Stek Woon & Lifestyle Magazine

Houtbewerking: Een kijkje in de workshop van Sam

Authenticiteit is een belangrijke trend op interieurgebied. Een product met een verhaal of een accessoire dat met liefde en vakmanschap is gemaakt, hebben verreweg de voorkeur boven de massa. In de rubriek ‘Workshop’ geven we je een kijkje achter de schermen van de makers van bijzonder mooie producten. Dit keer: een kijkje bij Sam die van houtbewerking zijn beroep maakte.

Houtbewerking

Sam had in Amsterdam een fietsenwinkel. Maar ook hij besloot dat het tijd was voor iets nieuws: houtbewerking. Dit doet hij naast Studio Hear Hear in zijn eigen werkplaats. Dat is wel wat anders dan de fietsenwinkel die hij in Amsterdam had. De fietsenwinkel was bijzonder omdat er ook een café bij zat. Het heeft Sam altijd veel voldoening gegeven dat hij van zijn fietshobby zijn beroep heeft kunnen maken. “Maar toch was het op een bepaald moment tijd voor iets nieuws”, vertelt Sam. “Het roer om. Zowel wat werk als wonen betreft.” Dat werd houtbewerking. Neem een kijkje in Sams werkplaats en laat je inspireren door zijn verhaal.

Leren houtdraaien

In Assendelft was alle ruimte en rust voor een nieuwe hobby. Zonder enige ervaring of kennis begon Sam aan het bewerken van hout. “Ik had de draaibank allang in huis voordat ik überhaupt iets kon met houtbewerken”, lacht Sam. “Ik wilde het gewoon gaan doen. Ik houd van kennis, van aanpakken en leren om met gereedschap te werken. Ik ben op YouTube filmpjes gaan bekijken en heb mezelf geleerd houtdraaier te worden. Avondenlang heb ik lekker in de studio op de bank naar YouTube gekeken. Vooral de Amerikaanse oude rotten in het vak zijn wat kennis betreft interessant.”

Houtbewerking, Behind the Workshop

houtbewerking

Mooi materiaal

Waarom Sam hout zo’n mooi materiaal vindt om mee te werken? “Ieder soort is anders, ruikt anders… In mijn werkplaats maak ik van blokken hout schalen. Net als met de fietsen, heb ik hier ook weer van mijn hobby mijn werk gemaakt. Ik leer steeds over het houtbewerkingsproces en ik kom erachter hoe belangrijk goed gereedschap is. Ik investeer dan ook in betere beitels en een professionelere draaibank staat hoog op mijn wensenlijst.”

Houtbewerking en keramiek

Alles samen

Sam en Rena wonen aan de overkant van de studio, maar zijn samen vrijwel de hele dag te vinden in de studio zelf. Samen wonen, samen werken. Hoe bevalt dat? “We doen overdag gewoon ons eigen werk”, vertelt Sam. “Ik ben in de werkplaats of ik zit boven achter de computer en dan is Rena beneden aan het werk. Af en toe maken we iets moois samen. Hout en keramiek passen perfect bij elkaar. We eten altijd samen, maar verder doen we ieder ons eigen ding. Dat werkt goed. De studio is een heerlijke plek en is ruim genoeg voor twee. Het enige nadeel is dat de studio geen woonbestemming heeft. We kunnen de ruimte dus niet zo aanpassen dat we er ook kunnen wonen. Het liefst kopen we ooit een kleine oude boerderij die we zelf helemaal opknappen met een leuk stukje land eromheen. Maar voor nu zijn we super gelukkig. Met de plek en het feit dat we allebei kunnen doen waar onze passie ligt!”

Houtbewerking

Lees hier het artikel over Rena

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.