Stek Woon & Lifestyle Magazine
Branch omgeving

Ruimte inrichten met licht, dat is de kunst!

We stellen je graag voor aan designer Marc Th. van der Voorn, gevestigd in Utrecht. Marc heeft al legio ontwerpen voor diverse merken en zijn eigen label ‘AAN-UIT’ op zijn naam staan. Hij gaat zijn passie en kennis vanaf nu met ons delen in een aantal columns. In de allereerste column in deze editie vertelt Marc over de essentie van licht in het interieur. De kunst volgens Marc is een ruimte inrichten met licht Maar eerst uiteraard iets meer over Marc zelf.

Hoe ben je begonnen?

“Wat opleiding betreft ben ik begonnen met een studie Economie aan de Universiteit in Groningen. Na twee jaar studeren besloot ik dat dit niet de richting voor mij was. Ik heb mij toen aangemeld bij de Kunstacademie Minerva. Voor het toelatingsexamen moest ik een compleet project maken en toelichten. Ik heb toen met mezelf afgesproken ‘Als ze me aannemen dan ga ik het doen ook’. Mijn plan werd enthousiast ontvangen en zo ben ik de creatieve weg ingeslagen met als hoofdrichting ‘Interieurarchitectuur’. Ik ben als eerste van de opleiding afgestudeerd met een product in plaats van een interieur. Het werd een lamp. Ik ben van mening dat je met licht een ruimte kunt inrichten. Na mijn studie heb ik 13 jaar gebouwd aan mijn lampenlabel ‘AAN-UIT’. Sinds een aantal jaren ontwerp ik voor diverse merken.”

Hoe ontstaat zo’n samenwerking?

“Een ontwerp begint vaak met een ‘vondst’. Dat kan een techniek, basisvorm of een bepaald materiaal zijn. Hieruit groeit het ontwerp dat ik vervolgens uitwerk en verfijn. De ene keer is het in opdracht en de andere keer draag ik zelf een ontwerp aan dat in mijn ogen speciaal bij een merk past. Daarop volgt een intensieve periode van het uitwerken van het ontwerp, de keuzes van de materialen en het testen van de constructie. Een ideale ontwikkeling hierin is 3D printing. Zo heb ik snel en betaalbaar een complete miniatuur van bijvoorbeeld een stoel die ik aan het ontwerpen ben. Je kan dan heel goed het lijnenspel beoordelen en kleine aanpassingen naast elkaar leggen en dit ook laten zien aan het merk waarvoor je ontwerpt.”

Toekomst?

“Mijn ambitie is om zo divers mogelijke ontwerpen te realiseren. Dat kan van alles zijn, van een servies tot een totaal interieur. Natuurlijk wil je iets maken wat mensen zo aanspreekt dat het over 40 jaar nog bestaansrecht heeft. En dat het ondertussen al 100 keer gekopieerd is? Dat zie ik tegen die tijd als een groot compliment.”

Veel van Marc’s ontwerpen hebben hun weg gevonden naar klanten over de hele wereld. We hebben vier opvallende designs uitgekozen en op een rijtje gezet.

Eettafel Swan
Ruimte inrichten | Stek Magazine


Ontworpen voor: Spoinq
Bijzonder detail: Door de aparte poten en scherpe hoeken lijkt de tafel in hoogte verstelbaar.
Inspiratiebron: Het statief als symbool voor stabiliteit en beweging.
Materiaal: Europees eikenhout.

Slide Mirror
Ruimte inrichten | Stek Magazine


Ontworpen voor: Deknudt Mirrors
Bijzonder detail: Door de uitgekiende constructie lijkt de spiegel te zweven.
Materiaal: Poedergecoat staal en spiegelglas.

Lampen MIST
Ruimte inrichten met licht | Stek Magazine


Ontworpen voor: AAN-UIT
Bijzonder detail: De print aan de binnenzijde van de lamp wordt pas zichtbaar als het licht aangaat.
Materiaal: Chintz (katoen op PVC).

Eettafel Branch
Branch thuis-2


Ontworpen voor: Odesi
Bijzonder detail: Het tafelblad lijkt te zweven boven de poten.
Materiaal: Europees eikenhout en staal afgewerkt in zwart matte finish.

Neem voor alle designs en meer informatie over een ruimte inrichten, neem je een kijkje op marcvandervoorn.nl

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.