Stek Woon & Lifestyle Magazine
bolster

Gespot! BOLSTER design tuinmeubilair

Nederland is weer een prachtig design rijker! Op 1 mei ging de EXPO, Wereldtentoonstelling in Milaan van start. Het nieuwe Nederlandse merk BOLSTER richtte het gehele dakterras in, inclusief een complete bar voor Heineken, met design buitenmeubilair. Tijd om kennis te maken met de designers!

Achtergrond

De oprichters van BOLSTER design betreft het duo Falko Koster en Paul Bolleboom. “Twee creatievelingen met een passie voor mooi, functioneel en slim design,” aldus Falko. Sinds de begin jaren ‘90 is hij actief in de afbouw- en interieurbranche in allerlei functies en heeft diverse concepten ontwikkeld waaronder ook met JOOP!, Alessi en vtwonen. Paul Bolleboom is sinds 1996 actief met zijn eigen atelier. In North Carolina (USA) leerde hij alle facetten rondom het echte ambacht van houtbewerking, stoffering en restauratie. Inmiddels zijn vele projecten van kantoor- en winkelinrichtingen tot horeca voorzien van de ontwerpen en fabricages van Paul.

Hoe en wanneer is het idee voor BOLSTER ontstaan? Waar is het ontwerp door geïnspireerd?

“Zo’n 3 jaar geleden is het begonnen,” vertelt Falko. “Het idee van een buitenlounge concept was eerder al door Paul bedacht. Tijdens onze samenwerking die ontstond voor een heel ander project, werden we enthousiast over de verschillende ideeën die we aan het uitwisselen waren. Dat leidde tot een ontwerp van een Outdoor Chesterfield Lounge; de klassieke variant in een moderner jasje en ideaal voor buiten gebruik. Omdat we echter kiezen voor een gerecycled kunststof variant, moeten speciale mallen worden gefabriceerd. Dat is een enorme investering. Om die te zijner tijd te kunnen financieren zijn andere ontwerpen ontwikkeld waarbij Model 003 zowel bij onszelf als in onze omgeving veel enthousiasme opriep. Bovenaan staat dat we kiezen voor mooi en slim design met meerdere toepassingsmogelijkheden. Functioneel en het liefst modulair. Je bent dus in staat om met eenzelfde ‘drager’ meerdere functies aan het element te hangen. En door deze verschillend te combineren creëer je steeds een andere indeling en uitstraling van je terras. Daarnaast kiezen we voor eerlijke, duurzame en hoogwaardige materialen. Bijvoorbeeld voor Douglas hout. Dit behoudt een robuust karakter met een veelvoud aan sterke eigenschappen. Dat komt ook weer terug in het ontwerp van dit Model 003. Stoer, krachtig maar wel verfijnd met subtiele details. En allemaal handwerk! Daarnaast haken we ook weer aan op het klassiekere uiterlijk zoals bedacht met “onze” Chesterfield variant. Dit zie je terug in de gecapitonneerde rugkussens.”

De naam BOLSTER is een samenvoeging van jullie achternamen: BOLleboom en koSTER. Schuilt er nog een andere filosofie achter de naam?

“Een bolster is een bescherming om iets delicaats, zoals bijvoorbeeld vruchten en noten. Waar je je in nestelt, wat goede ondersteuning en support biedt. Waar je je prettig en veilig voelt en wat goed bestand is tegen nagenoeg alle invloeden van buitenaf. Kan het nog treffender? En daarbij inderdaad de samenvoeging van onze namen.”

Jullie zijn begonnen met Model 003. Waar bestaat het assortiment inmiddels uit?

“Model 003 heeft een complete collectie van allemaal handmade producten. Zoals de One Seat, de Two Seat en een bijzettafel van 70 x 70 cm. Een kussen van 70x70x6 cm erop maakt de bijzettafel tot een poef. En daarnaast de BOX; een verhoogde hoektafel die gelijk dienst doet als een handig opbergcompartiment voor je kussens. We bieden een fraaie eettafel & banken combinatie voor een verschillend aantal personen, toepasselijk de 4-PACK, 6-PACK en 8-PACK genoemd. Plus ook nog eens onze variant van de picknicktafel, de ‘NICK’, en is beschikbaar in 3 formaten: M, L en XL. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om tafelcompartimenten te bestellen. Deze pas je toe in het midden, over de lengte van het tafelblad en doet perfect dienst als een ijsbar om je drankjes ‘iced’ binnen handbereik te houden. Maar je kunt het ook gebruiken als kruidenbak waardoor je je eigen verse tijm, basilicum of wat dan ook kunt kweken. Tijdens het buiteneten heb je zo altijd heerlijk verse kruiden bij de hand om je gerecht op je eigen bord mee op te smaak te brengen. En zo zullen we in de toekomst nog veel meer toepassingsmogelijkheden en functionaliteiten bedenken. We zijn ook al bezig met een zonwering/pergola constructie.”

Duurzaamheid is een heel belangrijk uitgangspunt geweest. Kun je iets meer vertellen over het productieproces?

“BOLSTER Model 003 zijn op-en-top handgemaakte elementen van eerlijke, duurzame en kwalitatief hoogwaardige producten. We gebruiken Douglas hout, een fantastische houtsoort waarbij de specifieke kenmerken van hout herkenbaar blijven zoals de structuur, nerven en soms zelfs de knoesten. Douglas is ideaal voor outdoor toepassingen. Het is als een zachtere houtsoort goed te bewerken, maar na een aantal maanden in de buitenlucht wordt het vanzelf een volledig hardhout. En dat maakt het bijzonder duurzaam, zelfs zonder behandeling. Onze ‘Darkened’ uitvoering is voorzien van een koolvinyl laag waarmee de stoere, diep donkere kleur wordt bereikt en zorgt zelfs voor een verlenging van het duurzame karakter. De poten zijn stuk voor stuk voorzien van een speciaal gerecycled kunststof (PE). Naast de extra bescherming tegen vocht en water van onderaf zoals water dat op je terras blijft liggen of een nat grasveld, is dit ook een echte feature van ons design. Aan hout hangt natuurlijk ook dat het werkt, dat gaat uitzetten en zal krimpen en dat langzaam maar zeker zal vergrijzen. Dat is de natuurlijke charme van het product en maakt een BOLSTER nog unieker en fraaier door de jaren heen. Voor de stoffering werken we met erg mooie, kwalitatief goede en goed ademende materialen voorzien van Olefin. Deze stof zorgt ervoor dat de hoogste resistentie tegen zonlicht wordt behaald. Echt alles wordt handgemaakt en vakkundig in elkaar gezet middels onze eigen productiefaciliteiten. We produceren per enkele tientallen elementen, welke straks ook in voorraad zullen worden gehouden. Daarnaast is specifiek maatwerk ook mogelijk op aanvraag.”

Waar kun je BOLSTER straks bekijken of kopen?

“Dat kan straks online via onze site en binnenkort bij diverse, geselecteerde dealers in Nederland. Via bolsterdesign.nl kun je straks alle verkoopadressen raadplegen.”

BOLSTER is te bewonderen in Milaan. Hoe is dat ontstaan? En waar kunnen we BOLSTER nog meer tegenkomen?

“Wij zijn erg trots dat BOLSTER het VIP dakterras heeft ingericht in Milaan. De aanleiding hiervoor was een ontwikkeling die al liep met het architectenburo Totems uit Amsterdam. Zij kregen de opdracht het Holland Paviljoen te ontwerpen waarbij ook vtwonen buitentegels zijn toegepast. Daar lag een mogelijkheid om het dessin van die buitentegels te verwerken in onze producten. Met de architecte en samen met de organisatie van het NL Paviljoen hebben we speciale producten ontwikkeld die fantastisch bijdragen aan de bijzondere deelname van Nederland. En ja, BOLSTER ga je zeker ook elders tegenkomen. Naast mooie projecten bij particulieren, zullen verschillende beachclubs aan de kust hun terrassen gaan verrijken met onze meubelen. We zijn bezig met mooie invullingen van spraakmakende presentaties op aankomende woonevenementen en beurzen. En zo zijn er nog veel meer ontwikkelingen. Zelfs al in the U.S. of A. Veel om naar uit te kijken dus.”om naar uit te kijken dus.”

Wil je meer weten en zien, bezoek BOLSTER op Facebook

2 reacties

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.