Stek Woon & Lifestyle Magazine
Trap

Een traplift die aansluit op de trap én jouw wensen: 3 tips

Een traplift maakt het mogelijk om langer thuis te blijven wonen als traplopen moeilijker wordt. Maar dan wil je er natuurlijk wel een die bij jouw trap en de rest van je interieur past en zo min mogelijk opvalt. Gelukkig is een traplift altijd maatwerk, want je hebt hierdoor veel mogelijkheden om de lift te personaliseren. Met behulp van de volgende tips kun je een traplift samenstellen die aansluit op jouw trap én jouw wensen.

Een traplift die past bij je interieur

1. Het design van de traplift

Het is tegenwoordig mogelijk om op vrijwel iedere trap een traplift te plaatsen. Rechte trappen, spil- en wenteltrappen en trappen met bochten: er is voor elke trap een passende traplift. Er bestaan dan ook verschillende trapliftmodellen. Als je de traplift zo min mogelijk op wilt laten vallen, kun je beter kiezen voor een traplift met een enkele rail dan een traplift met een tweebuizensysteem. Ook het design van de stoel speelt een belangrijke rol. Kies voor een traplift met een compact design. Zo neemt de lift zo min mogelijk ruimte in beslag.

Sommige trapliften kunnen zowel aan de binnenzijde als de buitenzijde van de trap geplaatst worden. Door plaatsing aan de binnenzijde blijft de trap beloopbaar voor andere gebruikers. Houd er wel rekening mee dat de kosten van de traplift afhankelijk zijn van jouw trap en keuzes. Zo is een traplift aan de buitenzijde minder complex en dus goedkoper. En een traplift voor een rechte trap is voordeliger dan een traplift voor een trap met bochten.

Een traplift die past bij je interieur

2. Extra mogelijkheden

De meeste trapliften zijn standaard volledig opklapbaar. De armleuningen, de zitting en de voetenplank kunnen dan makkelijk opgeklapt worden. Wat niet standaard is, is het begin en het einde van de rail. Je kunt kiezen voor een parkeerbocht, zodat de stoel netjes naast de trap geparkeerd kan worden. Heb je juist een smalle gang? Dan kun je de rail al op de eerste trede laten starten. Zo blijft de gang zoveel mogelijk vrij. En boven kan de rail ter hoogte van de overloop stoppen. De stoel draait dan automatisch bij naar de overloop, zodat op- en afstappen veilig en makkelijk is.

Een traplift die past bij je interieur

3. Kleur van de rail en de bekleding

Tot slot is het ook mogelijk om de kleur van de rail en de bekleding uit te kiezen. Zo kun je een traplift samenstellen die helemaal bij jouw interieur past. De rail krijgt een poedercoating, zodat het metaal beschermd wordt en krasvast is. Vaak kun je kiezen uit de standaardkleuren crèmewit, lichtgrijs, bleekbruin en gitzwart. Liever een andere kleur? Dan kun je de rail laten voorzien van een RAL-kleur naar jouw keuze.

Werkplek hoekje | Stek Magazine

Voor de zitting en de rugleuning heb je keuze uit verschillende materialen en kleuren. Ga je voor stof, leer of kunstleer? Voor de bekleding kun je uit de volgende kleuren kiezen: grijs, crème, parelwit, hazelnoot, zwart (kastanje)bruin, taupe, rood en nachtblauw. Kortom, er is altijd wel een kleur die past bij jouw zorgvuldig samengestelde interieur.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.