Stek Woon & Lifestyle Magazine
kledingrek | Stek Magazine | Zelf een kledingrek maken

Tips voor het kopen van een kledingkast

Een fijne sfeer en een goed bed zijn belangrijk voor de slaapkamer. Natuurlijk is voldoende opbergruimte voor je kleding essentieel. Je wil er gemakkelijk bij kunnen en alles het liefst zo overzichtelijk mogelijk houden. Maar niet elke slaapkamer is hetzelfde dus dat vraagt om creatieve opbergmogelijkheden. We geven je vier tips voor het kopen van een kledingkast.

#1 Kledingkast voor een kleine of grote slaapkamer

Wie overweegt een nieuwe garderobekast te kopen, krijgt met een aantal vragen te maken. Ten eerste hoeveel het mag het kosten en hoeveel ruimte is er beschikbaar. En dat laatste kan nog een hele uitdaging zijn. Je hebt een geschikte wand nodig om een grote kastwand te kunnen plaatsen. Heb je een vrij grote slaapkamer? Maak dan voor het kopen van een nieuwe kledingkast een dubbele wand. Je kan je garderobekast tegen de wand van je slaapkamer plaatsen en daarvoor een wand plaatsen zodat je het idee van een inloopkast maakt. Vervolgens kan je bed tegen de nieuwe wand staan. Zo maak je van een grote sloopkamer een heel gezellige en praktische indeling. Heb je juist een kleine slaapkamer? Ga dan de hoogte in! Eén grote kastenwand over de volledige hoogte en breedte zorgt voor een ruimtelijk effect en optimale kastruimte.

Tips voor het kopen van een kledingkast | Stek Magazine

#2 Soorten deuren garderobekast

Voor het kopen van een nieuwe kledingkast moet je ook even stilstaan bij de deuren. Ga je voor de vorm van een inloopkast? Dan is een open kastruimte heel praktisch. Het is dan wel van belang dat je kast uit het directe zicht is want het is bijna onmogelijk om alles altijd perfect opgeruimd te houden. Schuifdeuren kunnen heel praktisch zijn bij het gebrek aan ruimte of wanneer de kledingkast grenst aan bijvoorbeeld een raam of deur. Let bij openslaande deuren goed op welke richting ze op kunnen draaien. Een ander belangrijk punt is een spiegel. Je wil natuurlijk wel even checken of je er ’tip-top’ uitziet voor je de slaapkamer verlaat. Je kan kiezen voor een spiegel van volledige hoogte aan de buitenkant van een deur of bij een deur die naar buiten opent, voor een spiegel aan de binnenzijde. Houd er rekening mee dat wanneer je een spiegel apart gaat ophangen dit ook weer extra ruimte kost buiten je kastruimte.

Tips voor het kopen van een kledingkast | Stek Magazine

#3 Indeling kopen van kledingkast

Je kan kiezen voor een bestaande kledingkast. Uiteraard is het, vooral wanneer je schuine wanden hebt en de ruimte optimaal wil benutten, ook een idee om een kledingkast op maat te laten maken. Je bent misschien iets meer budget kwijt maar je benut wel optimaal de ruimte. Nu je de beschikbare plek weet voor je nieuwe kledingkast is het tijd om goed na te denken over de indeling. Een gemiddelde slaapkamerkast met zes deuren is zo’n 2,4 meter breed en 1,8 meter hoog. Kies wel voor een kast die minmaal 50 cm diep is. Anders kun je bijvoorbeeld geen kostuums en jassen kwijt. Breng vervolgens in kaart hoeveel ruimte je nodig hebt voor het hang- en hoeveel voor het leggedeelte? Bedenk ook dat je wellicht in de zomer je winterjassen hier wil ophangen en bijvoorbeeld je skikleding kwijt wil. Zorg dat je je kast praktisch indeelt. Het hoge gedeelte is ideaal voor seizoenskleding en de dagelijkse kleding wil je op ooghoogte en binnen handbereik hebben. Zet alle kleding en spullen die een plaats moeten hebben op een rijtje. Hetzelfde geldt voor rekjes voor schoenen, lades voor sokken en ondergoed en eventueel ook beddengoed en handdoeken. Zodra je weet hoeveel volume je kwijt moet, kun je heel gericht de indeling gaan bepalen en hoeveel legplanken er moeten komen.

Tips voor het kopen van een kledingkast | Stek Magazine

#4 Stijl en kleur slaapkamerkast

De kleur van je nieuwe kledingkast is natuurlijk ook heel bepalend voor de sfeer van je slaapkamer. Bij elke stijl past ook een type kledingkast. Je kan de kast helemaal ‘op’ laten gaan in de slaapkamer door bijvoorbeeld een neutrale kleur kledingkast te kiezen die dezelfde kleur heeft als de wanden en je bed. Of juist een blikvanger door een heel contrasterende kleur te kiezen. Bij een witte vloer en wanden kunnen een donkere kleur kledingkast en bed zorgen voor de nodige sfeer. Met mooi beddengoed en een kleed naast je bed breng je eventuele kleuraccenten aan. Wil je eerst nog wat meer ideeën opdoen voor je slaapkamer? Breng dan eens een bezoekje aan woonboulevardpoortvliet.nl

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.