Stek Woon & Lifestyle Magazine

Recycle oude materialen voor een sfeervol huis

Heb je een strak interieur of een nieuwbouwwoning zonder sfeervolle details? Dan is de kans aanwezig dat je je er nog niet helemaal thuis voelt. Een wit en strak interieur kan kil en kaal aanvoelen. De oplossing is eenvoudig: voeg oude en gerecyclede materialen toe. Kom in actie en geef je huis de sfeer die het verdient!

Oude bouwmaterialen geven sfeer!
Met een paar kleine ingrepen verander je een kil interieur snel in een huiselijk tafereel. Hoe? Ga eens op zoek naar oude materialen. Oude materialen en meubels geven je huis net die warme touch. Ze brengen bovendien een gezellige, levendige sfeer in en om je huis.

160210_hoekje_keukenkast
Recyclen is duurzaam
Kies voor een bad op pootjes, een retro trap, gebruikte tegelvloeren, tweedehands deuren: met gebruikte spullen geef je persoonlijkheid aan je huis. De materialen die je op de kop tikt zijn niet in massa geproduceerd. Origineler kan haast niet. Bijkomend voordeel; met het hergebruik van materialen kan je veel geld besparen. Tijd dus om wat tips en voorbeelden met je te delen!

Hergebruik van pallets
Pallets zijn op talloze manieren om te toveren tot meubelstuk. Multifunctioneel én betaalbaar. Op Pinterest vind je enorm veel inventieve voorbeelden. Denk aan een bank of bed. Stapel daarvoor twee keer twee pallets op elkaar. Let op dat ze dezelfde afmeting hebben. Leg daarop grote kussens of matrassen met een mooie hoes. Kleed de bank aan met losse kussens en een plaid. En voilà… je lowbudgetbank is geboren. Tip: zijn je pallets niet echt mooi? Bevestig dan houten (steiger)delen tegen de voor- en zijkant van de pallets voor een nettere look.

Houten planken
Oude houten planken, kaasplanken, vloerdelen: het zijn simpele en effectieve sfeermakers. Ze geven direct warmte aan je moderne keuken, bijvoorbeeld als plank boven een strak wit aanrecht. Of hang een aantal oude planken in een kale nis. Zo heb je in een handomdraai een gezellige boekenkast.

160210_bed_deur
Oude lijsten
Op rommelmarkten en tweedehands winkels vind je ze in alle geuren, kleuren en maten; oude lijsten. Verzamel een hele serie en hang ze gegroepeerd aan je strak gestuukte wand.  Zo creëer je een prachtige blikvanger. Houd je van rust? Bevestig dan de lijsten tegen de wand en schilder wand en lijsten in eenzelfde kleur. Een fantastische basis om je eigen kunst tentoon te stellen.

Paneeldeuren
Oude paneeldeuren zijn geweldige sfeermakers. Ze geven je woning direct een gezellige uitstraling. Niet alleen als deur. Met behulp van twee schragen tover je je deur om tot tafel. Of geef je slaapkamer een facelift en gebruik een oude paneeldeur als hoofdeinde van je bed. Zo eenvoudig kan het zijn!

Keukenkastjes
Oude keukenkastjes; ik ben er dol op. Vooral bovenkastjes zijn enorm snel om te toveren tot een gezellig wandkastje. Oude modellen uit de jaren zeventig of ouder zijn van zichzelf al super charmant. Modernere varianten zijn met een hip kleurtje en andere grepen niet meer te herkennen. Een gezellig hoekje is geboren!

oude haken en knopen
Oude haken en knoppen
Tussen oude bouwmaterialen of in de kringloopwinkel vind je ze met bakken tegelijk; oude haken en deurknoppen. Zelfs moderne deuren ondervinden een metamorfose met bakelieten jaren dertig deurklinken. Ben je op zoek naar een blikvanger voor je hal? Bevestig aan een (geschilderde) plank verschillende oude haken. Hang de plank aan de wand en je garderobe is klaar. Zo proef je voortaan de authentieke sfeer van jouw huis zodra je over de drempel stapt.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.