Ga je binnenkort verhuizen of ben je nog niet tevreden over de huidige sfeer en inrichting? Helemaal opnieuw beginnen en opnieuw inrichten is een geweldig leuke uitdaging. Maar het kan ook best lastig zijn, want waar kan je het beste mee beginnen? En hoe maak je een moodboard? We vragen het aan Merel van Mira4Styling. Zij is interieurstyliste en laat ons aan de hand van een door haar ontworpen interieurplan zien hoe zij dat aanpakt. Wij krijgen zin om aan de slag te gaan! Jij ook?
Stap 1: Hoe maak je een moodboard?
Merel: “Verzamel plaatjes uit tijdschriften van sferen die je mooi vindt. Bedenk goed welke materialen en kleuren je het liefste wil verwerken in je nieuwe interieur. Passen deze kleuren en materialen bij het meubilair wat je al hebt en wil behouden? Een Ferrarirode bank zal sterk de sfeer bepalen. Pas je sfeerplaatjes hierop aan, of kijk of je de bank kunt (laten) bekleden. Maak van je verzamelde plaatjes een moodboard.
Een moodboard is niets meer dan een sfeercollage. Je hoeft zeker niet al het meubilair waarvoor je hebt gekozen in het beeld te verwerken. Ben je tevreden over het resultaat? Hou je dan vast aan het moodboard bij het inrichten. Zo zal je altijd een eenheid in stijl, kleur en materiaal houden voor een ‘kloppend’ resultaat.”
Stap 2: Plattegrond
“Neem nauwkeurig de maten op van de nieuwe woonkamer, verwerk deze in een schets van het oppervlak van de kamer. Meet ook de hoogte op. Geef aan waar er zich deuren en ramen bevinden, en of deze naar binnen of naar buiten draaien. Let ook goed op waar de aansluiting(en) voor de televisie en alle stopcontacten zitten. Als je niet grondig wilt verbouwen, zijn deze bepalend voor je meubelopstelling. Werk de schets van de plattegrond op schaal uit. Gebruik hiervoor schaal 1:50. Millimeterpapier of een schaalliniaal maken het makkelijker. In principe past de tekening goed op een A3. Het oppervlak is groot genoeg om later alle meubels in te tekenen. Let er ook op waar de zon opkomt en ondergaat. Koele tinten zoals blauw, worden in een kamer op het noorden erg kil en grauw. Geef het noorden aan in je tekening.”
Stap 3: Meubelopstelling
“Kijk goed naar al je meubelstukken. Wat wil je absoluut houden en waar stoor je je al jaren aan. Bedenk dat het lelijke oude kastje van oma, ook wel eens heel hip kan worden met een likje verf. Maak een selectie van meubels die de basis gaan vormen voor je nieuwe interieur.
Kijk of je dat wat je niet meer wil gebruiken kan verkopen op Marktplaats, of geef het weg. Teken je selectie zo goed mogelijk op schaal, en knip ze uit. Bedenk welke meubels je nodig hebt ter aanvulling, en ga op jacht. Thuis op het internet, of in de winkel. Koop nog niets, verzamel plaatjes of vraag in de meubelwinkel of je een foto mag maken. Passen deze stukken goed bij de stijl van dat wat je al hebt? Maak voor jezelf een duidelijke keuze in stijl. Kies je voor strak design, dan kun je beter een ander thuis gaan zoeken voor het kastje van oma. Teken ook de meubels die je wilt aanschaffen op schaal. Op de plattegrond kun je nu met de uitgeknipte meubeltjes gaan schuiven om een juiste meubelopstelling vast te leggen. Houd hier ook weer goed rekening met de lichtinval en de te verwachten looprichtingen in de kamer.”
Stap 4: Kleuren en materialen
“Maak, met het moodboard als richtlijn ernaast, een kleuren- en materialenplan. Verzamel vervolgens staaltjes en plaatjes of foto’s van alle materialen die je wilt gebruiken voor het ‘aankleden’ van de kamer en voor de meubelstukken. IKEA heeft meubelstoffen in ministaaltjes hangen, die je gratis kunt meenemen. Doe het zelf zaken hebben kleurenstaaltjes in alle denkbare kleuren verf en lak, en bieden vaak ook staaltjes van behang aan. Bij de meeste meubelwinkels, vloerenboeren, tegelhandelaren of meubelstoffen winkels, mag je stalenboeken lenen. Maak er anders foto’s van. Bij luxere leveranciers is er vaak de mogelijkheid om via het internet een staal aan te vragen. Toets voortdurend het gekozen materiaal aan het moodboard. Past het qua stijl, kleur en textuur bij de sfeer die je voor ogen hebt? Houd je van verandering in het interieur, kies dan voor een neutrale basis. Met muurverf en accessoires kun je een volledig nieuwe sfeer creëren, die relatief weinig kost. Nummer nu op je plattegrond de wanden, en geef kleurenstalen het corresponderende nummer.”
Stap 5: Accessoires en verlichting
“Deze stap is heel belangrijk voor het bepalen van de sfeer in de woning. Met accessoires en klein meubilair geef je je interieur de finishing touch die jouw persoonlijkheid weerspiegelt en gezelligheid schept. Kies voor een grote ruimte, grote accessoires of zet kleinere stukken in groepjes. Verdeel een accentkleur in bijvoorbeeld de Ferrarirode bank, met behulp van wanddecoraties, kandelaars, vazen en dergelijke, gelijkmatig over de ruimte. Zo krijg je een harmonieus geheel. Heb je een modern interieur, kies dan weloverwogen voor slechts enkele bijzondere stukken. Kunstobjecten bijvoorbeeld. Ook de verlichting is bijzonder bepalend voor de sfeer. Niet alleen het armatuur, maar ook het soort verlichting is belangrijk. Boven de eettafel kies je voor directe verlichting in de vorm van een hanglamp. Omdat je tenslotte goed wil zien wat er op je bord ligt of de krant kan lezen. Ga je in een oud huis wonen met een ornamenten plafond? Dan kan plafondverlichting in de vorm van een staande lamp het ornament extra in de spotlight zetten.”
Stap 6: Totaalbeeld
“Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van hoe jouw nieuwe woonkamer eruit komt te zien, kun je alle meubelstukken, gekozen kleuren, accessoires, kleinmeubilair en gekozen armaturen, verwerken in een collage. Kies een hoek van waaruit je de woonkamer wilt zien. Met behulp van alle verzamelde plaatjes probeer je zo goed mogelijk in perspectief de inrichting neer te zetten. Met behulp van een computer en printer kun je meubels kleiner of groter afdrukken. Bedenk dat het perspectivisch niet perfect hoeft te kloppen. Het gaat erom dat je een beeld krijgt van jouw toekomstige droominterieur. Ben je niet helemaal tevreden? Dan is het nu makkelijker om bij te sturen, dan wanneer jouw nieuwe huis vol staat na de verhuizing. Ook wanneer je niet gaat verhuizen is dit een super handig plan om na te denken over het inrichten van een ruimte. Vind je het lastig om een kleur te kiezen of vind je veel stijlen mooi? Dan is raadzaam om eerst een goed advies te vragen aan een deskundige interieurstylist(e) en bijvoorbeeld samen een plattegrond en moodboard te maken. De investering is het zeker waard want je voorkomt dat je meubels koopt of gordijnen aanschaft die later toch niet helemaal bij elkaar passen.”
Goede tips en uileg over een moodboard!