Stek Woon & Lifestyle Magazine
CF COY

Kleur woonkamer kiezen

We horen het maar al te vaak: Er moet alleen nog een leuk kleurtje op de muur. Een kleur woonkamer kiezen is best lastig. Kleuren in de woonkamer hebben veel invloed op de sfeer. Tijd om alles over kleur in huis op een rijtje te zetten.

Invloed van kleur

Bij welke kleur voel jij je thuis? Kleuren beïnvloeden, dag in dag uit, ons hele leven zonder dat wij ons hiervan bewust zijn. De energie van kleur heeft ook invloed op onze stemmingen, levensvreugde, werklust en welzijn. Je kunt je nauwelijks voorstellen, hoe het leven zónder kleur zou zijn. Vind je het best spannend om een hele muur zomaar in een andere kleur te schilderen? In welke woonkamer kleur dan precies? Na het lezen van deze blog heb je vast zin om aan de slag te gaan!

Kleur woonkamer tips

Elk jaar worden er nieuwe trend- en kleur prognoses gepubliceerd. Zo heeft Akzo Nobel Koper oranje uitgeroepen tot de kleur van 2015. Waar ik overigens zelf èrg blij van word want deze is prachtig te combineren met al mijn lievelingstinten. Een kleur woonkamer die ik dus wel in huis haal.

Koper Oranje | Kleur woonkamer | Stek Magazine

Vorig jaar was de eer aan de Teal. Allemaal leuk natuurlijk, maar wat als dat totaal niet ‘matcht’ met jouw meubels? Ervaar het als een trend en vergelijk het met mode. Het ene jaar zijn huispakken hot, daarop ineens een mini glittershortje. Dat wil uiteraard toch ook niet zeggen dat je meteen naar de winkel rent om het aan te schaffen. Bij kleding zoek je naar die items die je aanspreken, die iets accentueren of juist camoufleren. Maar vooral waar jij blij van wordt en waar jij je lekker in voelt.

Moodboard kleur woonkamer

Als je het moeilijk vindt om de juiste kleur woonkamer te kiezen, begin dan met het maken van een moodboard. Verzamel plaatjes van sferen en stijlen die je aanspreken. Kijk ook goed naar de ruimte die je wil schilderen en de lichtinval. Combineer de ruimte die je wil schilderen met je moodboard en neem ook de kleuren van je vloer en gordijnen hierin mee. Maak uit je verzameling kleurstaaltjes een kleinere selectie.

Mere color, unspoiled by meaning, and unallied by different form, can speak to the soul in thousand different ways,”  – Oscar Wilde

Kleur en je humeur

Elke kleur woonkamer heeft een eigen gevoelswaarde die van invloed is op je humeur! Het is niet onbelangrijk om de betekenis van alle kleuren ook nog even mee te nemen in je plan. Ik zet ze voor je op een rijtje.

De basistinten

ZWART is een elegante, dramatische modekleur, die gedurfd en geraffineerd kan zijn. Zorgt voor een chique en statige uitstraling. Zwart werkt ruimteverkleinend en heeft veel licht nodig.

WIT is een frisse, koele en steriele kleur, die andere kleuren ondersteuning geeft. Het is een neutrale kleur en werkt ruimte vergrotend.

GRIJS is een degelijke, zakelijke en respectvolle serieuze kleur. De kleur is neutraal en een ideale achtergrond. Het straalt een bepaalde rust uit en is een prima basiskleur. Het voelt zich goed in zowel een modern huis als in een klassiek interieur.

BRUIN is een sombere deprimerende kleur in sommige kleur nuances, maar kan ook een gezellige intieme kleur zijn in andere kleur nuances. De kleur bruin straalt stabiliteit en gewichtigheid uit.

GROEN is een natuurkleur die huiselijk en rustgevend is. Een kleur die lichaam en geest in balans brengt. De kleur groen laat zich goed combineren met natuurlijke materialen.

De accentinten

BLAUW is een koele en verfrissende kleur. De kleur woonkamer van water en lucht en werkt optisch vergrotend. De kleur blauw geeft een gevoel van oneindigheid. Het is een verkoelende kleur die vrede en rust geeft. Blauwtinten zijn goed met elkaar te combineren.

Kleur woonkamer | Stek Magazine

TURKOOIS is een ontspannende kleur die je heldere gedachten geeft en je intuïtie bevordert. Het geeft verkoeling. De kleur is kalm, vredig en ontspannen, geeft een helder hoofd zonder last van emoties.

PAARS is een magische, mysterieuze, creatieve en rustgevende kleur. Met paars geef je je huis een persoonlijke uitstraling. Het is een kleur die diepe ontspanning kan oproepen en een gevoel van kracht en waardigheid geeft. Het is tevens de kleur van spiritualiteit, het geeft een gevoel van zekerheid en zorgt voor vastbeslotenheid. Grijs samen met paars, zwart en goudtinten is warm en chic, paars met felgroen, oranje en turkoois is exotisch.

ORANJE is een warme, stimulerende en opwekkende kleur. Feestelijk, een gezellige kleur met weelde. De tint oranje stimuleert de eetlust en is daarom een prima kleur voor een keuken of eethoek. Ook zeer geschikt voor een werkkamer door zijn stimulerende kenmerk.

GEEL is een opwekkende, vrolijke en energie opwekkende kleur. Een warme, zonnige en overstralende kleur, die ruimte vergrotend werkt. Deze kleur activeert de hersenen en zenuwen en staat voor communicatie en creativiteit. De kleur die het meest verwant is met het licht.

ROOD activeert emoties en is de oerkleur onder de kleuren. Het is een warme, vrolijke, uitnodigende en opwekkende kleur met passie. Het is de warme kleur van liefde.

ROZE is een warme intieme kleur die liefde en intimiteit oproept. Het kan zelfs het meest ijzige karakter ontdooien. Deze kleur geeft ontspanning, straalt vreugde uit en is vriendelijk, teder en emotioneel. De kleur roze is prachtig en zeer verschillend te combineren. Bijvoorbeeld met grijzen wordt het stoer, met pastelkleuren lieflijk.

Speels gebruik van kleur woonkamer

In plaats van hele muren in één kleur te schilderen, kun je ook wat creatiever aan de slag. Eigenlijk veel leuker toch? Voordeel: minder verf nodig met nog meer resultaat! Schilder eens een halve muur tot aan een lambrisering. Verf het plafond in een andere kleur dan de muren. Nog leuker: neem de bovenste rand van de muren mee. Een ander idee: schilder een baan vanaf het plafond tot aan de vloer die bijvoorbeeld precies even breed is als je kast. Zo komen al je spulletjes ineens veel mooier uit! Maak mooie vormen zoals bijvoorbeeld cirkels, rechthoeken en kruizen op je muur. Geef je trap een loper in diverse kleuren en breedtes. Laat kleuren terugkomen door meubels en accessoires van verrassende kleuraccenten te voorzien. Kortom durf te experimenteren!

Mocht je er, ondanks al deze tips en tricks nóg niet uitkomen, stel dan je vraag in een reactie onder dit bericht.

rosalisavilla.com

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.