Stek Woon & Lifestyle Magazine
Ruimtes verlichten | Stek Magazine

Licht op plekken waar je geen ruimte hebt voor lampen

Er zijn ruimtes waar het niet handig is om een lamp op de vloer te zetten, of aan de muur op te hangen. Het zijn vaak kleine ruimtes, of ruimtes waar steeds veel mensen doorheen lopen. Daar staat of hangt een lamp alleen maar in de weg.

Zoek het hogerop

Deze situatie herken je vast wel in je eigen huis. Een gang is typisch zo’n plek waar een staande lamp ronduit onhandig is. Maar waar ook een lamp die aan de muur is gemonteerd vaak niet de beste oplossing is. Zeker als je een smalle gang hebt, loop je er snel tegenaan. Een oplossing kan zijn om de lamp extra hoog te hangen, zodat je hier geen last meer van hebt. Wil je echter je hele gang goed verlicht hebben? Dan is het vaak slimmer om het nog hogerop te zoeken: naar het plafond, of eventueel de bovenste rand van je muur. Zeker als je muren hebt met een holle ruimte erachter, of een (deels) verlaagd plafond, is de gang een ideale plek om lampen in te bouwen.

Ruimtes voor lampen | Stek Magazine

Gebruik LED spots om de ruimte goed te verlichten, zo bespaar je ook nog eens flink op je elektriciteitskosten. Heb je in je plafond of muur weinig ruimte om ook de grote transformator die doorgaans nodig is bij dit soort spots weg te werken, kies dan voor GU10 LED spots Deze hebben geen transformator nodig, en kunnen zo op het lichtnet worden aangesloten.

Ruimtes voor lampen | Stek Magazine

Voor in de kleinste ruimtes

Waar LED spots een prima oplossing zijn in een gang, en bijvoorbeeld ook in een toiletruimte of badkamer goed op hun plek zijn, heb je ook van die plekjes in huis die altijd te donker zijn, maar waar geen aansluiting te vinden is voor een lichtbron. Een diepe inbouwkast, bijvoorbeeld. Overdag kun je er misschien alles nog wel in vinden, maar in de avonduren kun je er niets in vinden.

Op dit soort plekken kun je verlichting op batterijen overwegen. Er zijn van die handige lampjes die je zo in een kast kunt plakken, en aan kunt zetten door erop te drukken. Doordat deze gebruikmaken van zuinige LED lampjes, gaan de batterijen veelal lang mee. De hoeveelheid licht die deze lampjes geven is uiteraard beperkt, maar wel precies genoeg om in een donkere kast dat beetje extra licht te creëren dat ervoor zorgt dat je dingen wél kunt vinden.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.