Zowel op nationaal als internationaal niveau zijn bepaalde doelstelling vastgelegd om klimaatverandering zoveel mogelijk tegen te gaan. Verduurzaming van woningen is een van de zaken die hieraan bij zou moeten dragen. Nieuwbouwwoningen hebben bijvoorbeeld al geen cv-ketels meer. In plaats daarvan worden de woningen verwarmd met een warmtepomp, of zijn ze aangesloten op een warmtenet. Ook veel bestaande woningen zullen duurzamer moeten worden. Dit kan een behoorlijk grote investering vragen. Hoe kies je daarvoor de juiste financiering?
Spaargeld investeren in je woning
Over het algemeen geldt dat spaargeld gebruiken, financieel het meest aantrekkelijk is. Spaargeld levert op een spaarrekening bijna tot geen rente meer op, terwijl een investering in je woning diverse voordelen heeft. Zo heb je meer woongenot, en gaan je energielasten omlaag en stijgt de waarde van je woning. Bedenk alleen wel dat geld dat je eenmaal geïnvesteerd hebt, vastzit in stenen. Het is belangrijk altijd een financiële buffer aan te houden, en geld beschikbaar te hebben voor voorziene toekomstige uitgaven.
Heb je niet voldoende spaargeld of wil je dit niet gebruiken voor verduurzaming van je woning? Dan kun je ook je hypotheek verhogen of een lening afsluiten.
Verduurzaming financieren met een hypotheek
Er zijn diverse manieren om verduurzaming te financieren door middel van een hypotheek. Zo kun je bij de aankoop van een woning bovenop de aankoopwaarde zes procent extra financiering krijgen voor energiebesparende maatregelen.
Wil je je huidige woning verduurzamen? Dan kun je je hypotheek verhogen of een extra hypotheek afsluiten op basis van de overwaarde. En veel woningen hebben overwaarde door de stijgende woningprijzen. Eerder gold dat financiering door middel van een hypotheek vaak financieel het meest aantrekkelijk was bij een investering van meer dan 25.000 euro. Dat was het omslagpunt waarbij de lagere hypotheekrente (ten opzichte van de rente bij een consumptieve lening) meer opleverde dan je aan extra kosten had voor advies, het afsluiten en een notaris.
Het is echter maar de vraag of dit omslagpunt momenteel vanwege de lage hypotheekrente niet lager ligt. Daarnaast is je hypotheek verhogen of een extra hypotheek afsluiten sinds enige maanden een stuk gemakkelijker en goedkoper. Je kunt namelijk maximaal 25.000 euro extra lenen voor bijvoorbeeld gevel- of vloerisolatie, zonnepanelen of hoogrendementsbeglazing (minimaal HR++) zonder duur hypotheekadvies, én zonder kennis- en ervaringstoets te hoeven doen.
Een lening afsluiten voor verduurzaming van je woning
Soms hebben mensen geen mogelijkheid hun hypotheek te verhogen. Bijvoorbeeld omdat ze al hun maximale hypotheek benut hebben, en nog geen overwaarde hebben opgebouwd. Is dat het geval, dan is een consumptieve lening mogelijk wel nog een optie. De Rabobank biedt bijvoorbeeld het Rabo Groendepot aan. Met deze aanvullende lening kun je energiebesparende maatregelen financieren, tegen dezelfde rente als de hypotheek. Goed om te weten: onder bepaalde voorwaarden kun je de rente van een lening voor verduurzaming van je woning ook fiscaal aftrekken.
Wat de juiste financiering is voor verduurzaming van je woning? Dat hangt geheel van je persoonlijke situatie af. Zo speelt onder andere mee of je voldoende spaargeld hebt, of dat je woning overwaarde heeft. Reken alle financieringsopties goed door of laat dit doen door een deskundige. Allen zo maak je in jouw situatie de beste keuze!
Goedemorgen,
Wat een interessant artikel hebben jullie geschreven over isolatie en over hoe je die maatregelen kunt betalen.
Helaas mis ik de optie van het Nationaal Warmtefonds. Het fonds, in het leven geroepen door de Rijksoverheid, waar veel energiebesparende maatregelen tegen gunstige voorwaarden gefinancierd kunnen worden.
Willen jullie het Warmtefonds een volgende keer ook benoemen? Een apart artikel mag natuurlijk ook haha.
Groeten Fiona Hamberg
accountmanager Nationaal Warmtefonds