Stek Woon & Lifestyle Magazine

Een kijkje bij Keramiek Studio Hear Hear

Authenticiteit is een belangrijke trend op interieurgebied. Een product met een verhaal of een accessoire dat met liefde en vakmanschap is gemaakt, hebben verreweg de voorkeur boven de massa. We nemen een kijkje bij Rena van Keramiek Studio Hear Hear.

Rena Noordermeer heeft graphic design gestudeerd aan de Willem de Kooning Academie (WDKA) en woont nu samen met haar vriend Sam in Assendelft. Het stel verruilde de hectiek van de Amsterdamse binnenstad voor de rust en ruimte van een dorp. De verhuizing betekende het einde van de conceptstore van Rena en de fietsenwinkel van Sam. Maar ook het begin van iets nieuws: Studio Hear Hear.

The road to Studio Hear Hear

Rena is dol op het verzamelen van mooie dingen. In haar conceptstore in hartje Amsterdam verkocht zij unieke producten van bijzondere merken. Bij haar keuze voor de producten en de merken was duurzaamheid heel belangrijk. Drie jaar heeft Rena de winkel fulltime gerund. Toen was het tijd voor iets nieuws: Rena sloot de winkel en ging haar eigen producten maken. Zo is Studio Hear Hear ontstaan. En wij nemen een kijkje bij deze bijzondere studio.

Studio Hear Hear | Keramiek | Stek Magazine

Studio Hear Hear | Keramiek | Stek Magazine

Eigen productielijn

De studio is een mooie open en lichte ruimte. Naast de werkplek van Rena staan alle ontwerpen van Sam en Rena. Onder de trap de oven waarin Rena haar keramiek bakt. “Ik wilde zelf gaan creëren. Dat wist ik zeker nadat ik drie jaar de winkel had gerund en hier de producten voor had ingekocht”, vertelt Rena. “Ik had drie mogelijkheden voor mezelf in gedachten: houtbewerking, zilversmid en keramiek. Ik besloot met de laatste optie te beginnen. Ik volgde een cursus aan het Keramiek Center Amsterdam. Inmiddels heb ik een vaste productielijn waar ik mallen voor gebruik. Voor mij hoeft het niet perfect te zijn. Je mag juist zien dat het handgemaakt is. Dat maakt een voorwerp namelijk uniek.”

Experimenteren

Naast de vaste productielijn experimenteert Rena graag. Ze gebruikt voornamelijk Duitse klei in verschillende soorten. “Het is af en toe gewoon een kwestie van uitproberen hoe de kleur van een bepaalde kleisoort uitpakt”, licht Rena toe. “Dat vind ik ook het leuke van keramiek. Ook de glazuurlaag verandert de uitstraling. Op dit moment maak ik vooral wat kleinere voorwerpen zoals bekers, vazen en kleine schalen. Het liefst zou ik ooit iets echt groots willen maken. Een flinke vaas of pot. Een echte eyecatcher! Wat ik ook heel leuk vind is het maken van objecten samen met Sam. Materialen als hout en keramiek combineren tot een bijzonder ontwerp en het samen creëren.”

Studio Hear Hear | Keramiek | Stek Magazine

Studio Hear Hear | Keramiek | Stek Magazine

Creativiteit delen

Rena vindt het heerlijk om hele dagen alleen of samen met Sam in haar studio te werken. Daarnaast deelt ze graag haar kennis en creativiteit met anderen tijdens workshops. “Ik vind de afwisseling erg leuk”, zegt Rena. “Ik kan dagen in gemakkelijke kleren lekker met keramiek bezig zijn zonder veel contact met de buitenwereld. Dan is het ook weer heel fijn om met een groep bezig te zijn tijdens een workshop. De workshop kan bestaan uit een dag samen voorwerpen maken van keramiek. Na de workshop bak ik de voorwerpen af en breng ik een glazuurlaag aan. Vervolgens stuur ik de kunstwerken naar de deelnemers. Mensen kunnen ook bij mij terecht voor een professionele cursus over werken met klei of voor lessen over het maken van kunst van keramiek.”

Liefde voor groen

Dat de studio een botanisch interieur heeft is een understatement. Met meer dan honderd planten is het een groene oase. Rena werkt ook twee dagen per week bij de groene stadswinkel ‘Wildernis’ in Amsterdam waar je haar keramiek kunt kopen. Af en toe neemt ze nog een bijzondere plant mee naar huis. “Ik ben echt groen opgevoed”, vertelt Rena. “Ik groeide op in Naaldwijk. Van mijn zakgeld kocht ik al plantjes. Ik vind het heerlijk om lekker met de gieter door de studio te lopen en de dorre blaadjes hier en daar weg te halen. Het leukste aan planten vind ik dat er weer nieuwe blaadjes aankomen of dat de takken bijzonder uitgroeien. Een mooi voorbeeld is de plant op de grote kast. Sam is half Noors en we hebben een stekje meegenomen van een plant van zijn oma uit Noorwegen. Hij is uitgegroeid tot een flinke plant die ook nog eens prachtige bloemetjes bleek te hebben. Heel bijzonder!”

Studio Hear Hear | Keramiek | Stek Magazine

Studio Hear Hear | Keramiek | Stek Magazine

Meer dan een studio

Op de tweede verdieping van de studio kun je ver uitkijken over de weilanden. Beneden bevindt zich een terras met hetzelfde fijne uitzicht. “Vooral in de zomer is het hier genieten”, zegt Rena. “Dan komen de koetjes en schaapjes voorbij.” “We organiseren hier dan ook vaak bijeenkomsten. Hier komen dan allerlei verschillende creatieve mensen samen. Maar we kennen ook een picknick-bijeenkomst en een plant-ruilen-bijeenkomst. Deze get togethers zijn heel populair. Het is elke dag weer genieten hier!”

1 reactie

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.