Stek Woon & Lifestyle Magazine
Society Table | Designer Arne Jacobsen

Designnieuws: Society Table by Arne Jacobsen

Tijdens de Stockholm Furniture Fair 2018 presenteerde de Deense architect en ontwerper Arne Jacobsen een vernieuwde versie van zijn in 1952 ontworpen Society Table. Het merk Carl Hansen & Son nam deze op in de collectie designklassiekers en maakte hem toegankelijk voor designliefhebbers wereldwijd.

Society Table | Designer Arne Jacobsen

Eenvoudig en expressief

Bauhaus, functionalisme en industriële vormgeving komen op subtiele wijze samen in Arne Jacobsens Society Table. De tafel werd in 1952 ontworpen als geschenk aan de American-Scandinavian Foundation in New York.  Destijds al een gedurfd meubelstuk en nog altijd een vooruitstrevend ontwerp dat aansluit bij de huidige trends op het gebied van interieurdesign Het tijdloze ontwerp van de tafel is deels toe te schrijven aan Jacobsens bijzonder innovatieve aanpak. De wereldberoemde architect en ontwerper hanteerde een eenvoudige en expressieve stijl die al decennialang met de tijd meegaat.

Combinatie van staal, fineer, leer en hout

De Society Table bestaat uit een combinatie van staal, fineer, leer en hout en werd in 1952 op maat gemaakt voor de grote Deense scheepswerf Burmeister & Wain. De schrijftafel maakte deel uit van een complete set kantoormeubelen die werd geschonken aan de American-Scandinavian Foundation in New York, een organisatie die zich inzet voor culturele en educatieve uitwisseling tussen de VS en Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland. Van dit zeldzame bureau werden aanvankelijk slechts een paar exemplaren gemaakt, maar nu komt het weer tot leven in een enigszins aangepaste versie. Hiermee wordt een markant ontwerp aan de collectie van Carl Hansen & Son toegevoegd, maar voor het Deense meubelbedrijf vormt het ook een substantiële bijdrage aan het portfolio van prominente meubelontwerpers die het Danish Modern-tijdperk mede hebben vormgegeven.

Ontwerp Society Table

Het functionalistische bureau was een van de vele iconische meubelstukken waarmee Arne Jacobsen naam maakte als ontwerper. De jaren 50 en 60 waren de hoogtijdagen van Jacobsens carrière en de Society Table is kenmerkend voor de gedurfde wijze waarop deze wereldberoemde en vooruitstrevende ontwerper nieuwe materialen combineerde en met innovatieve vormen experimenteerde. Met behulp van nieuwe technieken creëerde hij een slank, met leer bekleed tafelblad dat op natuurlijke wijze als een tafelkleed om het buisvormige metalen frame valt.

Society Table | Designer Arne Jacobsen

Zwevend ladeblok

Een van de ontwerptechnieken die Jacobsen gebruikte om de Society Table zo’n lichte en stijlvolle uitstraling te geven, was het verbinden van de zes laden aan de tafel door het ladeblok te laten ‘zweven’ met behulp van vier metalen buizen. Het geeft de tafel een luchtig uiterlijk. Het ladeblok kan zowel links als rechts bevestigd worden. Je kan de laden kiezen in diverse afwerkingen zoals massief eiken, notenhout of zwart gevernist eikenhout.

De Society Table is vanaf mei 2018 verkrijgbaar carlhansen.com

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.