Stek Woon & Lifestyle Magazine

Tips om je huis brandveilig te maken

Het gebeurt tegenwoordig gelukkig lang niet meer zo vaak als vroeger: woningbrand. Maar het is nog altijd een gevaar. Je kunt echter veel maatregelen nemen, om veilig te zijn bij branduitbraak én om de kans op brand in je huis flink te verkleinen. Ben je benieuwd? Lees dan verder voor onze tips.

Spullen in een kluis bewaren

Voordat we overgaan op de tips om je huis brandveilig te maken, willen we je ook zeker meegeven: bewaar belangrijke spullen in een kluis. De kans op brand is helaas nooit helemaal uit te sluiten. Mócht het dan toch gebeuren, dan heb je in ieder geval je dierbare of dure spullen nog, als je ze in brandwerende kluizen bewaart. Geld, sieraden, documenten of elektronica: er zijn verschillende items om aan te denken. Je kunt bij Kluisstore terecht voor een bijpassende brandwerende kast. Denk na over de juiste grootte van de kluis, die je baseert op het aantal spullen dat je een plekje wilt geven.

huis brandveilig

Brandalarm installeren

Dé belagrijkste tip om de kans op een grote brand te voorkomen: installeer een brandalarm. In ieder geval op elke verdieping, maar het liefst zelfs op meerdere plekken per verdieping, in de woning. Mocht er een kleine brand of rook ontstaan, ben je er direct bij als het alarm afgaat. Je kunt je huis ontvluchten of proberen om de brand te blussen.

Brandblusser en branddeken

Om de brand goed te kunnen blussen, heb je baat bij een brandblusser en een branddeken in huis. Bij bedrijfspanden is dit bijvoorbeeld heel gebruikelijk om te hebben, dus waarom niet in de eigen woning?

Vluchtroute

Als de brand in de woning ernstig is, wil je je huis eenvoudig en snel kunnen ontvluchten. Een zogenoemde vluchtroute is wenselijk. Zorg in ieder geval voor meerdere uitgangen uit de woning. De brand kan immers bij de voordeur zijn, waardoor deze geblokkeerd is. Kun je ook de woning verlaten via een achterdeur of een raam?

Niet roken in huis

Hierboven hebben we het vooral over manieren om te handelen bij brand. Wat kun je echter doen om de kans op brand te verkleinen? Rook liever niet binnenshuis, en zeker niet in het bed of bij andere meubels. Doof sigaret of sigaar goed uit na gebruik.

huis brandveilig tips

Oppassen met kaarsen

Brand kan ook ontstaan door een onvoorzichtige omgang met kaarsen. Zet kaarsen nooit in de buurt van gordijnen of andere stoffen onderdelen in huis. Blijf altijd in de buurt als er kaarsen aanstaan, en laat zeker kleine kinderen niet alleen achter met kaarsen.

huis brandveilig

Veiligheid in de keuken

Blijf altijd bij het fornuis in de buurt als je aan het koken bent. Leg geen brandbare spullen naast het fornuis neer. En controleer na het koken of de pitten goed uit zijn.

Stoffilter van de wasdroger

Tot slot: we vergeten vaak het stoffilter van de wasdroger schoon te maken. De droger wordt erg heet, waardoor brand kan ontstaan. Maak er een gewoonte van om dit schoon te maken – na ieder gebruik!

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.