevangenis en de sociale werkplaats.
SPOOL FLOOR is een koperen designlamp van Tolhuijs Design. Deze duurzame vloerlamp is gemaakt van waste-material. De spoel was ooit onderdeel van een lasmachine. Als de lasser het lasdraad opmaakt, belandt de spoel bij het afval. Tolhuijs Design hergebruikt dit afval en heeft met dit duurzame design de SPOOL FLOOR ontwikkeld. Je stelt de lamp zelf samen door een mooi gekleurde SKIN te kiezen. De SPOOL FLOOR staat mooi op de vloer, maar kan ook als tafellamp worden gebruikt. De lamp is hier afgebeeld met een Mintgroene skin.

4. Beach Rocker

Weltevree

Sociaal Dutch Design

Sociaal Dutch Design
Designer van de Beach Rocker, Erik Stehmann, is sinds zijn afstuderen in 2009 aan de ArtEZ Hogeschool voor de kunsten, altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden en toepassingen van basistechnieken en materialen. Voor Stehmann is het belangrijk om altijd te kunnen experimenten, spelen en te ontdekken als een kind, wat tot nieuwe producten leidt. Het houten frame van de Beach Chair wordt gemaakt bij maatschappelijke onderneming NV Empatec.
De trajectdeelnemers hebben door fysieke en/of mentale belemmeringen, afstand tot de arbeidsmarkt. Door actief deel te nemen aan het arbeidsproces leren zij competenties en vakvaardigheden die nodig zijn op de werkvloer. De Beach Rocker combineert de iconische strandstoel – die zich kenmerkt door zijn tijdloze, klassieke uitstraling – met het comfort en de beleving van een schommelstoel. De directheid van dit ontwerp is meteen ook de grootste (aantrekkings)kracht.

5. Groenblad kussen

FourFabrics

Sociaal Dutch Design

Sociaal Dutch Design

Het gebruik van de kleur groen in het interieur is al jaren populair. Misschien wel veroorzaakt door de cactus-hype. Stilletjesaan maakt deze stekelige plant plaats voor andere, meer tropische planten. Dit kussen met daarop verschillende groene bladeren laat dit goed zien. Het Groen Blad kussen is verkrijgbaar in verschillende formaten. FourFabrics is een eigenzinnig Nederlands woonlabel, 2 jaar geleden opgericht in Amsterdam.

Het label laat een groot deel van haar woontextielproducten in eigen land produceren én in beperkte oplage, zodat je altijd wat unieks in handen hebt. Deze kussens worden gemaakt door Glober B.V. Een maatschappelijk verantwoord bedrijf dat werk biedt aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Kortom, ze maken een interieur gezellig en af, en groene vingers heb je er niet voor nodig!

Kijk op de website voor de complete collectie Studio Persective: studioperspective.nl

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.