Droom jij er ook van om een kaveltje te kopen en je eigen huis te ontwerpen? Of van een heel oud vervallen huis dat vanaf scratch opgebouwd moet worden? Dit jaar gaan we samen met interieurontwerpers en architecten binnenkijken en ‘afkijken’. We nemen een kijkje achter de schermen van de verbouwing van ontwerpster Karin Bakker. Ze heeft al heel wat projecten op haar naam staan zoals dit pand in Amsterdam-West.
Het roer om
De bedrijfsnaam van Karin is heel toepasselijk ‘The Home Director’. Karin is van huis uit historicus en journalist. Na tien jaar televisie-journalistiek gooide ze het roer om. “Van jongs af aan heb ik een scherp oog voor trends, fashion en interieur, maar wel altijd met een eigen touch”, vertelt Karin. “Samen met mijn partner heb ik in 2011 een compleet pand gerenoveerd in Amsterdam, waarbij we een kelderbak hebben geplaatst en een uitbouw realiseerden. In 2016 deden we dit nogmaals bij dit pand en maakte ik ook een volledig interieurontwerp. En toen had ik ook écht de smaak te pakken. Ik wist dat ik hier mijn beroep van moest maken!”
Beste beslissing in dit huis: een openhaard als roomdivider. Het breekt de lange ruimte heel goed.
Brieven versturen
Karin en haar partner zochten een dubbel benedenhuis met een tuin op het zuiden. “Daar is iedereen op zoek naar in Amsterdam”, lacht Karin. “Dus hebben we bewust gezocht naar een pand met een heel slechte fundering omdat niet iedereen het aandurft om zo’n pand te gaan verbouwen. Zo hadden we meer kans om iets te vinden. Maar het aanbod was nog steeds beperkt. We zijn toen zelf op zoek gegaan naar panden die in een heel verouderde staat verkeerden. En brieven gaan schrijven aan de bewoners. Uiteindelijk reageerden er mensen die naar Frankrijk wilden verhuizen. Op die manier hadden we geen concurrentie. We wisten al dat de fundering rot was en helemaal vervangen moest worden. Eigenlijk bouw je een huis dus helemaal opnieuw. Dan kan je ook je eigen wensen, interieurontwerp en ideeën helemaal realiseren. Dat maakt het zo ontzettend leuk.”
De aannemer kwam met het idee om het glas tussen de woonkamer en de gang het hoekje om te laten gaan, zodat je vanaf de voordeur al het licht daarvan hebt en de ruimte ziet.
Lichte, open ruimte
Uiteindelijk bleven alleen de vier buitenmuren van het pand overeind staan. Karin verklaarde: “Ons doel was om een zo open mogelijke ruimte te creëren met veel natuurlijk licht. We hebben zelf de indeling van de ruimtes en het interieurontwerp bedacht. Vervolgens heeft een architectenbureau onze ideeën uitgetekend. Het resultaat komt volledig overeen met de oorspronkelijke tekeningen, met één uitzondering. Er stond oorspronkelijk een aparte kinderbadkamer gepland, maar later hebben we besloten om één grote badkamer te realiseren in plaats van twee kleinere. Ook hebben we de volledige achtergevel verwijderd en vervangen door een stalen constructie.”
Verder hebben we de muur tussen de gang en de woonkamer doorbroken, waarbij opnieuw een stalen constructie werd geplaatst. Hierdoor ontstond een lichte en open ruimte. Onder deze ruimte hebben we een kelderbak laten bouwen en deze drie meter uitgebreid, waardoor we aanzienlijk meer vierkante meters hebben gewonnen. Het aanvragen van de benodigde vergunningen bij de gemeente werd verzorgd door onze architecten, wat enkele weken in beslag nam, maar gelukkig verliep alles vlotjes. Voor dit project hebben we opnieuw samengewerkt met aannemer Cooper Projectrealisatie, vanwege hun uitgebreide expertise. Het is cruciaal om bij de keuze van een aannemer te letten op hun vakmanschap, vooral omdat het tegel- en stucwerk gewoonweg perfect moet zijn!”
Keuzes maken
Karin heeft een duidelijke voorkeur voor bepaalde basismaterialen. Is het mogelijk om materialen eindeloos te combineren? “Ik denk dat het belangrijk is om een keuze te maken,” zegt Karin. “Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een rustige basis, waarbij ik in dit pand ben uitgegaan van de zwart gepoedercoate stalen constructie. Staal is echt een favoriet materiaal van mij. Daarbij kies ik een houten vloer en witte muren. Ook ben ik dol op gietvloeren; ze zien er mooi uit en zijn heel hygiënisch. Ik voeg daar graag grijze en zandtinten aan toe. Door zwarte accessoires en messing details, zoals bijvoorbeeld in de lampen, toe te voegen, ontstaat toch een krachtig geheel. Voor de badkamer en toiletten raad ik aan om dezelfde tegels op zowel de vloer als de muren te gebruiken. Hierdoor ontstaat een spa-gevoel en creëer je weer rust. Ik vind dat laatste het meest belangrijke voor elke ruimte in huis. De slaapkamer daarentegen mag meer warmte uitstralen, bijvoorbeeld met fluwelen stoffen en zachte materialen. Of denk aan een visgraatvloer, die ook veel warmte uitstraalt.”
Budget bepalen
Een verbouwing brengt veel aspecten met zich mee. We zijn nieuwsgierig naar hoe je het beste je budget kunt beheren. “Allereerst verdeel ik het budget in ruwbouw en afbouw,” legt Karin uit. “Dit omvat onder andere het loodgieterswerk en de fundering. Echter, de kosten zijn vaak verborgen in de afbouwfase. Daarom maak ik per ruimte een gedetailleerd budgetoverzicht. Hierin neem ik niet alleen het badmeubel, de tegels en het sanitair in de badkamer op, maar ook essentiële elementen zoals een kwalitatieve spiegel en verlichting. Hoewel deze misschien als details worden beschouwd, hebben ze wel degelijk een significante impact. Het is belangrijk om tijdens een verbouwing ook goed na te denken over de plaatsing van leidingen, zodat alles netjes kan worden afgewerkt. Hoewel het enige inspanning vergt, is het cruciaal om te bepalen waar elektriciteitspunten moeten komen en hoeveel apparatuur er geïnstalleerd zal worden. Ik zou absoluut niet bezuinigen op inbouwkranen en inbouwspots. Kwaliteit gaat vele jaren mee en draagt bij aan een stijlvolle uitstraling.”
Ook een goede spiegel en verlichting horen daarbij. Het lijken details, maar ze hebben wel allemaal een waarde.
Nooit doen
Een verbouwing wordt altijd omschreven als de ultieme relatietest. Welke tip kunnen we meenemen? “Wat een absolute ‘Do Not’ tip is om te verhuizen als je huis nog niet af is”, vertelt Karin. “Echt niet doen! Wij hadden ons vorige huis al verkocht. De meubels stonden in één hoek in dit pand en aan de andere kant waren de muren nog nat. Ik heb toen met onze baby bij vrienden geslapen en mijn man in het huis. Maar ik zou dat nooit meer doen. Wat je wel moet doen: investeer in de ruimtes die voor jou echt belangrijk zijn. Als je gek bent op koken, besteed daar dan de aandacht aan en realiseer je droomkeuken. Houd een andere ruimte dan wat meer betaalbaar.”
Werkwijze
Wat mijn werkwijze typeert? Mensen komen bij mij omdat mijn stijl en keuze voor materialen hen aanspreekt. Het allerbelangrijkste voor mij is dat mijn opdrachtgever(s) er fijn kunnen wonen. Samenspraak is daarin heel belangrijk. Daarbij is creatief met opbergruimte omgaan een expertise van mij geworden. Ik hoor altijd ‘spullen, spullen, spullen’! In mijn ontwerpen benut ik daarom ook elke mogelijkheid om ‘verborgen’ opbergruimte te vinden.”
Ondertussen hebben Karin en haar partner hun droomhuis in Laren. Wil je het huidige huis van Karin volgen, dan kan dat via thehomedirector.nl
Reageer