Stek Woon & Lifestyle Magazine
Green Living tips | Stek Magazine

Huis verduurzamen door middel van isolatie

Als je je woning wil verduurzamen, is goede isolatie een essentieel onderdeel. Een goed geïsoleerd huis is namelijk niet alleen comfortabel, maar ook beter voor het milieu. Daarnaast zijn er nog een paar belangrijke redenen om dit aspect van je woning aan te pakken. Je leest er alles over in het onderstaande artikel.

Huis verduurzamen | Stek Magazine

Isolatie voor een duurzame woning

Goede isolatie zorgt ervoor dat er geen warmte uit je woning ontsnapt via de muren, vloer, ramen of het dak. Hierdoor hoef je in de winter de verwarming minder vaak aan te zetten. En deze besparing is dan weer heel gunstig voor het milieu! Hoe minder je hoeft te stoken, des te beter het is voor de wereld. Om deze reden is goede isolatie onmisbaar bij een duurzame woning.

Besparen op je energierekening

Omdat je in de winter veel minder gebruik maakt van de verwarming, bespaar je ook flink op de energierekening. Daarnaast blijft het in de zomer juist langer koel in huis. Hierdoor is een energieslurpende airco vaak overbodig. Een goed geïsoleerd huis is dus niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Een win-winsituatie! 

Grote kamerplanten in huis | Stek Magazine

Subsidieregeling voor isolatie

Wist je dat de overheid zelfs een aantrekkelijke subsidie geeft als je twee besparende maatregelen laat uitvoeren? Het gaat om de ISDE subsidie: de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing. Het is zeker de moeite waard om je hier in te verdiepen.

Manieren om je woning te isoleren

Er zijn een aantal manieren om je woning beter te isoleren. Omdat de beste technieken en isolatiematerialen per type woning kunnen verschillen, raden we aan om je te laten adviseren door een specialist. Kort samengevat zijn er 5 manieren om je huis te isoleren:

  • Spouwmuurisolatie: Hierbij wordt er isolatiemateriaal tussen de binnen- en buitenmuur aangebracht.
  • Gevelisolatie: Als spouwmuurisolatie niet mogelijk is, kun je de buitengevel laten isoleren.
  • Dakisolatie: De warmte die opstijgt, kan bij een goed geïsoleerd dak nauwelijks meer ontsnappen.
  • Vloerisolatie: Bij vloerisolatie wordt de onderkant van de vloer geïsoleerd via de kruipruimte. Is de kruipruimte erg laag? Dan is bodemisolatie een betere optie.
  • Isolerend glas: Voor optimale isolatie vervang je alle ramen voor HR++ dubbel glas.

Nog meer voordelen van goede isolatie

Naast het duurzame aspect en de besparing op je energierekening, zijn er nog een paar voordelen. Zo kun je in een goed geïsoleerd huis genieten van een gezond binnenklimaat. Er is minder kans op schimmel, vochtproblemen en huisstofmijt. Daarnaast draagt de isolatie bij aan het wooncomfort. Onder andere door de aangename binnentemperatuur en betere geluidsisolatie. 

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.