Stek Woon & Lifestyle Magazine
renault uitgelicht

Renault Design Award 2015

Dit jaar organiseert Renault voor de tweede keer de Renault Design Award. Vier jonge, talentvolle designer-duo’s krijgen de opdracht om een lifestyleproduct te ontwerpen wat het leven gemakkelijker maakt. Ieder designer-duo wordt gekoppeld aan een levensfase uit de Renault designstrategie beginnend met ‘love’ en eindigend in ‘wisdom’.

In een proces dat ‘pressure cooking’ genoemd wordt, krijgen de designers in totaal 48 uur de tijd om de opdracht van Laurens van den Acker, Directeur Industrial Design bij Renault, te verwerken tot een lifestyleproduct. De komende weken kun je in vier afleveringen ontdekken welk designer-duo de jury weet te overtuigen met hun slimme design. Het beste ontwerp gaat naar huis met de Renault Design Award 2015.

Team Love: Iris en Ruben

Iris van Daalen en Ruben Thier richtten in 2011 hun eigen design studio op. Ruben houdt zich voornamelijk bezig met de technische aspecten van het design, waarbij hij zich focust op de materialen en haalbaarheid van een ontwerp. Iris werkt vooral vanuit haar intuïtie en speelt het liefst met vormen en kleur. Belangrijk bij het designproces is voor beiden de omgeving van het ontwerp, het spelen met kleur, licht en andere invloeden van buitenaf.

ruben

Werk- en liefdesrelatie

Het duo heeft naast een professionele werkrelatie ook een liefdesrelatie en die dynamiek is terug te zien in hun poëtische minimalistische designs. Voor deze opdracht ligt de focus van het duo op liefde en bruikbaarheid en denkt het duo een streepje voor te hebben omdat ze elkaar door en door kennen. Hun grootste valkuil ligt bij het ‘pressure cooking’ concept. Ook voor deze designers is de tijdsdruk de grootste uitdaging.

Team Explore: Joey en Lars

Joey Dogge en Lars Janzee zijn de designers achter Studio Nuance. Tijdens hun opleiding aan de Design Academy in Eindhoven ontdekten de twee dat ze elkaars designs naar een hoger niveau tilden. Na hun afstuderen sloegen ze de handen ineen en was Studio Nuance geboren. Lars en Joey ontwerpen zonder het totaalplaatje uit het oog te verliezen, en doen er alles aan om verwachte en onverwachte belemmeringen voor de gebruiker te voorkomen. Daarbij ligt de focus bij het duo op het creëren van een duurzaam en betrouwbaar design.

joey-en-lars

Multifunctioneel

De twee richten zich binnen de Renault Design Award op een multifunctionele toevoeging aan het leven voor de mens. Tijdens hun opleiding hebben ze al ervaring opgedaan in de autobranche, maar de visie van Renault brengt een nieuwe uitdaging met zich mee. Het werken met een extreme deadline wordt de grootste uitdaging voor het duo. Zij willen binnen 48 uur een tastbaar prototype presenteren aan de jury.

Team Play: Joost en Jesse

Joost Jansen en Jesse Kirschner laten speciaal voor de Renault Design Award 2015 hun werelden samenkomen. Het duo is normaal gesproken geen team hebben een hele verschillende achtergrond. Jesse is een parametrisch ontwerper en gespecialiseerd in 3D printing, terwijl Joost bekend staat om zijn extravagante modeontwerpen en uitbundige kleurrijke stijl. Toch hebben ze een factor die hen bindt: ‘ze werken heel hard, zonder het vervelend te maken’. De lol-factor speelt een grote rol in hun designproces.

joost-en-jesse

Vrienden

De twee zijn al een lange tijd vrienden, maar doken nooit eerder samen achter de tekentafel. De kans om samen te werken en de uitdaging van het ‘pressure cooking’ concept heeft het duo doen besluiten om deel te nemen. De grootste uitdaging binnen dit designproces ligt voor beiden in de beperkte tijd. Daarnaast hebben de twee een sterke visie en beeld van de wereld. Ze hopen dat deze verenigbaar is met de wereld van Renault.

Team Wisdom: Alissa en Nienke

Alissa van Asseldonk en Nienke Bongers zijn twee concept designers. Na hun ontmoeting op de Design Academy in Eindhoven besluiten de twee al snel hun krachten te bundelen. Hun focus ligt op het experimenteren met materialen. De interactie met de mens staat daarin altijd centraal. Tijdens hun ontwerpproces laten ze hun gedachten en ideeën op de vrije loop en creëren ze nieuwe werelden in vorm, textuur en kleur.

alissa-en-nienke

Pressure cooking

Dankzij uitvoerige materiaalonderzoeken heeft het designer-duo inmiddels gewerkt met vele verschillende materialen, van porselein tot aan de warmte-kleuringen van staal. Hun werk vertegenwoordigt het experimentele karakter van het duo. Waar Alissa en Nienke normaal gesproken maanden uittrekken voor een concept, worden ze nu voor het eerst onderworpen aan ‘pressure cooking’. De tijdsdruk wordt niet alleen hun grootste uitdaging, het is tevens de reden waarom het duo deelneemt aan de Renault Design Award gezien het duo erachter hoopt te komen hoe ze presteren onder druk.

De afleveringen

Vier jonge, talentvolle designerduo’s ontwerpen in 48 uur een lifestyleproduct van uit de designfilosofie van Renault. Kijk mee!

In aflevering 1 van de Renault Design Award 2015 ontvingen de designerduo’s de briefing van Laurens van den Acker, Senior Vice President Corporate Design. De designerduo’s zijn al vanaf 22 september te volgen via het YouTube kanaal!

De designerduo’s werken hard aan de concepten. Maar of dat genoeg is om de jury te overtuigen?

In de halve finale werken de designerduo’s binnen 24 uur hun concept uit tot een prototype. Na de presentatie aan de jury vallen er twee duo’s af.

In de finale zetten de twee overgebleven finalisten alles op alles wanneer ze hun eindproduct presenteren aan de jury. Kijk mee hoe Laurens van den Acker in deze spannende laatste aflevering de winnaar bekend maakt van de Renault Design Award 2015! In de finale zetten de twee overgebleven finalisten alles op alles wanneer ze hun eindproduct presenteren aan de jury. Kijk mee hoe Laurens van den Acker in deze spannende laatste aflevering de winnaar bekend maakt van de Renault Design Award 2015!

Meer informatie: Renault Design Award

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.