Stek Woon & Lifestyle Magazine
Van bouwval tot bioscoop | Stek Magazine

Interieurontwerp: Van bouwval tot bioscoop

Droom jij er ook van om een kaveltje te kopen en je eigen huis te ontwerpen? Of van een heel oud vervallen huis dat vanaf scratch opgebouwd moet worden? In dit nieuwe jaar gaan we samen met interieurontwerpers en architecten binnenkijken en ‘afkijken’. De allereerste in deze nieuwe reeks die ons meeneemt voor een kijkje achter de schermen van een verbouwing is ontwerpster Karin Bakker. Ze heeft al heel wat projecten op haar naam staan. We zijn te gast in Amsterdam-West waar zij een pand volledig renoveerde en haar interieurontwerp toelicht.

Interieurontwerp | Stek Magazine | woonkamer

Het roer om

De bedrijfsnaam van Karin is heel toepasselijk ‘The Home Director’. Karin is van huis uit historicus en journalist. Na tien jaar televisie-journalistiek gooide ze het roer om. “Van jongs af aan heb ik een scherp oog voor trends, fashion en interieur, maar wel altijd met een eigen touch”, vertelt Karin. “Samen met mijn partner heb ik in 2011 een compleet pand gerenoveerd in Amsterdam, waarbij we een kelderbak hebben geplaatst en een uitbouw realiseerden. In 2016 deden we dit nogmaals bij dit pand en maakte ik ook een volledig interieurontwerp. En toen had ik ook écht de smaak te pakken. Ik wist dat ik hier mijn beroep van moest maken!”

Interieurontwerp: Van bouwval tot bioscoop | Stek Magazine

Beste beslissing in dit huis: een openhaard als roomdivider. Het breekt de lange ruimte heel goed.

Interieurontwerp: Keukenontwerp | Stek Magazine | Karin Bakker

Interieurontwerp | Stek Magazine | Eettafel

Brieven versturen

Karin en haar partner zochten een dubbel benedenhuis met een tuin op het zuiden. “Daar is iedereen op zoek naar in Amsterdam”, lacht Karin. “Dus hebben we bewust gezocht naar een pand met een heel slechte fundering omdat niet iedereen het aandurft om zo’n pand te gaan verbouwen. Zo hadden we meer kans om iets te vinden. Maar het aanbod was nog steeds beperkt. We zijn toen zelf op zoek gegaan naar panden die in een heel verouderde staat verkeerden. En brieven gaan schrijven aan de bewoners. Uiteindelijk reageerden er mensen die naar Frankrijk wilden verhuizen. Op die manier hadden we geen concurrentie. We wisten al dat de fundering rot was en helemaal vervangen moest worden. Eigenlijk bouw je een huis dus helemaal opnieuw. Dan kan je ook je eigen wensen, interieurontwerp en ideeën helemaal realiseren. Dat maakt het zo ontzettend leuk.”

Interieurontwerp | Van bouwval tot bioscoop | Stek Magazine

De aannemer kwam met het idee om het glas tussen de woonkamer en de gang het hoekje om te laten gaan, zodat je vanaf de voordeur al het licht daarvan hebt en de ruimte ziet.

Interieurontwerp | Stek Magazine | Slaapkamer

The Homedirector | Interieurontwerp| Slaapkamerontwerp | Stek Magazine

Interieurontwerper | Kinderkamer | Jongenskamer | Stek Magazine

Interieurontwerp | Stek Magazine | Babykamer

Lichte, open ruimte

Van het pand bleven uiteindelijk alleen de vier buitenmuren overeind staan. Karin: ”We wilden een zo open mogelijke ruimte creëren met veel lichtinval. Wij hebben zelf de ruimtes en het interieurontwerp bedacht. Een architectenbureau heeft het vervolgens uitgetekend. Het is helemaal geworden zoals de oorspronkelijke tekeningen laten zien, op één ding na. Er staat een kinderbadkamer ingetekend, maar we besloten later om toch voor één grote badkamer te gaan in plaats van twee kleinere. Ook de gehele achtergevel is eruit gegaan. Daar is een stalen constructie in gekomen.

Interieurontwerp | Stek Magazine | Eettafel

Verder is de muur van de gang naar de woonkamer doorgebroken, waar ook weer een stalen constructie werd geplaatst. Zo ontstond een lichte, open ruimte. Daaronder hebben we een kelderbak laten bouwen en drie meter uitgebouwd. Hiermee wonnen we heel veel vierkante meters. De architecten hebben de benodigde vergunningen voor ons aangevraagd bij de gemeente. Dat duurde een paar weken maar het verliep allemaal soepel. We hebben voor dit pand ook weer samengewerkt met aannemer Cooper Projectrealisatie. Zij hebben zoveel expertise. Let daar goed op bij de keuze voor een aannemer. Want het tegel- en stucwerk moet gewoon perfect zijn!”

Interieurontwerper Karin | Badkamerontwerp | Stek Magazine | Stek Magazine

Binnenkijken | Opbergruimte badkamer | Stek Magazine

Keuzes maken

Karin heeft een voorkeur voor bepaalde basismaterialen. Kun je materialen eindeloos combineren? “Ik vind wel dat je een keuze moet maken”, zegt Karin. “Zelf houd ik van een rustige basis waarbij ik in dit pand ben uitgegaan van de zwart gepoedercoate stalen constructie. Staal is echt een favoriet materiaal. Daar kies ik dan een houten vloer bij en witte muren. Ook heb ik een voorkeur voor gietvloeren, het staat mooi en is heel hygiënisch. Ik voeg daar grijs- en zandtinten aan toe. Met zwarte accessoires en messing details zoals bijvoorbeeld in de lampen, wordt het toch een krachtig geheel. In de badkamer en toiletten adviseer ik om dezelfde tegels op de vloer en muren te gebruiken. Je creëert hiermee een spa-gevoel en daarmee ook weer rust. Ik vind dat laatste het meest belangrijke voor elke ruimte in huis. De slaapkamer mag meer warmte uitstralen, bijvoorbeeld met fluwelen stoffen en zachte materialen. Of een visgraatvloer die ook weer veel warmte uitstraalt.”

Interieurontwerp | Stek Magazine | Slaapkamer

Interieurontwerper Karin: Van bouwval tot bioscoop | Stek Magazine

Budget bepalen

Er komt ontzettend veel kijken bij een verbouwing. We zijn benieuwd hoe je het beste een budget kunt indelen. “Allereerst scheid ik ruwbouw en afbouw. Dus het loodgieterswerk, de fundering en dergelijke. Maar de kosten zitten vaak verstopt in de afbouw. Maak daarom per ruimte een budgetoverzicht. Neem het badmeubel, de tegels en het sanitair in de badkamer daarin mee. Ook een goede spiegel en verlichting horen daarbij. Het lijken details, maar ze hebben wel allemaal een waarde. Denk bij een verbouwing ook heel goed na over de leidingen, zodat alles netjes afgewerkt is. Het kost even wat denkwerk maar bekijk goed waar elektriciteitspunten moeten komen en hoeveel apparatuur je gaat plaatsen. Ik zou ook absoluut niet bezuinigen op inbouwkranen en inbouwspots. Kwaliteit gaat vele jaren mee en zorgt voor een stijlvolle uitstraling.”

Ook een goede spiegel en verlichting horen daarbij. Het lijken details, maar ze hebben wel allemaal een waarde.

Nooit doen

Een verbouwing wordt altijd omschreven als de ultieme relatietest. Welke tip kunnen we meenemen? “Wat een absolute ‘Do Not’ tip is om te verhuizen als je huis nog niet af is”, vertelt Karin. “Echt niet doen! Wij hadden ons vorige huis al verkocht. De meubels stonden in één hoek in dit pand en aan de andere kant waren de muren nog nat. Ik heb toen met onze baby bij vrienden geslapen en mijn man in het huis. Maar ik zou dat nooit meer doen. Wat je wel moet doen: investeer in de ruimtes die voor jou echt belangrijk zijn. Als je gek bent op koken, besteed daar dan de aandacht aan en realiseer je droomkeuken. Houd een andere ruimte dan wat meer betaalbaar.

Karin Bakker | Interieurontwerper | Stek Magazine

Werkwijze

Inmiddels heeft Karin naast deze twee verbouwingen ook een appartement verbouwd. “Daar ben ik best trots op”, vertelt Karin. Ik heb een appartementje gekocht, opgeknapt en weer verkocht. Het was zo bijzonder om bij de notaris te zitten met kopers die zo blij zijn. Dat je eigenlijk iets hebt gemaakt voor mensen die daar niet bij betrokken zijn maar het wel heel gaaf vinden. Mijn doel is om één of twee keer per jaar zo’n project te doen. Momenteel werk ik het meest voor projectontwikkelaars waarvoor ik bijvoorbeeld alle badkamers ontwerp in een gebouw. Maar natuurlijk ook voor particulieren.

Interieurontwerp | Stek Magazine | Binnenkijken

Wat mijn werkwijze typeert? Mensen komen bij mij omdat mijn stijl en keuze voor materialen hen aanspreekt. Het allerbelangrijkste voor mij is dat mijn opdrachtgever(s) er fijn kunnen wonen. Samenspraak is daarin heel belangrijk. Daarbij is creatief met opbergruimte omgaan een expertise van mij geworden. Ik hoor altijd ‘spullen, spullen, spullen’! In mijn ontwerpen benut ik daarom ook elke mogelijkheid om ‘verborgen’ opbergruimte te vinden. Zo heb ik in onze badkamer een apothekerskast bedacht waar we een complete drogisterij in kwijt kunnen.”

Keuze voor materialen interieurontwerper | Stek Magazine

Ondertussen is ook dit prachtige pand verkocht en bouwen Karin en haar partner hun droomhuis in Laren. Energie is een heel belangrijk onderdeel van dit project. We gaan zeker een kijkje nemen als het huis klaar is! Wil je Karin volgen, dan kan dat via thehomedirector.nl

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.