Stek Woon & Lifestyle Magazine
gordijnen kopen

Interieurstylist Baukje: “Ik ben gek op spullen met een verhaal”

We nemen je mee naar het huis van Baukje (22) in hartje Leeuwarden. We kennen Baukje natuurlijk van de DIY-filmpjes en de prachtige styling voor Stek Magazine. Baukje houdt van rommelmarkten en kringloopwinkels. Zo heeft ze al veel ‘schatten’ gespot. We zijn heel benieuwd hoe zij haar huis heeft ingericht en gaan even binnenkijken.

woning inrichten
woning inrichten hal

Stilzitten is er niet bij voor Baukje. Waar ben je allemaal mee bezig?

“Vorig jaar heb ik mijn studie Vormgeving productpresentatie aan het Friesland College in Leeuwarden afgerond. Tijdens deze opleiding word je opgeleid tot stylist. Ik vind het heerlijk om me nu fulltime bezig te kunnen gaan houden met het interieur. Ik vind het ook erg leuk om mijn passie voor interieur te delen op Instagram. Ik wil mensen inspireren. Ik focus mij nu ook op het oprichten van mijn eigen stylingbedrijf.”

woning inrichten Stek Magazine
woning inrichten hout

Wat heb je allemaal opgeknapt in dit huis?

“Alle muren waren geel en lag er een heel donkere houten vloer in. We hebben meteen alles gewit en de vloer eruit gehaald. Omdat het niet een heel grote ruimte is beneden, hebben we ervoor gekozen om het zo licht mogelijk te maken. Een witte vloer en witte muren kwamen heel goed tot hun recht in onze woonkamer. Boven hebben we mooie authentieke balken in elke kamer. Deze waren donkerbruin geverfd. Ook deze hebben we allemaal gewit. Voor de rest was alles redelijk netjes. Vier jaar geleden is alles gerenoveerd in het huisje: nieuwe badkamer, keuken, toilet en dubbele ramen.”

woning inrichten diy
woning inrichten Stek Magazine
woning inrichten tweedehands

Zo te zien kom je graag op rommelmarkten en in kringloopwinkels. Wat is je beste score?

“Klopt, ik vind het leuk om oud met nieuw te combineren. Vooral meubels en accessoires met een verhaal vind ik leuk om toe te voegen aan mijn interieur. Zo heb ik bij veel van mijn spullen wel een verhaal en dat is altijd leuk om te weten vind ik. Ook ga ik graag naar kringloopwinkels en rommelmarkten. Hier kan ik mij zo een heel weekend mee vermaken. Ik organiseer twee keer per jaar ook een kringloopdag met mijn vriendinnen. Ik stippel vaak een route uit en zo rijden we van dorpje naar dorpje en eindigen we vaak in de stad op een terrasje. Daar evalueren we wat voor prachtige vondsten we allemaal hebben gescoord. Mijn beste aankoop bij de kringloopwinkel? Ik heb er meerdere. Ten eerste een hele gave buitenhaard voor maar vijf euro! Een prachtige oude mand die ik vorig jaar voor één euro scoorde bij een kofferbakverkoop. Ik vind mijn spulletjes ook vaak bij mijn pake’s en beppes op de zolder of in de schuur. Zo vond ik afgelopen jaar een hele mooie oude kaasplank van marmer en een gave koffer die mijn pake en beppe 30 jaar lang meegesleept hebben naar Terschelling. Het topstuk is de prachtige rotan stoel die bij mijn andere pake en beppe in de schuur stond! Het leuke is dat hier ook weer een verhaal bij hoort en dat vind ik geweldig!”

woning inrichten met planten
woning inrichten met planten
woning inrichten met planten

Wat kunnen we verwachten van Baukje in de toekomst?

“Ik hoop heel veel! Op korte termijn hoop ik mijn eigen stylingbedrijf te hebben met goedlopende klussen. Ook ben ik bezig met het opstarten van een blog. Het zou heel leuk zijn als deze heel groot wordt. Al met al heel veel dromen, maar ik weet dat ik het kan en hier ga ik dan ook 100 procent voor! En natuurlijk nog een goede en leuke samenwerking met Stek Magazine ;-)”

woning inrichten boomstammetje
woning inrichten zelf maken

Wat is het leukste wat je ooit zelf hebt gemaakt?

“Heel veel dingen, maar als ik dan echt moet kiezen, zijn het mijn boomstammetjes en mijn tv-meubel. Ik vind het fantastisch om mijn eigen dingen te maken. Heel vaak heb ik iets in mijn hoofd en kan ik het nergens vinden in de winkel. Dan denk ik vaak waarom maak je het zelf niet? Zo zijn mijn boomstamtafeltjes en tv-meubel er gekomen. Zo heb je toch iets wat je in je hoofd had en het is helemaal uniek! Daar houd ik van.”

woning inrichten Stek Magazine
woonkamer inrichten

Heb je een paar goede (low budget) tips voor starters?

“Mijn tip voor starters is: kijk eerst eens bij je familie op zolder wat daar allemaal ligt en wat ze kwijt willen. Heel veel dingen die vroeger helemaal hot waren, komen weer terug in de interieurtrends van nu. Vaak denken mensen dat een interieur heel duur is maar je kan het zo duur maken als je zelf wilt! Ik ben zelf ook nog student en wij hebben echt een low budget huis dat toch voldoet aan de nieuwste trends. Zorg eerst voor de basis in je interieur; de grote meubelstukken. Zet deze eerst neer en kijk dan pas wat je mist. Soms wil je alles te snel kopen en kom je er achter dat het wel erg vol wordt.”

Als interieurstylist heb je vast een paar absolute DO’s en DON’TS voor het inrichten van je huis?

Do’s: creëer je eigen stijl met dingen die jij leuk vindt. Varieer met verschillende materialen en patronen voor een speels interieur. Maak dingen zelf, zodat je unieke spullen in je huis hebt. Zo onderscheid je je van anderen. Probeer met accessoires in oneven getallen te werken. Je ziet vaak twee dezelfde dingen in de vensterbank, zoals de bekende kandelaar. Probeer eens met één of drie accessoires te werken in plaats van het veilige tweetal. Gebruik verschillende texturen zoals glad, grof, glanzend, mat en probeer dit ook te combineren tot een eenheid.

Don’ts: muren verven in een kleur waar je niet honderd procent achterstaat en bezuinigen op verlichting in je huis. Verlichting zorgt voor sfeer en daar wil je niet op bezuinigen. Ook ben je vaak geneigd veel kleine accessoires neer te zetten. Probeer dit te voorkomen, want hierdoor krijg je vaak een rommelig effect.”

Waar zou je ooit graag willen wonen en hoe zou je de woning inrichten?

“Mijn droom is om later in een oud grachtenpand te wonen, dat ik helemaal naar eigen stijl en wens kan inrichten. Ik houd van een licht interieur en dit zou ik dan ook weer kiezen. Mooie Scandinavische meubels en veel hout. Ja, dat is toch wel een hele grote droom!”

woonkamer inrichten Stek Magazine
woning inrichten stoere materialen

Dit verhuist zeker mee naar elk huis

“Het bureau dat mijn pake van 87 heeft gemaakt, alle verlichting, het vloerkleed, de boomstammetjes en de rotan stoel.”

inrichten woning Stek Magazine

Wil je meer weten over Baukje? Bekijk haar portfolio

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.