Stek Woon & Lifestyle Magazine
Van schets tot stoel

Kijkje achter de schermen: Van schets tot stoel

Ontwerper Marc Th. van der Voorn geeft ons een kijkje achter de schermen van zijn ontwerpstudio. Dit keer zoemt hij in op de ontwikkeling van de HOLE chair, zijn laatste ontwerp voor het Nederlandse meubelmerk Spoinq. Na ruim een jaar ontwikkeling is de stoel tijdens Maison et Objet geïntroduceerd in Parijs.

Ontwerpproces

Elk begin is moeilijk, ik hoor het vaak. Tijdens het ontwerpen, is het voor mij net andersom. Naarmate je verder komt in het proces, wordt het steeds spannender! Werkt het wel, wat ik heb bedacht? En krijg ik iedereen mee om net dat stapje extra te doen om het tot een succes te maken? Door gebruik te maken van 3D visualisatie en het printen van 3D-schaalmodellen kan ik al in een vroeg stadium zien of het ontwerp klopt. Ook kan ik daardoor het aantal prototypes beperkt houden en dus ook de kosten. Bij de bouw van het eerste echte model komen de meeste kinderziektes wel boven tafel. Dan is het “Yes!” of terug naar de tekentafel. Soms sta ik zelf in de werkplaats om een constructie of een detail te testen, dan leer je een product helemaal goed kennen. Maar vaker worden de modellen door een meubelmaker gemaakt en zie ik na weken in spanning afwachten het eindresultaat.

De vondst

Als ontwerper zoek ik naar een mix van verrassing en herkenning. Een draai geven aan wat er al is en iets toevoegen dat je nooit meer vergeet. Het doorboren van de zitting door de voorpoten was de twist die ik zocht voor de HOLE chair. Hierdoor ontstaat letterlijk een zichtbare link tussen de zitschaal en het onderstel. Als gebruiker ervaar je dit zodra je de stoel ziet staan, maar ook als je op de stoel zit.

Het oogt goed en voelt goed. Een detail waarvan ik geniet, elke keer als ik de stoel zie staan. Dan denk ik; goed bedacht en mooi gemaakt, ga de wereld maar veroveren!

Tijdloos

Een stoel is een gebruiksvoorwerp dat, mits goed gemaakt, meerdere generaties mee kan. Door ambachtelijk en duurzaam te produceren, draag je als ontwerper ook op dat vlak een steentje bij. De materiaalkeuze is daarbij van groot belang. De HOLE chair is gemaakt van Europees Eiken, bekend om zijn hardheid en daarom ideaal voor het onderstel. Voor de bekleding heb ik gekozen voor 100% wol, afkomstig van een ambachtelijke weverij uit Denemarken. Zij gebruiken een heel fijn garen waardoor de stof mooi valt. Heel belangrijk om de uitsparingen in de zitting mooi af te werken. Wol is van nature vuilafstotend en brandvertragend. De gebruikte wol heeft een Ecolabel en is 100% recyclebaar. Dat zijn wensen van de klant, die neem je als ontwerper mee in het ontwerp.

Details

Het onderstel is op meerdere punten bijzonder. Naast dat het door de zitting schiet, hebben de stoelpoten een facet-geslepen zijde. Dit detail kostte me de nodige overtuigingskracht. Maar toen de eerste samples binnenkwamen, was iedereen er direct van overtuigd dat het wezenlijk iets toevoegt. Het maakt de stoel een sieraad aan tafel.

Introductie video

De making-of video

Marc Th. Van der Voorn is all round productontwerper met een voorliefde voor verlichting. Het merk AAN-UIT is zijn speeltuin op het gebied van verlichting. Kijk op marcvandervoorn.nl voor meer tips en inspiratie.

Fotografie: Simone de Geus

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.