Stek Woon & Lifestyle Magazine
trap bouwen

Is jouw woning toekomstbestendig?

Is de woning waar jij nu in woont, of die je op het punt staat te gaan kopen, klaar voor de toekomst? Kun je er nu prettig in wonen, maar voldoet hij ook aan je eisen op het moment dat je wat ouder wordt? Hoe je leven er dan precies uit zal zien, dat valt vaak lastig te voorspellen, zeker als het nog heel ver weg lijkt. Nu alvast een beetje kijken naar wat er in de toekomst mogelijk is, dat is helemaal zo gek nog niet.

Woning Stek Magazine

Kun je er een beetje in uit de voeten?

Als je een huis koopt met het oog op de toekomst, of je afvraagt of je huidige woning geschikt is om je hele leven in te blijven wonen, dan is het goed om eens te kijken naar de toegankelijkheid ervan. Is de woning alleen te bereiken via een trap of één of meerdere treden, dan kan dat een probleem gaan vormen. Raak je slecht ter been is er vaak weinig wat aangepast kan worden, als de treden zich buiten bevinden.

Woning Stek Magazine

Bevindt de trap zich in de woning? Dan hoeft het probleem minder groot te zijn. Op de meeste trappen passen namelijk trapliften, zodat je gewoon naar boven en beneden kunt. Je zou je alvast kunnen laten adviseren, en bijvoorbeeld informeren naar een traplift van Handicare, en zien wat de mogelijkheden zijn. Dan weet je alvast of je deze trap later als obstakel moet gaan zien, of dat dit makkelijk op te lossen valt.

Woning Stek Magazine

Ook de rest van de woning, en, dan met name ook de badkamer, kun je eens met deze ogen bekijken. Is deze nu al geschikt voor het moment waarop bewegen wat lastiger wordt? Is er bijvoorbeeld al een ruime inloopdouche aanwezig? Mooi! Is dat nog niet het geval, en douche je in de badkuip? Onderzoek dan eens of deze gemakkelijk kan worden vervangen door een inloopdouche, en met welke kosten je rekening moet houden. Daar kun je maar beter op voorbereid zijn.

Waar moet je nog meer op letten?

Als je je afvraagt of een woning geschikt is om ook in de toekomst in te blijven wonen, dan kijk je naar nog meer zaken. Het formaat, bijvoorbeeld. Veel mensen gaan als zij wat ouder worden liever wat kleiner wonen. Alhoewel deze wens niet bij iedereen aanwezig is, is het goed om hier wel eens over na te denken. En kijk ook eens naar de ligging. Is dit een plek waar je graag de rest van je leven wilt blijven? Denk daarbij aan eventuele voorzieningen die je in de buurt wilt hebben, maar ook bijvoorbeeld naar de mate van rust of juist gezelligheid. Allemaal zaken die bepalen of jij ook later nog met plezier in je woning zal wonen.

1 reactie

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.