Stek Woon & Lifestyle Magazine

Van niets naar nieuw thuis

Van huizen kopen en verkopen weten ze alles. Maar hoe woont een makelaar eigenlijk zelf? Stek Magazine mocht een kijkje nemen bij nieuw thuis van makelaar Mirjam. Zij woont samen met haar man Mark, dochter Marit (2 VWO), zoon Marten (groep 7) en hond Molly (pup) in haar droomhuis in de Kwakel. Recent gebouwd, met prachtig uitzicht over het naastgelegen park. Kijk binnen én laat je inspireren door de inside tips voor het kopen, bouwen én inrichten van een woning.

Aan een landelijke weg in het kleine plaatsje De Kwakel woont makelaar Mirjam met haar gezin. Op een heerlijke plek met vrij uitzicht. En slootjes waarin pup Molly graag zwemt. Haar liefde voor woningen heeft Mirjam van haar vader, ook makelaar. En die deelt ze met haar man Mark die bij een ingenieursbureau werkt. Na acht jaar in hun vorige huis in Legmeer West (Uithoorn) was het tijd voor een nieuw avontuur. “We speurden constant Funda af en bekeken veel bestaande woningen, maar het was niet wat we zochten”, vertelt Mirjam. “We hadden er niet het goede gevoel bij. Tot we een stuk bouwgrond in De Kwakel tegenkwamen. Van lieverlee werden we steeds enthousiaster over het idee om ons eigen huis te bouwen.”

Van niets naar nieuw thuis - Stek Magazine

Vervallen kas

Het kavel dat Mark en Mirjam kochten, was in feite het restant van een vervallen kas. Na het zetten van de handtekening, begon het grote nadenken over het uiterlijk van de woning. Mirjam: “Wij hebben een wensen- en eisenlijstje opgesteld en moodboards gemaakt van de buitenkant en alle binnenruimten. Die hebben wij gebruikt bij de kennismakingsgesprekken met drie architecten. De keuze viel op Enzo; die heeft al onze informatie vertaald naar een schetsontwerp. Zoals de schets op papier stond is het huis precies geworden, heel bijzonder om dat achteraf te zien. De aannemer kozen we op basis van werk dat wij van hem gezien hadden, bovendien was er ook een goede klik met John de Vos. Dit laatste is natuurlijk heel belangrijk: tijdens de gehele bouw heb je met elkaar te maken.”

Van niets naar nieuw thuis - Stek Magazine

Van binnen naar buiten

Zo’n 14 maanden na het tekenen van het koopcontract en 7 maanden na het slaan van de eerste paal, sliep het gezin in januari voor het eerst in het nieuwe huis. “Na één nachtje waren we al gewend”, zegt Mirjam. “Ondanks het feit dat we ook erg fijn woonden in ons vorige huis. Het is zeker geen standaardhuis geworden, maar waarschijnlijk past het juist daardoor zo goed bij ons. De woning heeft een aantal prachtige details. Bijvoorbeeld de houten vloer die als een pad van binnen naar buiten doorloopt. Datzelfde hout komt ook weer terug in de ombouw van de keuken. Ook de bovenverdieping is net even anders dan anders. Zo heeft Mart een coole kamer met een heuse klimwand. En dochter Marit kan lekker chillen met vriendinnen via het trappetje in haar kamer naar een gezellige loungehoek.

Van niets naar nieuw thuis - Stek Magazine

Fazanten in de tuin

Of ze inmiddels klaar zijn met klussen? “Nooit”, lacht Mirjam. “Mark is nog erg druk in om het huis. De ene dag het tuinpad leggen, de andere dag de kozijnen schilderen. Het is nog niet af. En als dat moment komt, hoop ik niet dat het bij Mark weer gaat kriebelen. Ik vind het heerlijk hier. Het is een cadeautje om fazanten in de tuin te zien lopen en te genieten van het prachtige uitzicht. Maar… als wij nog een keer een kans krijgen zoals deze, is het niet gezegd dat we die laten schieten. Wie weet. De huizenmarkt zit nu eenmaal in ons bloed. En hoewel veel mensen zo’n groot bouwproject niet zien zitten, vinden Mark en ik het juist een leuk proces. Van niets naar een nieuw thuis.”

Van niets naar nieuw thuis - Stek Magazine

Van niets naar nieuw thuis - Stek Magazine

Wit en strak met een beetje kleur

Voor de woonstijl binnen kozen Mark en Mirjam voor wit en strak gecombineerd met beton en eikenhout. Veel wit met vrolijke accenten. Warm, praktisch en helemaal naar hun zin. Mirjam: “Mark’s eerste huis en mijn eerste huis vertoonden qua inrichting een wereld van verschil. Hij wilde kleur en koloniaal hout, ik wilde wit en strak. Het volgende huis werd een mix; wit en strak met een beetje kleur. Voor dit huis zijn we uitgegaan van de spullen die we al hadden en die die hebben we gecombineerd met nieuwe meubelen en decoraties. Met elke verhuizing gaan onze lampen, de piano die ooit van Marks ouders was en de houten antieke kastjes mee. Onze vorige eettafel is nu het bureau van Mart, onze poef staat op de chillzolder en voor mijn kantoor hebben we een nieuw blad op de bestaande poten gezet. Ook hebben we een meubelmaker de kasten en de keuken- en badkamermeubels op maat laten maken. De Linda las ik tijdens de bouw niet meer, wel de Elle Decoration, de Eigen Huis en Interieur. En natuurlijk Stek Magazine!”

Van niets naar nieuw thuis - Stek Magazine

De fun van zelf bouwen

Bij een nieuwbouwproject komt veel kijken. Doordat Mirjam zelf makelaar is, wist zij precies waarop te letten. “Dat maakt het natuurlijk iets makkelijker. Wij vinden het ontzettend leuk om zelf te bouwen en hebben veel plezier gehad in het hele proces. Van het kopen van de vervallen kas naar het bouwkavel en uiteindelijk onze woning. Maar het kopen van een stuk grond is niet zomaar iets. Neem dus echt een eigen aankoopmakelaar mee die meedenkt over nutsvoorzieningen, bruggen, riolering, waarde van de grond, het bestemmingsplan, etcetera. Zo koop je de basis voor je droomhuis.”

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.