Stek Woon & Lifestyle Magazine
Stek Magazine | Dekbed overhoes

In 6 stappen je waterbed onderhouden

Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van je waterbed, moet je het goed onderhouden. Wees niet bang: het is helemaal niet lastig en neemt relatief weinig tijd in beslag. In dit artikel leggen we in 6 simpele stappen uit hoe je waterbed onderhoud het beste kunt aanpakken.

Stap 1. Voeg waterbed conditioner toe

Ieder half jaar moet je speciale waterbed conditioner toevoegen aan het water. Dit kun je gewoon kopen bij een waterbedden specialist. De conditioner zorgt ervoor dat algen, schimmels en bacteriën geen kans krijgen om te groeien. Ook gaat het de vorming van luchtbellen tegen en zorgt het ervoor dat de binnenkant van het watermatras in topconditie blijft. Sla deze belangrijke eerste stap nooit over. Als je niet iedere 6 maanden waterbed conditioner toevoegt, kan er stank ontstaan. De kans is groot dat je dan al het water moet verversen. Dit is een flinke klus die je liever wil voorkomen.

Waterbed onderhouden

Stap 2. Ontlucht het watermatras

Na het toevoegen van waterbed conditioner, kunnen er luchtbellen in het matras komen. Haal deze luchtbellen weg door het watermatras te ontluchten. Hiervoor gebruik je een speciale ontluchtingspomp. Vraag of iemand je kan helpen om dit klusje snel en soepel te laten verlopen. Laat een persoon pompen en de ander zachtjes over het watermatras wrijven. Hoe minder lucht er in het watermatras zit, hoe minder last je hebt van klotsend water. Minder zuurstof zorgt er daarnaast voor dat bacteriën en schimmels minder snel groeien.

Stap 3. Reinig het vinyl

De buitenkant van het waterbedmatras maak je schoon met een vinylreiniger. Dit schoonmaakmiddel reinigt het matras zonder het materiaal uit te drogen. Voor een lange levensduur is het belangrijk dat het vinyl soepel blijft. Ga daarom niet met een ander schoonmaakmiddel aan de slag. Reinig het vinyl ongeveer één keer per maand.

Waterbed onderhouden

Stap 4. Lucht de tijk

Een tijk (een beschermingshoes die om het watermatras heen zit) neemt veel transpiratievocht op. We raden daarom aan om het iedere dag te laten luchten. Klap het dekbed iedere ochtend open of haal het er helemaal af.

Stap 5. Was het beddengoed

Het is natuurlijk belangrijk om het beddengoed regelmatig te wassen. Ook de tijk kun je meestal gewoon in de wasmachine wassen op 60 graden. Kijk voor de zekerheid even naar de wasvoorschriften op het label.

Stap 6. Stof het waterbed af

Het frame van het waterbed kun je schoon en stofvrij maken met een licht vochtig doekje. Gebruik bij voorkeur een zachte microvezeldoek om beschadigingen te voorkomen.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.