Stek Woon & Lifestyle Magazine
Buitenkijken Rowena

Vakantie in eigen tuin: modern en strak met mediterrane sfeer

Toen Juriaan, Rowena en hun vier kinderen in augustus 2017 verhuisden, was de tuin allesbehalve naar wens. Ze pakten de tuin dan ook rigoureus aan. Met een compleet eigen ontwerp legden Juriaan en Rowena hun buitenruimte aan en maakten alles zelf. Het resultaat? Een moderne, strakke tuin met een mediterrane sfeer.

Inspiratie voor interieurfans

Juriaan en Rowena wonen met hun vier kinderen in een modern herenhuis in Breda. Rowena is interieurstylist en blogger. Met meer dan 73.000 volgers op Instagram inspireert zij dagelijks veel interieurfans met haar prachtige huis en tuin.

Strakke tuin met een mediterrane sfeer | Stek Magazine

Wit siergrind

Het uitgangspunt voor de tuin was om deze volledig te betrekken bij de binnenruimte. Zo heeft alles één stijl. De tuin is 72 vierkante meter en ligt op het oosten. Het is moeilijk voor te stellen dat het perfecte plaatje van nu twee jaar geleden een rommelige aanblik had. “We zagen een moderne, strakke tuin met een mediterrane sfeer voor ons,” vertelt Rowena. “En budgetvriendelijk. Daarbij wilden we dat binnen en buiten naadloos in elkaar overliepen. Het witte siergrind vormt een mooi geheel met onze witte woonkamervloer. Met zonlicht reflecteert het naar binnen. Dat is een heel mooi gezicht.”

Strakke tuin met een mediterrane sfeer | Stek Magazine

Het witte siergrind vormt een mooi geheel met onze witte woonkamervloer. Met zonlicht reflecteert het naar binnen. Dat is een heel mooi gezicht.

Strakke tuin met een mediterrane sfeer | Stek Magazine

Tegels en kunstgras

Voordat het siergrind er lag, was de tuin voornamelijk betegeld. Rowena: “Er lag rechts een groot stuk kunstgras, links een stuk beplanting en er groeiden klimrozen tegen de schuur omhoog. Ook stond er een half afgezaagde en diepgewortelde (conifeer)boom achterin. De schuttingen aan twee zijden waren van hout en aan vervanging toe.”

Zelf opnieuw aangelegd

“Toen we verhuisden, waren we niet meteen van plan de tuin aan te pakken. Dat zouden we stapsgewijs doen. Zo gezegd, zo gedaan. Behalve de antraciet betonnen schutting, hebben we de hele tuin zelf opnieuw aangelegd. Alles is zelfgemaakt, zoals de houten pergola met shutters, de bloembakken, het vlonderpad, het terras en zelfs het ligbed.”

mediterrane sfeer in de tuin | Stek Magazine

Vakantiesfeer

“De wand van de schuur verfde ik met buitenlatex antraciet voor meer dieptewerking. Ook de XXL tuinposter die daar hangt, is een eigen vakantiefoto. Die hebben we af laten drukken op buiten-vinyl via fotogeprint.nl. De foto roept niet alleen mooie herinneringen op, maar zorgt ook voor diepte en een zonnige vakantiesfeer.”

De XXL tuinposter is een eigen vakantiefoto. De foto roept niet alleen mooie herinneringen op, maar zorgt ook voor diepte en een zonnige vakantiesfeer.

Natuurlijke uitstraling

Voor het ontwerp kozen Juriaan en Rowena natuurlijke materialen die makkelijk in onderhoud zijn. “Je ziet vooral veel hout, bamboe en wit grind,” licht Rowena toe. “Voor de mediterrane sfeer kozen we voor palmen, een olijfboompje, citroenboom en bamboe-struiken.”

Vakantiesfeer in de tuin | Stek Magazine
Grote foto poster in de tuin | Stek Magazine

Sprookjesachtig

“De Japanse kersenbloesemboom stond er al bij de vorige bewoners. Die geeft in het voorjaar zo’n sprookjesachtige sfeer. De bloembakken zijn gevuld met witte Calla’s, hosta’s, siergras, jasmijn, hortensia’s en lavendel. Om de containers uit het zicht te houden, staat er als afscheiding een (kenk) Kardinaalsmuts-haag van Mobilane. En links tegen de schutting groeit een blauwe regen.”

Niet kidsproof

Heeft Rowena de tuin ook kidsproof gemaakt? “Onze tuin is eigenlijk allesbehalve kindvriendelijk,” lacht Rowena. “De kinderen spelen altijd buiten op straat vanwege hun leeftijd. Alleen in de zomer vegen we het grind opzij. Dan zetten we daar het opblaasbad neer op het kunstgras dat er nog onder ligt.”

Vakantiesfeer in de tuin | Stek Magazine

Favoriete plekje

De tuin lijkt op een heerlijke woonkamer met veel fijne plekjes. Eentje is favoriet. “Op het vlonderterras zitten we ’s morgens met het opkomende zonnetje en een kop koffie op het zwarte bankje,” zegt Rowena. “Heerlijk als het buiten nog rustig is, vogeltjes vliegen af en aan. Een goed begin van de dag. En mijn favoriete plekje in de middag is midden in de tuin op het ligbed, met een boekje en een muziekje. Ik kan dan uren staren naar de lucht en de groene bomen.”

Vakantiesfeer in de tuin | Stek Magazine

Shop de tuinstijl van Rowena

 1. Vlondertegel Reliëf
  100×100 cm € 12,95 Gamma
 2. Xala Lungo Gieter
  Wit € 27,70 fonQ
 3. Rivièra Maison Tropical Leaves Lantaarn
  taupe wit rand € 69,95 fonQ
 4. Elho Pure Round Bloempot
  50 cm € 69,99 fonQ
 5. Led-plafondlamp op zonnecellen
  Globe wit, 45 cm € 9,99 IKEA

Wil je Rowena volgen? Neem een kijkje op Instagram: rohouseproud

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.